7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 6 (1158), 2016-02-12
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“

JAV režisierių gildijos apdovanojimai

Šeštadienio naktį JAV režisierių gildija (DGA) 68 kartą skyrė savo apdovanojimus. Svarbiausiąjį ir antrą iš eilės gavo Alejandro Gonzálezas Iñárritu. Pernai jis buvo apdovanotas už filmą „Žmogus-paukštis“, šiemet – už „Hju Glaso legendą“. Tai pirmas kartas gildijos istorijoje, kai režisierius gauna apdovanojimą du kartus iš eilės.

 

Pirmąkart gildija apdovanojo ir debiutinių filmų režisierius. Laureatu tapo filmo „Ex Machina“ autorius Alexas Garlandas. Apdovanojimą geriausio draminio serialo režisieriui gavo Davidas Nutteris už finalinę penktojo „Sostų žaidimo“ sezono seriją. Už televizijos filmo režisūrą apdovanota Dee Rees, sukūrusi filmą „Bessie“ apie bliuzo dainininkę Bessie Smith. Už geriausią dokumentinį filmą apdovanotas Matthew Heinemanas už filmą „Kartelių šalis“, kurį pernai rodė „Nepatogus kinas“.

 

Kanų žiuri šiemet vadovaus „Pašėlusio Makso“ kūrėjas

Kanų konkurso žiuri šiemet vadovaus australų režisierius George’as Milleris, prieš keliasdešimt metų išgarsėjęs filmais apie pašėlusį Maksą. Pernai po ilgos pertraukos pasirodė jo sukurtas ketvirtasis serijos filmas „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“, nominuotas 10 „Oskarų“. Dabar režisierius kuria naują filmą apie Makso nuotykius. Kanų kino festivalis šiemet vyks gegužės 11-22 dienomis.
 

Išrinkti geriausi visų laikų rusų filmai
Šie metai Rusijoje paskelbti Kino metais, bet kuo kino politika šiemet skirtis nuo ankstesnių metų, kol kas niekas negali paaiškinti. Tačiau simboliškas gestas jau atliktas: išrinkti geriausi visų laikų filmai.

 

Dar gruodžio pabaigoje Sankt Peterburge leidžiamo kino žurnalo „Seans“ redakcija pateikė dokumentus UNESCO programai „Pasaulio atmintis“, prašydama ją papildyti 15 sovietų filmų. Galutinį filmų sąrašą lėmė dviejų pakopų rinkimai, rengti kartu su Rusijos valstybiniu kino archyvu „Gosfilmofond“. Iš pradžių 12 ekspertų sudarė 50 filmų sąrašą. Iš jo 70 Rusijos kinematografininkų išrinko 15 geriausių filmų. Šis sąrašas turi ištaisyti istorinę klaidą, kai 1995-aisiais UNESCO parengė nacionalinio kino paveldo programą, kurią sudaro 49 šalių filmai. Rusijos federacija tada šią iniciatyvą ignoravo.

 

Visi 15 rusų išrinktų filmų sukurti sovietmečiu: anksčiausias – 1925 metais, vėliausias – 1989-aisiais. Sąrašas yra toks:

„Šarvuotis „Potiomkinas“ („Bronenosec „Potiomkin“, rež. Sergejus Eizenšteinas, 1925).

„Pakraštys“ („Okraina“, rež. Borisas Barnetas, 1933)

„Ivanas Rūstusis“ („Ivan Groznyj“, rež. Sergejus Eizenšteinas, 1945)

„Skrenda gervės“ („Letiat žuravli“, rež. Michailas Kalatozovas, 1957)

„Žmogaus likimas“ („Sudba čeloveka“, rež. Sergejus Bondarčiukas, 1959)

„Baladė apie kareivį“ („Ballada o soldate“, rež. Grigorijus Čiuchrajus, 1959)

„Iljičiaus užkarda“ („Zastava Ilijiča“, rež. Marlenas Chucijevas, 1964)

„Andrejus Rubliovas“ („Andrej Rubliov“, rež. Andrejus Tarkovskis, 1966)

„Pradžia“ („Načalo“, rež. Glebas Panfilovas, 1970)

„Gyveno strazdas giesmininkas“ („Žil pevčij drozd“, rež. Otaras Joselianis, 1972)

„Veidrodis“ („Zerkalo“, rež. Andrejus Tarkovskis, 1974)

„Dvidešimt dienų be karo“ („Dvadcat dnei bez voiny“, rež. Aleksejus Germanas, 1976)

„Nebaigta pjesė mechaniniam pianinui“ („Neokončnnaja pjesa dlia mechaničeskogo pianina“, rež. Nikita Michalkovas, 1977)

„Mano draugas Ivanas Lapšinas“ („Moi drug Ivan Lapšin“, rež. Aleksejus Germanas, 1984)

„Asteninis sindromas“ („Asteničskij sindrom“, rež. Kira Muratova, 1989).

 

Sandanso festivalio laureatai

Sausio 31 dieną Park Sityje (Jutos valstija) buvo paskelbti 32-ojo Sandanso kino festivalio laureatai. Pagrindinius JAV nepriklausomojo kino apdovanojimus – Didįjį žiuri prizą ir žiūrovų simpatijų prizą – pelnė istorinė Nate’o Parkerio drama „Tautos gimimas“ („The Birth of a Nation“). Šiame 1831-ųjų vergų sukilimui Virdžinijoje skirtame filme režisierius suvaidino ir pagrindinį vaidmenį – sukilimo iniciatorių Natą Turnerį. Filmo biudžetas – 10 milijonų dolerių, jis buvo kuriamas septynerius metus, studija „Fox Searchlight“ jo rodymo teises nusipirko už 17,5 milijono dolerių.

 

Amerikos draminio kino kategorijoje prizas už režisūrą atiteko Danieliui Scheinertui ir Danieliui Kwanui už filmą „Swiss Army Man“. Paulas Dano jame vaidina vyrą, kuris įsimyli Danielio Radcliffe’o „vaidinamą“ mirusį kūną. Geriausiu amerikiečių dokumentiniu filmu tapo Elyse Steinebrg ir Josho Kriegmano „Weineris“, pasakojantis apie skandalingą amerikiečių politiką Anthony Weinerį.

 

Geriausiu Sandanse parodytu užsienio filmu tapo režisierės iš Izraelio Elite Zexer „Smėlio audra“ („Sand Storm“). Tai feministinės ištarmės kūrinys apie beduinų kaimo moteris. Filmas bus rodomas ir Berlyne – Panoramos programoje. Daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukęs užsienio filmas – Carloso del Castillo „Between Land and Sea“ (Kolumbija), filme vaidinusiems aktoriams paskirtas žiuri prizas. Prizu už geriausią vaidybinio filmo režisūrą apdovanotas belgų režisierius Felixas van Groeningenas už filmą „Belgica“ apie du brolius – aludės savininkus. Už „unikalią meninę viziją ir dizainą“ apdovanotą Agnieszkos Smoczyńskos filmą „Šokių aikštelės dukterys“ („Córki dancingu“) netrukus turės progos pamatyti ir „Kino pavasario“ žiūrovai. Geriausiu dokumentiniu šios kategorijos filmu tapo Rokhsareh Ghaem Magham „Sonita“. Šis pasakojimas apie mergaitę iš Afganistano, kuri siekia dainininkės karjeros, jau pelnė daug tarptautinių apdovanojimų. Už geriausią dokumentinio filmo režisūrą apdovanotas prieš kelerius metus filmu „Fuck for Forest“ išgarsėjęs Michałas Marczakas. Naujame filme „Visos nemiegotos naktys“ („Wszystkie nieprzespane noce“) jis užfiksavo kelerius trijų savo draugų gyvenimo metus.

 

Šiemet festivalyje dalyvavo filmai iš 37 šalių, viso buvo parodyti 48 debiutiniai filmai.

 

Parengė Ž. P.
 

Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Režisierius George’as Milleris
Režisierius George’as Milleris
Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“
Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“
Režisierius Alejandro Gonzalez Inarritu
Režisierius Alejandro Gonzalez Inarritu
Kadras iš filmo „Skrenda gervės“
Kadras iš filmo „Skrenda gervės“
Kadras iš filmo „Tautos gimimas“
Kadras iš filmo „Tautos gimimas“