7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Asmeniniai santykiai

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 44 (1150), 2015-12-11
Kinas Rodo TV
„Nuo 5 iki 7. Įsimylėjėlių laikas“
„Nuo 5 iki 7. Įsimylėjėlių laikas“

Kai tik įsijungiu lietuvišką televiziją, iškart išgirstu karo trimitus. Karas pas mus nevyksta, bet kasdien televizoriaus ekrane galima pamatyti lietuvių savanorius, karinius žaidimus žaidžiančias pramogų verslo įžymybes ir politikus, leidimo laikyti ginklus namuose reikalaujančius šaulius, karinius lėktuvus Šiauliuose, manevrus ir epą apie begalinius Krašto apsaugos ministerijos poreikius. Atvirai sakant, ši propaganda gerokai nusibodo. Nors mus agituoja pamilti ginklus, tankus ir uniformas, vis dėlto tai iškrypimas. Todėl siūlau pasižiūrėti filmus, kuriuose kalbama apie vyrų ir moterų santykius. Meilės ir gyvenime, ir televizijoje niekad nebūna per daug. Ji visais laikais buvo svarbesnė už karus ir prezidentus, kad ir kokias aistras žadintų pastarieji.

Tai supranta net snobai, todėl TV1 (šįvakar, 11 d. 22.55) siūlo pasižiūrėti Jameso Ponsoldto filmą „Kablys“ (2012). Filmo veikėjai – jauna šeima. Keit (Mary Elizabeth Winstead ) ir Čarlis (Aaron Paul) mėgsta muziką, linksmybes ir alkoholį. Kai Keit pasiekia ribą ir iškyla grėsmė prarasti darbą, ji kreipiasi į anoniminių alkoholikų grupę. Naujas gyvenimas nėra toks lengvas, nes moteriai teks pagaliau atsakyti į klausimą, ar jos santuoka tikrai pagrįsta meile. Filmas pelnė pagyrimų ne viename nekomercinio kino festivalyje, įtariu, kad visiems patiko jo antialkoholinė ištarmė.

Populiarių serialų, tarp jų „Reklamos vilkai“, scenaristo ir prodiuserio Victoro Levino režisūrinis debiutas „Nuo 5 iki 7. Įsimylėjėlių laikas“ (TV1, 14 d. 21 val.) – tai pasakojimas apie jauną rašytoją (Anton Yelchin), kuris aistringai pamilsta prancūzo diplomato žmoną (Olivia Thirlby). Kiekvieną dieną meilei jie turi dvi valandas. Panašius siužetus mėgo Ericas Rohmeras, tik, ko gero, Niujorke, kur vyksta Levino filmo veiksmas, jie skamba kitaip. Vilniuje, beje, taip pat.

Debiutanto Tomo Gormicano filmo „Ta nejauki akimirka“ (TV3, 13 d. 22.30) veikėjai Džeisonas, Denielis ir Maiklas, kuriuos suvaidino Zacas Efronas, Milesas Telleris ir Michaelas B. Jordanas, taip pat gyvena Niujorke. Netrukus jiems sukaks trisdešimt, jie gražūs, turi humoro jausmą, bet po to, kai vieną jų metė mergina, nusprendžia neturėti rimtų santykių su gražiąja lytimi. Tačiau labai greit, po daugybės nejaukių akimirkų, ateina tikra meilė.

„Ta nejauki akimirka“ iškelia tarpusavio santykių aspektus, kurie pas mus vis dar retai aptariami viešumoje. Filmo herojams rūpi jų išrinktųjų socialinis statusas, jiems svarbu laikytis tam tikrų ritualų ir vartoti tam tikrus žodžius, kuo tiksliau apibūdinančius santykius. Pavyzdžiui, man patiko žodis „loveship“, sudarytas iš „friendship“ ir „love“. Vis dėlto malonu žiūrėti, kaip du knygų leidėjai ir gydytojas stengiasi kuo tiksliau išreikšti savo mintis, nes pas mus ne tik gyvenime, bet ir žiniasklaidoje dažnam užtenka tik šimto žodžių.

Kiek pamenu, Šerlokas Holmsas taip pat mėgo tikslius žodžius. LNK (14 d. 22 val.) parodys 2009 m. Guy Ritchie sukurtą „Šerloką Holmsą“, nežinau, keliasdešimt kelintą Arthuro Conan Doyle’o knygos ekranizaciją. Šerlokas Holmsas – vienas mėgstamiausių visų laikų literatūros herojų, man už jį mielesnis nebent seklys Kalis Bliumkvistas. Ritchie filme Holmsą suvaidino Robertas Downey’is jaun., o daktarą Vatsoną – Jude’as Law, ir šis duetas, ko gero, yra didžiausias šios ekranizacijos privalumas. Visa kita – tarsi žinomų motyvų ir personažų kratinys ir dvi viena kitai prieštaraujančios koncepcijos: tiksliai, siekiant parodyti kuo daugiau epochos detalių atkurtas XIX a. pabaigos Londonas ir visiškai šiuolaikiškas, labiau Supermeną primenantis raumeningas Holmsas.

Garsių aktorių porą – Ralphą Fiennesą ir Donaldą Sutherlandą į filmą „Aklųjų šalis“ (TV3, 12 d. 01.55) pakvietė režisierius Robertas Edwardsas. Filmas pasirodė 2006-aisiais, kai istorija apie idealistą, kuris išlaisvina politinį kalinį ir galiausiai tampa kruvino valstybės perversmo bendrininku, matyt, atrodė gana abstrakti. Filmo pabaiga, kai geriausiu būdu susidoroti su problemomis tampa sprendimas išbraukti viską iš istorijos, dabar gal pasirodys aiškesnė?

Tik kad istorija jau nebėra mokytoja, o gal jos mokiniai nebenori nieko išmokti. Bet LRT (17 d. 21.30) siūlo prisiminti Neillo Marshallo filmą „Centurionas“, kuriame vienas Romos legionas 117 metais bando užkariauti Škotiją. Tai, kas vyksta ekrane, tiksliai apibūdina pagrindinio veikėjo, kurį suvaidino Michaelas Fassbenderis, žodžiai: „Žemė po tavo kojomis tampa vėmalų, kraujo, šlapimo ir žarnų maišatimi.“ Vis dėlto nuo karo pabėgti sunku.

Jūsų –

Jonas Ūbis

„Nuo 5 iki 7. Įsimylėjėlių laikas“
„Nuo 5 iki 7. Įsimylėjėlių laikas“
„Ta nejauki akimirka“
„Ta nejauki akimirka“
„Šerlokas Holmsas“
„Šerlokas Holmsas“