7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Proto reikia

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 41 (1147), 2015-11-20
Kinas Rodo TV
„Nuostabus protas“
„Nuostabus protas“

Jaunas rusų žurnalistas Ilja Klišinas parašė straipsnį „Kodėl internetas veda mus į naujuosius viduramžius?“ Kad Apšvietos amžius baigėsi, autorius, matyt, neabejoja. Aš taip pat – tai akivaizdu vos įsijungus televizorių. Iš televizijų studijų ir internetinių tinklalapių, regis, nebeišlenda įvairios būrėjos, astrologės ir kitos panašių paslaugų teikėjos, o jų įdėmiai klausosi bent jau vidurines mokyklas baigę XXI a. pradžios Lietuvos piliečiai ir net Seimo nariai. Beje, ar pastebėjote, kad panašiose laidose pastarieji jaučiasi daug geriau nei savo darbo vietoje? Atsidūrę joje, jie dažnai taip pat jaučiasi lyg šou. Jei netikite, įsijunkite Seimo televiziją. Ji nepakartojama. Už darnią lietuvišką šeimą kovojantis Gražulis – tikrai ne pats groteskiškiausias šio viešojo absurdo teatro personažas.

 

Šeštadienį nusipirkęs vieną dienraštį kaskart pagalvoju, kad lietuviai tapo idiotų, kuriems pataikauja visos medijos, tauta, antraip laikraščio tiražas būtų kitoks. Vienas internetinis tinklalapis kasdien pateikia daug informacijos apie seksualinį lietuviškų žvaigždžių gyvenimą. Iš visko sprendžiant, kitokio jos ir neturi. Neskiriu Bunkės nuo Zvonkės ir naujųjų pupyčių nuo senųjų, bet apie jas sužinojau ne iš panašių tinklalapių ar kičinių koncertų, o iš kriminalinių naujienų, kurios, beje, taip pat tapo svarbia naujojo lietuviško šou dalimi. Toks lietuviškas Holivudas: seksas, gangsteriai ir pinigai.

 

Ko gero, protingais mūsų televizijose dar apsimeta tik politologai ir politikai, bet ir jų aktoriniai sugebėjimai juk ne begaliniai. Vieną dieną supras, kad televiziją žiūri „tikri bachūrai“ (kino teatre mačiau tokį vieno naujo lietuviško filmo anonsą) ir nėra jokio reikalo stengtis. Liberalai to ir neslepia, todėl į būsimas kultūros ministres siūlo nacionaline vertybe save vadinančią rasistę iš Kauno.

 

Klišinas klausia: „Ką daryti?“ ir pats atsako: „Būtų galima pasiūlyti informacinę ekologiją: sąmoningai riboti informacijos emisiją, vėl jai suteikti vertybių ir prasmių. Esu įsitikinęs, kad tai taps pagrindine kryptimi po penkerių – dešimties metų, nes jau dabar madinga skaitmeninė detoksikacija. Bet tai, matyt, bus paskutinis nevilties riksmas naujųjų Tamsiųjų laikų išvakarėse. Gali būti, kad jau mūsų vaikaičiai persižegnoję bendraus vienas su kitu „smailais“, stebėdami pagyvenusio mokytojo egzekuciją, nes šis įžeidė miesto astrologą. Arba tikinčiųjų jausmus. Juk nesvarbu ką.“

 

Galima tik spėlioti, koks likimas būtų ištikęs šių metų gegužę autokastrofoje žuvusį matematiką Johną Neshą jaun., jei jis būtų gyvenęs viduramžiais. Neshas buvo matematikos genijus. Jo žaidimų teorija kelis dešimtmečius lėmė rinkos ekonomikos raidą. Jis buvo lygintas su Newtonu, Darwinu, Mendelejevu. 1994 m. mokslininkas apdovanotas Nobelio premija. Tačiau buvo ir kitas Neshas, kuris matė neegzistuojančius žmogelius, laikė save slaptuoju agentu, atsakingu už Kremliaus nurodymų, užšifruotų „The New York“ antraštėse, dešifravimą. Mokslininkas sirgo šizofrenija ir niekas negalėjo jam padėti.

 

Rono Howardo „Nuostabus protas“ (TV1, 20 d., šįvakar, 22.55) – filmas apie šį mokslininką, jį suvaidino Russellas Crowe. Čia viskas aišku ir numatoma, jei matėte nors vieną filmą, kurio personažas autistas, AIDS sergantis žmogus, neregys ar kitoks nelaimėlis. Už patirtas kančias, atstūmimą, nesupratimą tokiems herojams Holivude visada atlyginama pripažinimu, meile ir kitokiomis gėrybėmis. „Nuostabus protas“ – iš panašių filmų, skatinančių žiūrovus pasijusti geresniais žmonėmis, nes jie kilniai suprato ir užjautė herojų. Pamatyti tikrą istoriją, kurios herojus ne toks ir malonus, o jo mylimoji akivaizdžiai aukojasi tuščiai, būtų ne taip malonu, be to, reikėtų įtempti nuosavą protą.

 

Roland’o Joffé’s filmas „Mylimųjų žiedas“ (TV1, 23 d. 21 val.), ko gero, nuvils tuos, kurie prisimena šio režisieriaus „Mirties laukus“, „Auksine palmės šakele“ Kanuose apdovanotą „Misiją“ ar „Vatelį“, bet patiks tiems, kurie neabejingi indų kultūrai ir kinui. 2014 m. baigtas „Mylimųjų žiedas“ nukels į netolimą ateitį – 2020-uosius. Filmo herojų archeologą (Josh Hartnett), tyrinėjantį prie Indijos krantų nuskendusį laivą, ištinka koma. Kovodamas su mirtimi, herojus peržengia realybės ribas, persikelia į XVIII a. Indiją ir pradeda gyventi britų karininko, kuris myli nuostabią moterį, gyvenimą.

 

„Mylimųjų žiedo“ veikėjui teks rinktis, ar grįžti į realų gyvenimą. Būtinybė rinktis iškils ir Anne Sewitsky filmo „Nesveikai laiminga“ (LRT Kultūra, 25 d. 22.30) herojei Kai, kuri gyvena Norvegijos užkampyje ir lieka optimiste net kai mylimas vyras renkasi medžioklę, o ne seksą su ja. Kai save guodžia, kad nebūna idealių šeimų, bet kaimynystėje apsigyvena kaip tik tokia, ir moteriai atsiveria akys.

 

Akys atsivers ir Josho Gordono bei Willo Specko filmo „Nepageidaujami genai“ (TV3, 23 d. 21.45) veikėjai, kurią suvaidino Jennifer Aniston. Jos Keisė yra vienišė ir nusprendžia pasinaudoti dirbtiniu apvaisinimu, nors geriausias moters draugas (Jason Bateman) tam atkakliai priešinasi. Keisė nori įrodyti, kad gali prasmingiau panaudoti savo proto galias ir fizines jėgas, nei nusipirkdama dar vienas basutes už penkis šimtus dolerių. Kita vertus, akys atsiveria ir pasirinkimas iškyla tik toms ir tiems, kurie retkarčiais dar naudojasi savo protu.

 

Jūsų –

Jonas Ūbis

„Nuostabus protas“
„Nuostabus protas“
„Nesveikai laiminga“
„Nesveikai laiminga“
„Nepageidaujami genai“
„Nepageidaujami genai“