7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasaros kino žemėlapis

Ką žada kino teatrai

„7md“ inf.
Nr. 29 (1135), 2015-07-24
Kinas
„Jaunystės pažadas“
„Jaunystės pažadas“
Vasarą galima visai saugiai pakeliauti po pasaulį ir skirtingas epochas, nusipirkus kino teatro bilietą. Siūlome kelis taškus žemėlapyje, kur galite atsidurti nusprendę pasižiūrėti naujus filmus.
 
Pirmojo pasaulinio karo laikų Anglija
„Jaunystės pažadas“
Pernai paminėtos 100-osios Pirmojo pasaulinio karo metinės ypač įkvėpė D. Britanijos kinematografininkus. Jameso Kento filmas „Jaunystės pažadas“ sukurtas pagal anglų rašytojos, feministės ir pacifistės Veros Brittain (1893–1970) autobiografinę knygą, kuri pasirodė 1933-aisiais ir iškart labai išpopuliarėjo. Brittain aprašė knygoje savo patirtį Pirmajame pasauliniame kare ir kelią į pacifizmą. Kare žuvo rašytojos sužadėtinis, geriausi draugai ir brolis.
 
Filmas pasakoja apie jauną nepriklausomą merginą (Alicia Vikander), kuri atsisakė mokslų Oksforde, kad taptų savanore slauge ir padėtų kariaujantiems fronte. Karas sugriovė visas jos svajones, sužlugdė jaunystę ir pirmąją meilę. Filmas buvo kuriamas Jorkšyre, Oksforde, Londone ir kitose spalvingose Anglijos vietose. (Nuo liepos 31 d.)
 
XX a. 4-ojo dešimtmečio Meksika
„Eizenšteinas Gvanachuate“
Peterio Greenaway’aus fantazijos „Eizenšteinas Guanachuate“ personažu tapo pasaulinio kino klasikas ir legenda, kino teoretikas ir ryškiausia 3-iojo dešimtmečio sovietų avangardo figūra Sergejus Eizenšteinas. 1931-aisiais, po nesėkmingų bandymų kurti Holivude, trisdešimt trejų Eizenšteinas su grupe atvyko į Meksiką kurti filmo apie revoliuciją „Tegyvuoja Meksika!“. Čia kartu su Eduardu Tisė ir Grigorijumi Aleksandrovu jie nufilmavo genialią medžiagą, kurios Eizenšteinas niekad nepamatė, nes buvo priverstas grįžti į SSSR.
 
Tačiau Greenaway’ų tai domina mažiausiai. Jis rodo 10 dienų, per kurias Eizenšteinas (Elmer Back) prarado nekaltybę su gražuoliu antropologu Palominu (Luis Alberti) ir atrado save. Nuorodos į Eizenšteino kūrybą filme skamba netradiciškai, pavyzdžiui, erotiniai režisieriaus piešiniai žiūrovų akyse virsta trumpais filmukais. Taip Eizenšteinas dar labiau tampa šiuolaikiniu personažu, kuris suvokia Eroto ir Tanato ryšį, džiaugiasi seksu, kūnu, kūryba, todėl yra genialus. Žinoma, nelieka pamirštos ir milžiniškos knygų dėžės, su kuriomis visada keliavo Eizenšteinas. (Nuo rugpjūčio 7 d.)
 
Šaltojo karo laikų Anglija
„Šnipas iš U.N.C.L.E.“
Naujas lietuvių (ir ypač Emilio Vėlyvio) mėgstamo britų režisieriaus Guy Ritchie filmas remiasi 1964 m. itin išpopuliarėjusiu to paties pavadinimo MGM televizijos serialu, kuris prieinamai rodė visas Šaltojo karo baimes. Pagrindiniai filmo veikėjai – CŽV agentas Napoleonas Solo ir KGB agentas Ilja Kuriakinas – per patį Šaltojo karo įkarštį turi pamiršti apie antipatijas ir susivienyti, nes kitaip nepavyks sulaikyti tarptautinės nusikaltėlių organizacijos, kurios tikslas – platinti atominį ginklą ir technologijas. Sudėtingi keliai juos atveda pas dingusio vokiečių profesoriaus dukterį. Agentai turi kuo greičiau rasti profesorių ir užkirsti kelią pasaulinei katastrofai.
 
Dabar dizaineriai, madų kūrėjai ir visokie menininkai nuolat prisimena 7-ąjį dešimtmetį. Tad bus galima paganyti akis ne tik į pagrindinius vaidmenis filme sukūrusius Henry Cavillą, Armie Hammerį, Alicią Vicander ar Hugh Grantą, bet ir madingus vintage daikčiukus, interjerus, drabužius. (Nuo rugpjūčio 14 d.)
 
Šių dienų Berlynas
„Viktorija“
Vienu kadru Sturlos Brandtho Grøvleno nufilmuotas vokiečių režisieriaus Sebastiano Schipperio filmas, šiemet apdovanotas Berlyno kino festivalio „Sidabriniu lokiu“. Be abejo, filmas išsiskiria savo forma. Tačiau turinys – gana paprastas: Berlyne uždarbiaujanti jauna ispanė Viktorija (Laia Costa), kuri svajojo tapti pianiste, vieną naktį susipažįsta su trimis jaunais vyrais. Akivaizdu, kad jie nekelia pasitikėjimo, bet mergina, regis, ilgisi nuotykių. Tik ji net nenumano, kad naktis bus ypatinga, nes teks kartu su vaikinais apiplėšti banką, paimti įkaitus, bėgti nuo policijos. Filme daug užuominų į garsius filmus, klubinės atmosferos ir kitokio masalo sinefilams, tik stinga originalesnių personažų. (Nuo rugpjūčio 28 d.)
 
Šių dienų JAV, Kalifornija
„Daugiau garso ir šviesų“
Šio Maxo Josepho muzikinio filmo žvaigždė – Zacas Efronas. Jis vaidina didžėjų Koulą, kuris su draugais šlaistosi po Holivudą ir svajoja sukurti pasaulį užkariausiantį hitą. Vaikiną imasi globoti įtakingas prodiuseris, bet Koulas įsimyli jo merginą. Tad jam reikės pasirinkti, kas svarbiau: lojalumas, meilė ar beveik išsipildžiusi svajonė. Žinoma, visa tai nelabai svarbu toms, kurios tiesiog pasiilgo Efrono. (Nuo rugpjūčio 28 d.)
 
Šių dienų JAV, Rytų pakrantė
„Neracionalus žmogus“
Kasmet po naują filmą sukuriantis Woody Allenas šįkart pagrindiniu veikėju pasirinko filosofijos profesorių Eibą Lukasą (Joaquin Phoenix) – alkoholiką, mergišių ir šiaip nemalonų žmogų, nuolat skelbiantį, kad egzistencija neturi prasmės. Vasarą jis atvyksta dėstyti į koledžą ir užmezga ryšius su dviem skirtingomis moterimis. Naujoji kolegė Rita (Parker Posey) tiki, kad Eibas išlaisvins ją iš nelaimingos santuokos, o studentė Džil (Emma Stone) tampa geriausia Eibo drauge. Toks keistas meilės trikampis leis Allenui pasišaipyti ir literatūros bei filosofijos, abstrakčių meilės koncepcijų ir gyvenimo prasmės, nes dar jo „Purpurinės Kairo rožės“ herojė sakė, esą „gyvenimas yra per trumpas, kad švaistytume jį apmąstymams apie gyvenimo prasmę“. Ribą tarp tolerantiškumo ir cinizmo žiūrovui teks nustatyti pačiam ir tai visada žavi Alleno filmuose. (Nuo rugpjūčio 7 d.)
 
Netolima ateitis
„Self/less“
Šiuolaikiniai siaubo filmai vis dažniau kalba apie ateitį ir įvardija naują baimę, kurią sukelia genų inžinerija. Režisierius Tarsemas Singhas, 2000-aisiais išgarsėjęs psichodelišku filmu „Celė“, naujajame teigia, kad ateityje bus galima pragyventi ne vieną gyvenimą – užteks savo sąmonę implantuoti į jauną kūną. Žinoma, tokios operacijos bus prieinamos tik turtuoliams. Taip pasielgė ir pagyvenęs filmo multimilijardierius Damianas (jį vaidina Benas Kingsley’is). Nors operacija praėjo gerai, vyrą ima kankinti sapnai, o gal tiesiog prisiminimai, susiję su donoro praeitimi. Staiga atjaunėjęs Damianas (Ryan Reynolds) supranta turįs sužinoti donoro tapatybę, kad išsiaiškintų, kas iš tikrųjų trokšta jo mirties. (Nuo liepos 31 d.)
 

Parengė Ž. P. 

„Jaunystės pažadas“
„Jaunystės pažadas“
„Eizenšteinas Gvanachuate“
„Eizenšteinas Gvanachuate“
„Šnipas iš U.N.C.L.E.“
„Šnipas iš U.N.C.L.E.“
„Daugiau garso ir šviesų“
„Daugiau garso ir šviesų“
„Neracionalus žmogus“
„Neracionalus žmogus“
„Self/less“
„Self/less“