7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 29 (1135), 2015-07-24
Kinas Trumpai
„Everestas“
„Everestas“
„Everestas“ atidarys 72-ąjį Venecijos kino festivalį
Vieną didžiausių kino festivalių rugsėjo 2 d. atidarys Baltasaro Kormákuro („101 Reikjavikas“) filmas „Everestas“. Filmas paremtas tikrais įvykiais ir pasakoja apie kelias komercines alpinistų ekspedicijas į aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą, įvykusias 1996-ųjų gegužę. Leidžiantis jas užklupo sniego pūga. Dalis alpinistų neišgyveno. Pagrindinius vaidmenis islandų režisieriaus filme sukūrė Jake’as Gyllenhaalas, Jasonas Clarke’as, Joshas Brolinas, Samas Worthingstonas, Johnas Hawkesas, Keira Knightley, Emily Watson ir Robin Wright.
 
„Everestas“ buvo filmuojamas Nepale, italų Alpėse, „Cinecitta“ studijoje Romoje ir „Pinewood“ paviljonuose netoli Londono. Tai bendros JAV ir D. Britanijos gamybos filmas. Interviu „Variety“ Kormákuras prisipažino: „Visą kelią nuo Katmandu iki Everesto papėdės su aktoriais nuėjome pėsčiomis. Buvo tikrai sunku, bet kadrai – gražūs. Pagalvojau, kad esu laimės kūdikis, nes man moka už tai, kad būčiau ten. Visa filmavimo grupė buvo sužavėta.“
 
Bus filmas apie garsų lenkų teatro kūrėją
Vienas iš dabar LRT rodomo serialo „Šlovės dienos“ režisierių Janas Hryniakas kuria vaidybinį filmą apie garsų Lenkijos teatro kūrėją Tadeuszą Kantorą (1915–1990). Dailės studijas baigęs Kantoras pirmiausia išgarsėjo kaip tapytojas ir grafikas, pokario metais nuosekliai neigęs socialistinio realizmo principus Lenkijoje. Jis buvo Krokuvos Senojo teatro scenografas, meninių manifestų autorius. Septintojo dešimtmečio pradžioje Krokuvoje Kantoras įkūrė „Teatr Crico2“, kuris paveikė viso moderniojo Europos teatro raidą.
 
Filmo kūrėjus (scenarijų parašė Łukaszas M. Maciejewskis ir Maciejus Pisukas) Kantoras domina pirmiausia kaip menininkas, trinantis ribas tarp skirtingų meno sričių. Savaitraščiui „Polityka“ Hryniakas sakė: „Rodysime Kantorą – didį menininką, bet taip pat kupiną manijų ir apsėdimų žmogų, despotą ir isteriką, kuris pradėdavo nuo grasinimų, bet kai jie neatnešdavo rezultatų, pereidavo prie prašymų. Kai pasiekdavo norimą rezultatą, jis vėl grįždavo prie grasinimų, kad niekas neatsimintų, esą Kantoras ko nors prašė.“ Pagrindinis vaidmuo patikėtas aktoriui Borysui Szycui („Lenkų-rusų karas“). Kantoro gimtinę Ukrainoje „vaidins“ Tykocinas. Premjerą planuojama surengti 2016-ųjų balandį, per 101-ąsias kūrėjo gimimo metines.
 
Filmas Aleksandro Rodčenkos fotografijų motyvais
Natalija Merkulova ir Aleksejus Čupovas, kurių „Intymios vietos“ sulaukė tarptautinio pripažinimo, sukūrė nespalvotą trumpo metražo filmą „Rodčenkos laiptai“ („Лестница Родченко“). Tai pasakojimas apie 3-iąjį dešimtmetį Rusijoje, sukurtas garsiojo avangardinio menininko fotografijų motyvais. Filmavimas vyko ir originaliausiame sovietų avangardo statinyje, kuris vadinamas Melnikovo namu. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Renata Litvinova ir Karolina Gruszka.
 
Claire Denis kurs mokslinės fantastikos filmą
Prancūzų režisierė Claire Denis rengiasi kurti mokslinės fantastikos filmą, kurio veiksmas rutuliosis už Saulės sistemos ribų. Scenarijų režisierė parašė kartu su populiaria anglų rašytoja Zadie Smith, airių poetu Nicku Lairdu bei savo nuolatiniu bendraautoriu Jeanu-Poliu Fargeau. Projektas laikomas paslaptyje, pasak režisierės, jo veiksmas vyks „ateityje, kuri primena mūsų dabartį“. Filmas bus kuriamas anglų kalba, filmavimas turėtų prasidėti šių metų pabaigoje Kelne (Vokietija).
 
Michaelas Fassbenderis bus Lebovskis
Michaelas Fassbenderis ir Pattonas Oswaltas vaidins Jeffo Bridgeso ir Johno Goodmano personažus iš brolių Coenų filmo „Didysis Lebovskis“. Tai įvyks liepos 24 dieną Monrealyje, kur Jasonas Reitmanas režisuoja „Didžiojo Lebovskio“ scenarijaus skaitymą. Pirmasis toks skaitymas jau įvyko Los Andžele. Ten Reitmanas dirbo su Sethu Rogenu ir Rainnu Wilsonu.
 
Lodzėje steigiamas Nacionalinis kino kultūros centras
Ateinančiais metais Lodzėje bus įsteigtas Nacionalinis kino kultūros centras. Lodzė svarbus Lenkijos kinui miestas. Čia veikia viena seniausių ir garsiausių pasaulyje kino mokykla (Szkoła Filmowa), Kinematografijos muziejus (Muzeum Kinematografii), Edukacinių filmų studija (Wytwórnia Filmów Oświatowych), Kino animacijos muziejus (Muzeum Animacji Se-ma-for), Lodzės universitete dirba Kino teorijos ir istorijos katedra, Lodzės kino centre saugoma 150 000 kino kostiumų, per 62 tūkstančiai kino rekvizitų ir didžiausia šalyje šaunamų ginklų kolekcija, veikia kino garso įrašymo, animacijos studijos. Būsimas Centras sujungs visas Lodzės kino institucijas, jį iš dalies žada finansuoti Lenkijos kultūros ministerija.
 
Centras, kuris atsidarys ateinančių metų pradžioje, žada platinti kino istorijos žinias, supažindinti su senąja ir šiuolaikine audiovizualine kultūra, pristatyti lenkų kino kūrėjų darbus, rinkti ir saugoti medžiagą, susijusią su filmų atsiradimu , čia turėtų vykti įvairūs su kinu susiję renginiai bei parodos, kino edukacijos dirbtuvės, muziejinės ekspozicijos, teminės ekskursijos. Taip pat planuojama leisti kino leidinį, kuriam vadovautų tarptautinė mokslinė redakcinė kolegija.
 
Centras steigiamas buvusioje elektrinėje, kur dabar veikia 3D kino teatras, planetariumas, ekspozicijų bei dirbtuvių salės. 20 tūkstančių kvadratinių metrų statinys yra patogioje vietoje – vos už trijų minučių kelio nuo Lodzės geležinkelio stoties.
 
Kino teatras benamiams
Sekmadienį Maskvoje, šalia metro stoties „Krasnoselskaja“ ir socialinės pagalbos benamiams piliečiams punkto, atsidarė kino teatras benamiams. Kino teatrą remia miesto valdžia. Čia bus rodomos komedijos ir kiti sovietmečiu sukurti filmai. Bandomajame seanse benamiai balsavo už Leonido Gaidajaus komediją „Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai“. Prieš seansą žiūrovai bus vaišinami karštu maistu ir arbata, taip pat bus dalijamas geriamasis vanduo.
 
Filmų kūrėjas nuteistas už banko apiplėšimą
Filmų kūrėjas, performansų menininkas, buvęs Masačusetso technologijų instituto lektorius Joe Gibbonsas nuteistas kalėti metus už vieno Niujorko kinų kvartalo banko apiplėšimą. Apiplėšimą Gibbonsas nufilmavo, bet jis nebuvo vienintelis, nes apiplėšimą įamžino ir banko stebėjimo kameros. Teisme Gibbonsas sakė, kad tai buvo performanso aktas. Anksčiau jis yra teigęs, kad savo kūryboje nori tirti fakto ir fikcijos ribas. Menininko grobis – 1 002 JAV dolerių. Policija įtaria, kad ši vagystė – ne vienintelė.
 
61-erių Gibbonsą jo gerbėjai laiko kultine performansų meno figūra. Jis sukūrė per 30 filmų, iš kurių garsiausias – „Sociopato prisipažinimai“ („Confessions of Sociopath“, 2005). Jo instaliacijų yra įsigiję Niujorko Modernaus meno muziejus ir Paryžiaus Pompidou centras. Niujorko universiteto performanso studijų profesorė Ann Pellegrini sakė „The New York Times“, kad Gibbonso banko apiplėšimas – klasikinis pavyzdys, kaip „performansas tampa performatyvus“ (performance becoming performative), ir kad šiame performanse banko darbuotojai ir policija suvaidino savo vaidmenis, „nežinodami, kad vaidina Gibbonso meno performanse apie banko apiplėšimą (without knowing that they were at the same time performing in Gibbons’s art performance of a bank robbery). Kritikas ir kuratorius Edas Halteris sako, kad apiplėšimas yra tik didesnio kūrinio – būsimo filmo – pradžia.
 

Parengė Ž. P. 

„Everestas“
„Everestas“
Tadeusz Kantor
Tadeusz Kantor
Borys Szyc
Borys Szyc
Renata Litvinova
Renata Litvinova
Claire Denis
Claire Denis
Michael Fassbender
Michael Fassbender
„Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai“
„Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai“
Joe Gibbons
Joe Gibbons