7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 26 (1132), 2015-07-03
Kinas Trumpai
Abderrahmane’as Sissako filmuojant „Timbuktu“
Abderrahmane’as Sissako filmuojant „Timbuktu“
Abderrahmane’as Sissako vadovaus kino mokyklai
Mauritanijos režisierius Abderrahmane’as Sissako vadovaus kino mokyklai „Ciné Fabrique“. Tai trečioji kino mokykla Prancūzijoje po Antrojo pasaulinio karo metais Paryžiuje įkurtos „La Femis“ (anksčiau IDHEC) ir „Louis-Lumière“. „Ciné Fabrique“ netrukus atvers duris Lione. Jos steigėjai nori padaryti mokyklą naujos kinematografininkų kartos susitikimų vieta ir tikisi, kad čia susitiks iš skirtingų visuomenės sluoksnių kilę, motyvuoti ir originaliu požiūriu pasižymintys studentai. Prie šio kino projekto ištakų buvęs kinematografininkas Claude’as Mouriéras siekė, kad aplink jį susirinktų kino profesionalų kolektyvas. Mokykla siūlo nemokamas trejų metų kino studijas trisdešimčiai 18–25 m. jaunuolių. Studijos apims 5 kryptis: scenarijaus rašymą, vaizdą, garsą, montažą ir gamybą.
 
Mokyklai vadovausiantis Abderrahmane’as Sissako, mūsų žiūrovams pažįstamas iš šiemet „Kino pavasaryje“ rodyto filmo „Timbuktu“, 1983–1989 m. mokėsi kino Maskvos kinematografijos institute. Savo diplominį filmą „Žaidimas“ („Le Jeu“) jis kūrė Turkmėnistane. Po studijų režisierius apsigyveno Prancūzijoje, kūrė filmus Mauritanijoje, Malyje, Tunise.
 
Baigėsi Tarptautinis Maskvos kino festivalis
Birželio 19–26 d. Maskvoje 37 kartą vyko Tarptautinis Maskvos kino festivalis. Žiuri, kuriam vadovavo prancūzų kino režisierius Jeanas-Jacques’as Annaud, pagrindinį prizą „Auksinį Georgijų“ paskyrė bulgarų režisieriaus ir aktoriaus Ivaylo Hristovo filmui „Nevykėliai“ („Losers“). Tai pasakojimas apie keturis vidurinės mokyklos mokinius, gyvenančius provincijos miestelyje ir laikančius save nevykėliais. Šiam filmui atiteko ir Rusijos kino kritikų žiuri bei kino klubų federacijos prizai.
 
Specialiuoju žiuri prizu „Sidabrinis Georgijus“ apdovanotas rusų režisierės Irinos Jevtejevos filmas „Arventuras“ („Arventur“), jo pagrindu tapo du rusų rašytojo Aleksandro Grino apsakymai „Fandango“ ir „Jūros peizažo paslaptis“.
 
„Sidabrinis Georgijus“ už geriausią režisūrą atiteko danų režisierei Frederikke Aspock už filmą „Rosita“, pasakojantį apie našlio danų žvejo ir gražuolės filipinietės santykius. „Sidabrinis Georgijus“ už geriausią vyro vaidmenį paskirtas kazachų aktoriui Jerkebulanui Dayrovui („Šlagbaumas“, rež. Žasulan Pošanov), už geriausią moters vaidmenį apdovanota Jelena Liadova („Orlean“, rež. Andrej Proškin). Geriausio dokumentinio filmo „Sidabrinis Georgijus“ atiteko Matthew Heinemano filmui „Kartelių žemė“ („Cartel Land“, JAV, Meksika). Prizu už indėlį į pasaulinį kinematografą apdovanotas Jeanas-Jacquesas Annaud, sukūręs filmus „Rožės vardas“, „Septyni metai Tibete“, „Meilužis“.
 
Filmas apie motinystę
Žemutinėje Silezijoje prasidėjo lenkų režisierės Annos Jadowskos („Paliesk mane“) filmo „Laukinės rožės“ („Dzikie róże“) filmavimas. Jo veiksmas perkels į mažą bendruomenę. Filmas pasakos apie moterį, kuri nusprendžia trečią vaiką atiduoti įvaikinti. Pagrindinė herojė nori nuslėpti savo sprendimą nuo Norvegijoje dirbančio vyro. Pasak režisierės, filmo sumanymas gimė iš apmąstymų apie motinystės esmę. Pagrindinius vaidmenis kuria Marta Nieradkiewicz ir Michałas Żurawskis.
 
Nauja Sergejaus Mokrickio karinė drama
Filmo „Mūšis už Sevastopolį“ režisierius Sergejus Mokrickis vėl filmuoja karinę dramą. Jos veiksmas irgi perkels į Antrojo pasaulinio karo metų Krymą. „Mokytojo“ siužetas primins kadaise populiarų prancūzų režisieriaus Robert’o Enrico filmą „Senas šautuvas“ – paprastas kaimo mokytojas stengiasi ramiai išgyventi vokiečių okupaciją, tačiau kai nelaimė paliečia jo šeimą, jis imasi ginklo. Pagrindinius vaidmenis Mokrickio filme kuria prodiuseris ir visuomenės veikėjas Aleksandras Kovtunecas bei „Mūšyje už Sevastopolį“ pagrindinį vaidmenį sukūrusi Julija Peresild.
 
Justinas Kurzelis kurs trilerį
Australų kino režisierius Justinas Kurzelis šiemet Kanų konkurse parodė savo „Makbeto“ versiją, kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė Marion Cotillard ir Michaelas Fassbenderis. Dabar jis rengiasi grįžti prie ankstesnio projekto – psichologinio trilerio „Slėptuvė“ („Haven“). Jo filmavimas prasidės režisieriui baigus populiaraus videožaidimo „Assasins’s Creed“ kino versiją, kurioje taip pat vaidina Fassbenderis. Beje, jis yra ir filmo prodiuseris.
 

Parengė Ž. P. 

Abderrahmane’as Sissako filmuojant „Timbuktu“
Abderrahmane’as Sissako filmuojant „Timbuktu“
Jeanas- Jacques’as Annaud su Maskvos kino festivalio prizu
Jeanas- Jacques’as Annaud su Maskvos kino festivalio prizu
„Nevykėliai“
„Nevykėliai“
Marta Nieradkiewicz
Marta Nieradkiewicz
Julija Peresild
Julija Peresild
„Makbetas“
„Makbetas“