7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 21 (1127), 2015-05-29
Kinas Trumpai
„Dipanas“
„Dipanas“
Kanų kino festivalio apdovanojimai
Sekmadienio vakarą paskelbti 68-ojo Kanų kino festivalio nugalėtojai. Brolių Coenų vadovaujamas žiuri „Auksinę palmės šakelę“ paskyrė prancūzų režisieriaus Jacques’o Audiard’o filmui „Dipanas“ („Dheepan“), pasakojančiam apie imigrantų iš Šri Lankos gyvenimą pavojingame Paryžiaus priemiestyje. Dipanas pabėgo iš šalies – nuo karo, nes buvo tamilų partizanas. Tačiau Prancūzijoje jį suranda buvęs vadas, norintis tęsti kovą.
 
Vengrų debiutantas László Nemesas pelnė antrąjį pagal svarbą Kanų apdovanojimą – Didįjį prizą už filmą „Saulo sūnus“ („Le fils du Saul“). Filmo herojus – jaunas žydas, dirbantis lavonus deginančioje Aušvico konclagerio „zonderkomandoje“. Filme rodomos 48 jo gyvenimo valandos.
 
Prizas už geriausią režisūrą paskirtas Taivano režisieriui Hou Hsiao-Hsienui už filmą „Žudikė“ („Nie yin niang“). Šis filmas nukelia į IX amžių, Tang dinastijos valdomą Kiniją, kurioje vyksta kovos tarp sostinės ir maištaujančių provincijų gubernatorių. Pagrindinė herojė užaugo vienuolyne, kur įvaldė Rytų dvikovų paslaptis. Ji gauna užduotį pašalinti išdaviką vyrą.
 
Geriausios aktorės apdovanojimas ex-aequo paskirtas prancūzei Emmanuelle Bercot už vaidmenį režisierės Maiwenn filme „Mano karalius“ („Mon Roi“). Bercot šiame filme suvaidino advokatę, kuri reabilitacijos centre, kur gydosi po sunkios traumos, įsimyli turtingą mergišių. Beje, Bercot režisuotas filmas „Saugok galvą“ šiemet atidarė Kanų kino festivalį. Amerikiečių aktorė Rooney Mara prizu apdovanota už vaidmenį Toddo Hayneso filme apie dviejų moterų meilę „Kerol“ („Carol“).
 
Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas prancūzų aktorius Vincent’as Lindonas, suvaidinęs bedarbį Stéphane’o Brizé filme „Rinkos dėsnis“ („La Loi du Marché“).
 
Žiuri prizą gavo graikų režisierius Yorgosas Lanthimosas už filmą „Omaras“ („The Lobster“). Filmo veiksmas nukelia į artimą ateitį, kurioje žmonės negali būti vienišiai. Pažeidusieji taisykles turi per 45 valandas rasti antrą pusę, antraip bus paversti gyvūnais.
 
Už geriausią scenarijų apdovanotas meksikiečių režisierius ir scenaristas Michelis Franco. Jo filmas „Chronic“ pasakoja apie nepagydomai sergančių ligonių ligoninės darbuotoją, kuris viską atiduoda darbui.
 
„Auksinės kameros“ prizą už geriausią pilnametražį debiutą pelnė Kolumbijos režisierius Cesaras Augusto Acevedo už filmą „Žemė ir šešėlis“ („La Tierra y la sombra“). Tai pasakojimas apie seną valstietį, kuris po keliolikos metų grįžta į kaimą Andų slėnyje pas mirštantį sūnų.
 
„Garbės palmės šakele“ Kanų kino festivalis šiemet apdovanojo režisierę, vaidybinių ir dokumentinių filmų autorę Agnes Varda. Tai pirmoji moteris, kuriai atiteko šis prizas.
 
Tradiciškai po apdovanojimų teikimo surengtoje žiuri spaudos konferencijoje Joelis Coenas pareiškė, kad tai buvo ne kritikų, o menininkų žiuri.
 
FIPRESCI (tarptautinės kino kritikų federacijos) prizai paskirti László Nemeso „Saulo sūnui“ (konkursinė programa), Neerajo Ghaywano filmui „Masaan“ („Ypatingo žvilgsnio“ programa) ir Santiago Mitre filmui „Paulina“ („Kritikų savaitės“ programa).
 
Ekumeninio žiuri prizas atiteko Nanni Moretti filmui „Mano motina“ („Mia Madre“), specialus pažymėjimas – Stéphane’o Brizé „Rinkos dėsniui“.
 
Parengė Ž. P.

 

„Dipanas“
„Dipanas“
„Saulo sūnus“
„Saulo sūnus“
„Žudikė“
„Žudikė“
„Mano karalius“
„Mano karalius“
Rooney Mara Kanų kino festivalyje
Rooney Mara Kanų kino festivalyje
„Rinkos dėsnis“
„Rinkos dėsnis“
Agnes Varda
Agnes Varda