7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 16 (1122), 2015-04-24
Kinas Trumpai
Kadras iš Kanų kino festivalio atidarymo filmo „Saugok galvą“
Kadras iš Kanų kino festivalio atidarymo filmo „Saugok galvą“
Kas kovos už „Auksinę palmės šakelę“ 2015-aisiais
68-asis tarptautinis Kanų kino festivalis šiemet vyks gegužės 13–24 dienomis. Praėjusį ketvirtadienį paskelbti filmai, kurie dalyvaus oficialiose festivalio programose – tai konkursas ir „Ypatingas žvilgsnis“. Pagrindiniam konkursui atrinkta 17 filmų, bet festivalio direktorius Thierry Frémaux spaudos konferencijoje sakė, kad konkurse gali atsirasti keli dar nebaigti filmai.
 
Pirma Kanų staigmena – festivalį po 28 metų atidarys moters režisierės filmas – Emmanuelle Bercot „Saugok galvą“ („La tête haute“). Pastaraisiais metais festivalį dažniausiai atidarydavo brangūs Holivudo filmai, tokie kaip „Didysis Getsbis“. Bercot Lietuvoje žinoma iš filmo „Aš tuoj grįšiu“ (2013), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Catherine Deneuve. Naujame režisierės filme ji vaidina teisėją. Deneuve herojė stengiasi padėti nusikaltusiam paaugliui. Pasak Frémaux, jis norėjo, kad festivalis prasidėtų filmu, kuris kartu yra ir drąsus, ir jaudinantis.
 
Kanai visada derina garsius vardus ir daug žadančius jaunus kūrėjus. Iš garsenybių Kanų konkurse šiemet savo naujus filmus parodys jau anksčiau „Auksine palmės šakele“ apdovanoti režisieriai Nani Moretti – „Mano motiną“ („Mia madre“) ir Gusas Van Santas – „Medžių jūrą“ („The Sea of Tree“), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Naomi Watts. 2013 m. Kanuose už geriausią scenarijų apdovanotas „Nuodėmės prisilietimo“ autorius, kinų kūrėjas Jia Zhangke šiemet konkurse parodys filmą „Kalnai gali pasitraukti“ („Shan he gu ren“, „Mountains May Depart“).
 
Kanų konkurse susitiks ir du garsiausi šių dienų italų kino kūrėjai Paolo Sorrentino ir Matteo Garrone, kurių filmai „Didis grožis“ ir „Gomora“ taip pat apdovanoti festivalio prizais. Sorrentino filme „Jaunystė“ pagrindinius vaidmenis sukūrė Michaelas Caine’as ir Harvey Keitelis, Garrone’s „Pasakų pasaka“ („Il racconto dei racconti“) – Salma Hayek ir Vincent’as Casselis. Abu filmai sukurti anglų kalba. Konkurse bus parodyti ir nauji graiko Giorgoso Lanthimoso, japono Hirokazu Koreedos filmai. Po ilgesnės pertraukos į kiną sugrįžo amerikiečių režisierius Toddas Haynesas („Manęs čia nėra“): pagal Patricios Highsmith romaną sukurtame retro filme „Carol“ vaidina Cate Blanchett ir Roney Marra.
 
Iš jaunų kūrėjų, susidomėjimą žadina australas Justinas Kurzelas ir jo ekranizuotas „Makbetas“, kuriame vaidina Michaelas Fassbenderis ir Marion Cotillard. Įvykiu turėtų tapti ir jauno vengro – Belos Tarro mokinio, debiutanto Laszlo Nemeso filmas „Sauliaus sūnus“. Filme rodomos 48 jauno žydo, mirties komandos nario, gyvenimo valandos Aušvice.

Pagrindinis konkursas:
Dheepan“, rež. Jacques Audiard
„La loi du marché“, rež. Stéphane Brizé
„Marguerite et Julien“, rež. Valérie Donzelli
„Il racconto dei racconti“, rež. Matteo Garrone
„Carol“, rež. Todd Haynes
„Nie yin niang“, rež. Hou Hsiao Hsien
„Shan he gu ren“, rež. Jia Zhangke
„Umimachi Diary“, rež. Hirokazu Koreeda
„Macbeth“, rež. Justin Kurzel
„The Lobster“, rež. Giorgos Lanthimos
„Mon roi“, rež. Maiwenn
„Mia madre“, rež. Nanni Moretti
„Saul fia“, rež. Laszlo Nemes
„Youth“, rež. Paolo Sorrentino
„Louder Than Bombs“, rež. Joachim Trier
„The Sea of Tree“, rež. Gus Van Sant
„Sicario“, rež. Denis Villeneuve

„Un Certain Regard“:
„Masaan“, rež. Neeraj Ghaywan
„Hrutar“, rež. Grimur Hákonarson
„Kishibe no tabi“, rež. Kiyoshi Kurosawa
„Je suis un soldat“, rež. Laurent Lariviere
„Zvizdan“, rež. Dalibor Matanic
„The Other Side“, rež. Roberto Minervin
„Un etaj mai jos“, rež. Radu Muntean
„Mu-roe-han“, rež. Sung-Uk Oh
„Las elegidas“, rež. David Pablos
„Nahid“, rež. Ida Panahandeh
„Comoara“, rež. Corneliu Porumboiu
„Chauthi Koot“, rež. Gurvinder Singh
„Madonna“, rež. Suwon Shin
„Maryland“, rež. Alice Winocour

Bus serialas pagal Trumano Capote
’s „Šaltu krauju“
Su 1966 m. pasirodžiusia Trumano Capote’s knyga „Šaltu krauju“ siejamas tikrais faktais grįstos literatūros suklestėjimas. Capote pasakojo apie 1959 m. žiauriai nužudytą Clutterių šeimą, jų žudikų teismo procesą bei visos tos istorijos poveikį Kanzaso visuomenei.
„Šaltu krauju“ – viena svarbiausių XX a. ne tik JAV, bet ir pasaulinės literatūros knygų. 1967 m. į ekraną ją perkėlė Richardas Brooksas, 1996 m. televizijos filmą sukūrė Jonathanas Kaplanas. Apie knygos atsiradimo užkulisius pasakojo biografiniai filmai „Capote“ (rež. Bennett Miller, 1996) ir „Infamous“ (rež. Douglas McGrath, 2006). Pranešama, kad teises kurti 4 dalių televizijos serialą nusipirko „The Weinstein Company“. Vienas koprodiuserių bus aktorius Gary Oldmanas.
 
Dokumentinis filmas apie amerikiečius, 1948-aisiais kovojusius už Izraelį
Verslininkė, filantropė ir dokumentinių filmų prodiuserė Nancy Spielberg, ne tokia garsi kaip jos brolis Stevenas, sukūrė dokumentinį filmą „Above and Beyond“ apie amerikiečių pilotus, kurie 1948-aisiais kovėsi už Izraelio nepriklausomybę. Filmo režisierė – Roberta Grossman. Slapta ir prisiimdami didelę riziką žydų kilmės amerikiečių pilotai kontrabanda pergabeno per 30 lėktuvų į Izraelį, kirsdami net Geležinę uždangą Čekoslovakijoje. Jie tapo užsieniečiais savanoriais – Machal nariais. Apie šiuos lakūnus ir pasakoja filmas. Vienas jų, Alas Schwimmeris, daugelio laikomas Izraelio oro pajėgų tėvu. Po karo jis buvo apkaltintas pažeidęs teisę ir neteko JAV pilietybės, 2001-aisiais JAV prezidentas Billas Clintonas jam atleido.
 
Serialas apie „šestidesiatnikus“
Režisierius Vladas Furmanas Rusijos Pirmojo kanalo užsakymu kuria 12 serijų filmą pagal Vasilijaus Aksionovo romaną „Slapta aistra“. Pagrindiniai šio romano herojai – kultiniai 7-ojo dešimtmečio sovietų menininkai – nuo Jevgenijaus Jevtušenkos iki Andrejaus Tarkovskio. Rašytojas vardus šiek tiek pakeitė, tačiau personažus atpažinti lengva. Tad galima sakyti, kad seriale Belą Achmaduliną vaidins Čulpan Chamatova, Jevtušenką – Filipas Jankovskis, patį Aksionovą – Aleksejus Morozovas.
 
Parengė Ž. P.

 

Kadras iš Kanų kino festivalio atidarymo filmo „Saugok galvą“
Kadras iš Kanų kino festivalio atidarymo filmo „Saugok galvą“
Kadras iš filmo „Šaltu krauju“ (1967)
Kadras iš filmo „Šaltu krauju“ (1967)
„Above and Beyond“ plakatas
„Above and Beyond“ plakatas
Kadras iš televizijos serialo „Paslaptinga aistra“
Kadras iš televizijos serialo „Paslaptinga aistra“