7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 12 (1118), 2015-03-27
Kinas Trumpai
Lia van Leer
Lia van Leer
Mirė Lia van Leer
Kovo 13 d. mirė Izraelio sinematekų Haifoje, Tel Avive ir Jeruzalėje, Izraelio kino archyvo ir Jeruzalės kino festivalio steigėja Lia van Leer. Jai buvo 90 metų.
 
Lia Greenberg gimė 1924 m. Belcuose, kurie tada priklausė Rumunijai, dabar Moldovai. 1940 m. ji išvyko į Palestiną aplankyti anksčiau ten įsikūrusios sesers ir daugiau nebepamatė savo tėvų, nes šie 1941 m. atsidūrė vokiečių okupacijoje ir žuvo. 1943 m. ji įstojo į Jeruzalės universitetą, 1952-aisiais ištekėjo už Wimo Van Leero – olandų inžinieriaus, piloto, dramaturgo ir kino prodiuserio. Jie apsigyveno Haifoje ir 1955 m. įkūrė pirmąjį šalyje kino klubą. Iš pradžių jis veikė poros, kuri turėjo 16 mm kino projektorių ir kiekvieną penktadienį kvietė draugus kartu žiūrėti filmus, namuose. Netrukus klubas tapo Haifos sinemateka. 1960 m. įkurto Izraelio kino archyvo pagrindu tapo privati Van Leerų filmų kolekcija. 1973 m. brazilų verslininkas George’as Ostrovsky paaukojo pinigų sinematekos pastato statybai, buvo kreiptasi į draugus Holivude ir visame pasaulyje, kad padėtų rinkti lėšas. Taip 1981 m. atidaryta Jeruzalės filmoteka, jos pirmoji direktorė buvo Lia van Leer. Už savo nuopelnus ji pelnė daugybę apdovanojimų šalyje ir užsienyje, 2011 m. Lia van Leer buvo apdovanota „Berlinalės kamera“.
 
Sofia Coppola būsimoms Kalėdoms
Sofia Coppola rengiasi kurti dar vieną „Mažosios undinėlės“ ekranizaciją. Bet prieš prasidedant filmavimui, režisierė būsimoms Kalėdoms dar sukurs televizijos filmą, kuriame garsūs aktoriai vaidins patys save ir dainuos populiarias dainas. Skelbiama, kad šiame filme pamatysime George’ą Clooney, Billą Murray’ų ir Miley Cyrus. Kol kas projektas vadinamas „Christmas Special“, bet nežinoma nei data, nei filmą rodysiantis televizijos kanalas.
 
Varšuvoje bus kino teatras be spragėsių
Varšuvos centre, senuose rūmuose Solidarumo alėjoje, netrukus atsidarys kino teatras „Apolonia“. Jis bus skirtas žmonėms, kurie domisi geru, ambicingu Europos ir lenkų kinu. Iki 2009-ųjų čia veikė kino teatras „Paradiso“. Jis buvo uždarytas, o patalpas perėmė Nepriklausomybės muziejus. Muziejus sutiko, kad kino salė, kurioje yra 119 vietų, būtų atnaujinta, joje įrengta pati pažangiausia vaizdo ir garso aparatūra. Pristatant projektą pažymėta, kad kino teatre nebus spragėsių, kurie visiškai nedera prie ambicingo kino, bet bus galima nusipirkti gerų filmų DVD.

 

Agata Kulesza suvaidino vienuolę
Pernykštį Anne Fontaine filmą „Džema Bovery“ jau rodo „Kino pavasaris“, o režisierė baigė Lenkijoje filmuoti naują filmą „Nekaltos“ („Niewinne“, kitas filmo pavadinimas „Agnus Dei“). Jo veiksmas nukels į 1945–1946 m. Lenkiją. Prancūzų Raudonasis kryžius užsiima repatriacijos reikalais – specialiai įkurtoje ligoninėje prancūzų gydytojai gydo iš nacių konclagerių išsigelbėjusius tautiečius, kurie vėliau bus sugrąžinti į Prancūziją. Vieną dieną ligoninėje pasirodo sesuo Teresė iš netoliese įsikūrusio benediktinių vienuolyno. Ji maldauja padėti mirštančiai moteriai. Gydytoja Matilda (Lou de Lâage) slapta vyksta į vienuolyną. Paaiškėja, kad gimdo viena iš seserų, kad yra ir daugiau nėščiųjų. Matilda pradeda domėtis, kas vyko vienuolyne karo metais. Ji susidraugauja su vienuolyno vyresniosios padėjėja (Agata Buzek). Vyresniąją suvaidino Agata Kulesza („Ida“).
 
Paremto tikrais faktais filmo scenarijų parašė Sabrina B. Karine, Alice Vial, Anne Fontaine ir Pascalis Bonitzeras, operatorė Caroline Champetier („Šventieji motorai“). Filmas turėtų pasirodyti ekranuose 2016 metais.
 
Kritikas Normandijoje
Prancūzijoje kino kritikai dažnai pradeda patys kurti filmus. Regis, Rusijoje šią tradiciją bandys atnaujinti kino kritikas ir scenaristas Romanas Volobujevas. Prancūzijoje jis kuria debiutinę kamerinę mistinę dramą „Šaltas frontas“ („Cholodnyj front“), kurios veiksmas nukels į namą Normandijos pakrantėje. Filme veikia pabaisa ir vaidina trys aktoriai – Svetlana Ustinova, Darja Čaruša ir Aleksandras Moločnikovas.
 
Charlotte Gainsbourg vaidins „Nepriklausomybės dienoje 2“
„Nepriklausomybės diena“ pasirodė 1996-aisiais ir nuo tada Rolandas Emmerichas planavo filmo tęsinį. Neseniai paskelbta, kad jis pagaliau bus ir kad filmą vėl kurs Emmerichas. Pirmame filme pagrindinį vaidmenį kūręs Willas Smithas antrame nepasirodys, bet sugrįš Jeffas Goldblumas. Kalbant apie naujus į filmą pakviestus aktorius, daugiausia susidomėjimo sulaukė žinia apie Charlotte Gainsbourg dalyvavimą.
 
Parengė Ž. P.

 

Lia van Leer
Lia van Leer
Agata Kulesza filme „Ida“
Agata Kulesza filme „Ida“
Kadras iš filmo „Šaltas frontas“
Kadras iš filmo „Šaltas frontas“
Charlotte Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg