7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tais pačiais bėgiais

Nauji filmai – „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“

Ieva Kotryna Skirmantaitė
Nr. 6 (1112), 2015-02-13
Kinas
Nauji filmai – „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“
Nauji filmai – „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“
Lietuvių kino gamintojų susidomėjimas žanriniu kinu neblėsta, po gausybės romantinių komedijų, kelio filmo pagaliau pasirodė ir vesternas. Gana prastai ilgo metražo filmu „Pakeliui“ debiutavęs režisierius Ričardas Marcinkus susiėjo su režisierium Simonu Aškelavičium ir, vienam norint sukurti nuotykių filmą, kitam – komediją, pasirodė „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“. Kaip ir pridera komerciniam kinui, jau iš anksto buvo vykdoma intensyvi reklaminė kampanija. Pradedant nuo trumpų youtube filmukų, pristatančių pagrindinius herojus ir taip atkreipiančių potencialių žiūrovų dėmesį. Filmo gamintojai sąmoningai kuria vesterno parodiją, todėl filme atvirai žaidžiama šio žanro konvencijomis – mažas provincijos miestelis (šiuo atveju Anykščiai), kova tarp gėrio ir blogio, ginklai, susišaudymai, meilė ir pinigai, komiškumui pabrėžti naudojami sulėtinti kadrai. Jau vien traukinio apiplėšimas yra chrestomatinė vesternų siužetinė linija, prisimenant 1903 m. E.S. Porterio „Didįjį traukinio apiplėšimą“, žymintį naujo žanro pradžią. Pirmųjų vesternų tikslas buvo įtvirtinti amerikietišką tapatybę mitologizuojant laukinių Vakarų istoriją, todėl filmuose nuo didvyriškų užkariautojų kentėjo indėnai. Tačiau amerikiečiams susivokus ir aršiam šovinizmui praėjus prasidėjo demitologizacija. Mes visgi dar esam (ir jau seniai) mitologizacijos stadijoje. Todėl Sauliaus ir Pauliaus priešais tampa „svetimi“: pikti, dideli, smurtaujantys gruzinai (tai filmo aprašyme buvo pavadinta „gruzinišku prieskoniu“) ir kaubojiškais batais bei skrybėle pasidabinęs vietinis bosas, pravarde „Amerika“. Mitiškumo aspektą tik dar labiau paryškina pirmieji filmo kadrai, vaizduojantys praėjusius laikus ir pasakojantys apie Anykščių legendą – stipriausią miestelio žmogų. O šis savo jėgos, priešingai nei piktadariai, niekada nenaudojo prieš moterį, pasakoja Sauliui „baba“, kurią netikėtai suvaidino Bernadeta Lukošiūtė, geriau žinoma kaip Teta Beta. Šio gerai iš radijo laidų vaikams pažįstamo balso savininkė vaidina kiek netikėtą vaidmenį, tapdama viską į vietas sustatančia ir herojus paskutinę akimirką nuo pavojaus išgelbstinčia grandimi.
 
O Sauliaus ir Pauliaus vaidmenys buvo patikėti Giedriui Savickui ir Mariui Repšiui. Sakyčiau, tai geriausias filmo kūrėjų pasirinkimas, nes šiems profesionaliems aktoriams toks amplua nesvetimas. Todėl daugiau mažiau buvo išvengta pagrindinės tokių filmų duobės – nenatūralių ir sustingusių dialogų bei vaidybos. Taip pat reikia pasakyti, kad šiame filme pasikeitęs ir humoras, iki tol vyravęs daugumoje komercinių komedijų ir susijęs daugiausia su antru galu. Šįkart jis labiau primena įvairias televizijos laidas, kurių nuolatinis dalyvis yra Giedrius Savickas. Filmo autoriai tikriausiai norėjo ne tiek šių aktorių, kiek jų suformuotų personažų, keliaujančių per įvairius projektus: švelnesnio, į romantiką linkusio G. Savicko personažo Sauliaus ir tvirtesnio M. Repšio Pauliaus. Bet tai, kas atrodo juokinga penkias minutes televizijos ekrane, per pusantros valandos kino salėje dažniausiai pabosta. Vis dėlto neseniai pasirodžiusi statistika apie augantį Lietuvos kino žiūrovų susidomėjimą nacionaliniu kinu, kur dominuoja tokie filmai kaip „Valentinas už 2rų“ ar „Kaip pavogti žmoną“, leidžia spręsti, kad „Saulius ir Paulius“ taip pat sulauks savo publikos, o tada filmo autoriai galės pasilinksminti gamindami antrą dalį, nes, kaip patys minėjo, tikimybė jai atsirasti priklausys nuo žiūrovų.
 
Filmas orientuotas į lietuvių publiką, apie vertimą nesvarstoma, nes yra bajerių, kurių neįmanoma išversti, kalbėjo filmo kūrėjai. Ne tik neišverčiami, bet vargiai ar kam jie pasirodytų įdomus už mūsų sienų, išskyrus lietuvių bendruomenes užsienyje, dėl jų „Saulius ir Paulius“ galės šiek tiek pakeliauti, bent jau taip teigė filmo režisieriai. Taigi toks tas B (jei ne C) kategorijos kinas, skirtas vietinei rinkai. O kol autoriai nenorės pažvelgti toliau savo kiemo ir tik jame kapstysis, tikriausiai nieko labiau intriguojančio iš komercinio kino ir nesulauksime.

 

 

Nauji filmai – „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“
Nauji filmai – „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“