7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pagonių aukos

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 5 (1111), 2015-02-06
Kinas Rodo TV
„Dangus aukštai“
„Dangus aukštai“
Stengiuosi vengti lietuvių žiniasklaidos isterijos, bet kartais nuo jos neįmanoma pabėgti. Taip atsitiko ir su berniuku iš Norvegijos, kurio istoriją jau kelios dienos pučia visi žiniasklaidos kanalai. Manau, kad tiesos, kas iš tikrųjų įvyko, niekam nereikia, ypač tautos sąžinę vaidinančioms žurnalistėms, nes tada gal tektų pripažinti, kad lietuvės motinos nėra tokios idealios, kaip apie save kalba. Per LRT „Panoramą“ pamačiusi prie Norvegijos ambasados piketuojančius tautiečius, supratau, kad ten susirinko tie patys, kurie dar visai neseniai „gynė“ mergaitę iš Pakaunės. Tik dabar gal tarp jų buvo daugiau tautiškų žalių žmogeliukų – vaikų gynėjai lietuviai taip pat mėgsta karines uniformas. Kita vertus, ar gali būti geresnė auka ant patriotizmo aukuro už vaiką? Žiūrėk, dar ir partiją įsteigs, juk rinkimai ne taip ir toli.
 
Manau, kad tuos gynėjus įkvėps ir Pascalio Laugier filmas „Aukštas žmogus“ (TV3, šįvakar, vasario 6 d. 23.35). Filmo herojė Džulija (Jessica Biel) gyvena miestelyje, kur nuolat dingsta vaikai. Iš pradžių ji netiki legendomis apie tai, kad juos išsiveda „aukštas vyras“, bet kai dingsta Džulijos sūnus, moteriai lieka tik išsiaiškinti, kas tas vyras ir kur dingę vaikai.
 
Maži miesteliai (ypač amerikiečių) visada susiję su sudėtingais prisiminimais ir jaunystės traumomis. Tate Taylor filmo „Tarnaitė“ (TV3, šįvakar, 6 d. 01.30) istorija – ir prisiminimas apie rasinę segregaciją JAV pietuose. Filmas nukelia ne į tokią seną praeitį – 7-ąjį dešimtmetį, jis kupinas schemų ir gana supaprastintų personažų, bet su malonumu prisiminsiu, nes vieną pagrindinių vaidmenų filme sukūrė Emma Stone. Neabejoju, kad ji žavi ne tik tokius pagyvenusius vyrus kaip mudu su Woody Allenu. Šiame filme dvi juodaodės tarnaitės ir maištingoji Stone herojė kovoja už konkretų teisingumą, bet iš tikrųjų ir prieš visą sistemą.
 
Dougo Limano filmo „Sąžiningas žaidimas“ (TV3, 7 d. 24.00) veikėja – taip pat kovotoja. Filmo pagrindas – tikra su karu Irake susijusi istorija, kurios heroję – JAV slaptąją agentę (Naomi Watts) – išdavė pati Baltųjų rūmų administracija.
 
Politikų žaidimai ir jų taip mėgstamos riaušės – ne visada tik dramų tema. Stuarto Urbano juodoji komedija „Ar galiu jus nužudyti“ (LRT, 6 d. 22.40, LRT kultūra, 7 d. 21 val.) perkels į Londoną, kur vyksta neramumai – nepatenkinti jaunuoliai apiplėšinėja parduotuves, bet tuo viskas nesibaigia. Įvyksta žmogžudystė, ją užfiksavęs vaizdas įkeliamas į internetą, pasipila grasinimai, kad tai tik pradžia. Sceną stebi ir policininkas (Kevin Bishop), jis važinėja dviračiu ieškodamas keršto ir šlovės. Policininkas – radikalių kovos su nusikalstamumu metodų šalininkas.
 
Kai žiūrėjau filmą, pagalvojau, koks vykęs satyrinės komedijos personažas būtų seimūnas p. Gražulis, kurį neseniai sutikau agituojantį Vilniaus Kalvarijų turguje. Laukiau, kada sušuks apie vyrus ir Lietuvą, bet p. Gražulis tik dalijo kažkokius įtartinus lankstinukus.
 
Politikų gyvenimas ir darbai – nesibaigianti satyra, jos tiek daug televizorių ekranuose, kad pasiilgstu ekrane normalių žmonių, tikrų jausmų, nuoširdžių apmąstymų. Manau, kad to siekė filmu „Dangus aukštai“ (TV1, šįvakar, 6 d. 22.45) režisūroje debiutavusi aktorė Vera Farmiga. „Dangus aukštai“ sukurtas pagal 2002 m. pasirodžiusį autobiografinį Carolyn Brigs romaną. Filmo herojė aštuoniolikmetė Korin pagimdo vaiką, bet gyvenimas klostosi ne taip, kaip ji tikėjosi. Bėgdama nuo nevilties mergina su vyru atsiduria ortodoksiškoje religinėje bendruomenėje. Filmas apima trisdešimt herojės gyvenimo metų. Po išsižadėjimų, apribojimų, abejonių dešimtmečių ji pabandys rasti drąsos sugrįžti į ankstesnį gyvenimą. Beje, jauną Korin suvaidino režisierės sesuo Taissa.
 
Kitokio gyvenimo siekia ir Seano Elliso 2013 m. filmo „Metro Manila“ (LRT kultūra, 11 d. 21.30) veikėjai – Oskaras Ramiresas su šeima, kurie iš skurdžios Filipinų šiaurės nusprendžia persikelti į Manilos metropolį. Naujoje vietoje Ramirezas sutinka žmogų, kuris, pasirodo, ilgai laukė kažko panašaus į jį.
Ellisas – profesionalus fotografas, jis yra bendradarbiavęs su Davidu Lynchu. Prie šio filmo atsiradimo prisidėjo Ridley Scottas. Kaip juokauja Ellisas, kai jis pasiūlė Scottui tapti filmo prodiuseriu, šis kūrė „Prometėją“. Prašoma suma neviršijo išlaidų pastarojo filmo aktorių grimui.
 
Visi išvardyti filmai gana nauji, bet, manau, daugiausia džiaugsmo sukels 1968 m. Sergio Leone’s šedevras, iš kurio mokėsi dešimtys vėliau klasikais tapusių kūrėjų, „Kartą laukiniuose Vakaruose“. Filmą TV3 rodys patiems ištvermingiausiems ir ištikimiausiems – 7 d. 2 valandą nakties. „Kartą laukiniuose Vakaruose“ siužetas paprastas: jauna našlė atsisako parduoti savo žemę, per kurią turi būti tiesiamas geležinkelis. Dėl to žuvo ir ankstesnis fermos savininkas. Tačiau ginti moters stoja banditas ir paslaptingas žmogus su armonikėle. Viskas parodyta taip virtuoziškai, kad filmas veikia visas jusles, sukelia sunkiai apibūdinamą palaimą net ir žiūrint jį nežinia kelintą kartą. Tarp scenarijaus autorių – Bernardo Bertolucci ir Dario Argento, vaidmenis sukūrė Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jasonas Robardsas, Charlesas Bronsonas, filmas trunka per tris valandas, jo patys ilgiausi pradžios titrai ir nuostabi Enio Morricone’s muzika, su kuria ankstyva kava bus dar skanesnė.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Dangus aukštai“
„Dangus aukštai“
„Metro Manila“
„Metro Manila“
„Kartą laukiniuose Vakaruose“
„Kartą laukiniuose Vakaruose“