7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vaduojant Saulę

Nauji filmai – „Aukso žirgas“

Ieva Tumanovičiūtė
Nr. 1 (1107), 2015-01-09
Kinas
„Aukso žirgas“
„Aukso žirgas“
„Aukso spindulys ledą ištirpdys; kuris viską paaukojo: ir gyvybę, ir svajonę“, – sako gerasis burtininkas viltį beprarandančiam pilnametražio animacinio filmo „Aukso žirgas“ (Lietuva, Latvija, Liuksemburgas, Danija, 2014) herojui Aušvydui. Filmą baltų pasakų motyvais pagal 1911 m. parašytą latvių literatūros klasiko Janio Rainio pjesę dvimatės animacijos technologija sukūrė Valentas Aškinis ir Reinis Kalnaellis, filmo dailininkas Xavier Dujardinas.
„Aukso žirge“ vyksta gėrio ir blogio, kuriuos įkūnija personifikuotos gyvybės ir mirties dievybės, kova, bet nugali žmogaus pasiaukojimas, meilė ir tikėjimas. Filmo prologas apie mirties deivės giltinės, garbingai atlikusios savo pareigą, praeitį išsiskiria nespalvotu, smėlio grafiką primenančiu stiliumi. Tačiau dabar giltinė yra blogio galia Juodoji Motė – pilka, į plaukus įsisupusi būtybė, kurios jėgas palaiko žmonių liūdesys ir ašaros. Kupina neapykantos deivė kartu su savo pakalikais – komiškaisiais nevykėliais varnais – siekia, kad pasaulis atrodytų tamsus kaip jos irštva, todėl pagrobia šviesą – princesę Saulę. Ši (įgarsino Neringa Nekrašiūtė) primena vieną iš daugelio „Disney“ studijos filmų gražuolių ir net pirmą kartą pasirodžiusi dainuoja kartu su paukščiukais. Vis dėlto blogio akivaizdoje atsiranda ir gėris – gyvybę ir viltį ginantis išminčius Baltasis Tėvas.
Mirčiai ir gyvybei stojus į kovą, raudonplaukė princesė Saulė atgula į stiklinį karstą, iškilusį milžiniško ledo kalno viršūnėje. Sosto siekiančio Juodojo princo vergai juosia kalną mediniais pastoliais, tačiau Saulę išvaduoti lemta geltonplaukiam Aušvydui. Bernelis yra liaudies meistras – vėtrungių drožėjas, tikra brolių užguita „pelenė“, kuriam lemta tapti didvyriu – „baltuoju princu“.
Viskas, žinoma, baigsis laimingai: gotikinėje pilies koplyčioje Aušvydo dainai (aliuzija į dainuojančią revoliuciją) nutraukus neteisėtas vestuves įvyks renesansiniais drabužiais pasipuošusios, Barborą Radvilaitę primenančios princesės Saulės ir auksiniais šarvais pasidabinusio didvyrio (filmo kūrėjai rėmėsi Vytauto Didžiojo portretu) Aušvydo jungtuvės.

300 animatorių ir dailininkų šešerius metus pieštas animacinis filmas, deja, nestebina originalumu. „Aukso žirgas“ – lyg pasakiškas nuotykių filmas su silpnais miuziklo elementais, jis atitinka žanro standartus, tiesa, jau gerokai senstelėjusius. Nors kūrėjai rėmėsi istoriniais šaltiniais, autentiką atspindi tik detalės: statiniai, veikėjų kostiumai, aksesuarai, šarvai, ginklai bei vėtrungės, bet, pavyzdžiui, Baltojo Tėvo žila galva kažkodėl padvelkia Rytais. Taikliausiai „Aukso žirgo“ stilių apibūdina žodis „eklektika“. Trimatės animacijos dekoracijų fonas dažnai atrodo vizualiai gražesnis už pasakos personažus, kuriems išraiškingumo suteikia tik garsių lietuvių aktorių Algirdo Latėno, Sigučio Jačėno, Larisos Kalpokaitės, Vytauto Rumšo jaunesniojo, Dainiaus Gavenonio, Remigijaus Sabulio balsai.

 

„Aukso žirgas“
„Aukso žirgas“