7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 43 (1104), 2014-12-05
Kinas Trumpai
Stanislawas Mikulskis seriale „Brangiau už gyvybę“
Stanislawas Mikulskis seriale „Brangiau už gyvybę“
Mirė Stanisławas Mikulskis
Praėjusį ketvirtadienį Varšuvoje mirė aktorius Stanisławas Mikulskis, kurį ne viena televizijos žiūrovų karta prisimena kaip leitenantą Hansą Klosą iš Andrzejaus Konico ir Januszo Morgensterno serialo „Brangiau už gyvybę“ („Stawka większa niż życie“). Aktoriui buvo 85-eri.

Mikulskis kine debiutavo epizodiniu vaidmeniu 1950 m. Leonardo Buczkowskio filme „Pirmasis startas“. Tada jaunuolis ir nusprendė tapti aktoriumi. Baigęs Krokuvos teatro mokyklą, Mikulskis vaidino teatre Liubline, nuo 1964 m. – Varšuvos teatruose. Lygiagrečiai klostėsi ir jo karjera kine. Tačiau žvaigždės statusą Mikulskiui atnešė serialas „Brangiau už gyvybę“, kuriame aktorius suvaidino žvalgą, apsimetantį vokiečių karininku Hansu Klosu. 1972 m., kai serialą pradėjo rodyti visos už geležinės uždangos atsidūrusios šalys, Mikulskis gavo populiariausio socialistinių šalių aktoriaus titulą. Jį mylėjo ir atpažindavo visi. Tačiau Kloso vaidmuo nebūtinai teigiamai atsiliepė tolesnei Mikulskio karjerai, mat režisieriai bijojo, kad žiūrovai visur matys tik Klosą. Todėl per keturiasdešimt metų, praėjusių po „Brangiau už gyvybę“ premjeros, Mikulskis kine suvaidino tik vaikų mėgstamą poną Automobiliuką ir kelis epizodus. Jis bandė įgyvendinti nerealizuotas svajones teatro scenoje – ten sukūrė per 80 vaidmenų.
 
Severija Janušauskaitė vaidins norvegę
Naujame režisierės ir scenaristės Alionos Zvancovos projekte – komedijoje „Norvegas“ („Norveg“) vaidins Severija Janušauskaitė, šiemet pripažinta geriausia Atviro Rusijos kino festivalio „Kinotavr“ aktore. Mini serialo „Norvegas“ veiksmas vyksta Maskvoje, bet filmavimas – Sankt Peterburge. Kuklusis filmo herojus (Jevgenijus Mironovas) dirba biure, ir staiga jo pavaldinėmis tampa visas būrys valytojų imigrančių. Tai personažas stengiasi nuslėpti nuo savo sužadėtinės – norvegės Brunhildos, kurią ir įkūnija Janušauskaitė. Taip pat seriale vaidins rusų kino žvaigždės Ksenija Rapoport, Dmitrijus Marjanovas, Andrejus Merzlikinas.
 
Filmas apie Cézanne’o ir Zola draugystę
Danièle Thompson rengiasi kurti filmą „Neatskiriami“ („Les Inséparables“), kurio veiksmas nukels į XIX amžių. Filmas pasakos apie dailininko Paulio Cézanne’o ir rašytojo Emile’io Zola draugystę, prasidėjusią dar vaikystėje. Filmavimas numatytas ateinančiais metais, pagrindinius vaidmenis kurs Guillaume’as Canet ir Guillaume’as Gallienne’as. Prieš dešimt metų aktoriai jau buvo susitikę filmo „Narco“ aikštelėje.
 
26 kalėjimo metai Bolivudo žvaigždei
Bolivudo žvaigždė, trisdešimtmetė Veena Malik, praėjusį antradienį buvo nuteista kalėti 26 metus už tai, kad dalyvavo „nešvankioje“ televizijos laidoje ir įžeidė Alachą. Pakistano teismas nuteisė ne tik Malik, bet ir jos vyrą Asadą Bashirą Khan Khattaką, kanalo, kuriame buvo parodyta laida, savininką Mir Shakil-ur-Rahmaną bei laidos vedėją Shaiste Wahidi. Visi kartu nuteisti 104 metams. Laida buvo parodyta prieš kelis mėnesius. Joje buvo pasakojamą apie porą, kuri atnaujino vedybinę priesaiką skambant tradicinei Pietų Azijos muzikai. Pasak „The Guardian“, teismas pripažino, kad ši scena remiasi pranašo Mahometo dukters vedybų eiga ir todėl yra pasityčiojimas iš religijos. Teismas nusprendė, kad nuteistieji turės sumokėti 1,3 milijono Pakistano rupijų baudą, o jų nekilnojamas turtas turi būti parduotas, jei pristigs pinigų baudai. Teismas mano, kad visi keturi teisiamieji profanavo religiją, todėl įsakė policijai juos suimti. Tai bus sudėtinga, nes nuteistieji gyvena už Pakistano ribų. Gimtojoje šalyje Malik yra laikoma kontroversiška asmenybe ne tik todėl, kad karjerą daro Indijoje. Ji taip pat pozuoja nuoga žurnalų viršeliams.
 
Pianinas iš „Kasablankos“ – už 3,4 milijono dolerių
Pagrindinio „Kasablankos“ personažo Riko kavinėje stovėjęs pianinas, kuriuo grojo juodaodis pianistas Semas (Dooley Wilson), gali nustebinti mačiusius nespalvotą filmą. Iš tikrųjų pianinas – geltonai auksinės spalvos su žaliais ir auksiniais taškeliais. Būtent jį lietė Ingrid Bergmann, sakydama vieną garsiausių Holivudo istorijoje frazių: „Play it, Sam. Play As Time Goes By.“ Praėjusią savaitę pianinas buvo išstatytas „Bonhams“ aukcione Niujorke už 3,4 milijono dolerių. Svajonės ir prisiminimai visada juk kainuoja brangiai. Tiesa, „Kasablankoje“ dar „filmavosi“ ir kitas pianinas, kuris 2012 m. parduotas „Sotheby’s“ aukcione už 602 500 dolerių. Tačiau, pasak kolekcionierių, jis ekrane pasirodė tik 70 sekundžių.
Parengė Ž. P.

 

Stanislawas Mikulskis seriale „Brangiau už gyvybę“
Stanislawas Mikulskis seriale „Brangiau už gyvybę“
Severija Janušauskaitė
Severija Janušauskaitė
Guillaume Gallienne
Guillaume Gallienne
Guillaume Canet
Guillaume Canet
Veena Malik
Veena Malik
Kadras iš filmo „Kasablanka“
Kadras iš filmo „Kasablanka“
„Kasablankos“ pianinas aukcione
„Kasablankos“ pianinas aukcione