7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanoramoje“ – iš tikinčiųjų aukų sukurtas Audrio Stonio filmas apie krikšą

 

„Scanoramos“ inf.
Nr. 40 (1101), 2014-11-14
Kinas Anonsai
„Avinėlio vartai“
„Avinėlio vartai“

Viena laukiamiausių šių metų „Scanoramos“ premjerų – Audriaus Stonio dokumentinis filmas „Avinėlio vartai“. Šio filmo idėja prieš kelerius metus gimė pranciškonui, Šv. Kazimiero provincijos viceministrui, broliui Gediminui Numgaudžiui. Filmavimas vyko ne tik Lietuvoje. Kartu su grupe Stonys leidosi į kelionę po Izraelį, Jordaniją, kur pamirštuose dykumų miestuose ieškojo pirmųjų krikščionų krikštyklų. Pasak režisieriaus ir brolio Gedimino, to, ką jie pamatė, nepavyktų sutalpinti net į kelis filmus.

 

„Šiuo filmu siekėme paliesti, pajusti ir priartėti prie paslaptingojo amžinybės sakramento – Krikšto ištakų. Filmavome Jordano upės vandenis, į kuriuos, rodydamas mums kelią, paniro Jėzus Kristus, ir ankstyvųjų krikščionybės krikštyklų akmenis, kuriuos lietė pirmųjų krikščionių rankos. Dauguma esame krikštyti, bet retai susimąstome, kas yra tas vanduo, kas tas ant galvos pilamas aliejus, dėl ko taip daroma ir kaip“, – pasakojo vienas žymiausių lietuvių dokumentininkų A. Stonys.

 

Brolis Gediminas tapo ne tik šio filmo idėjos autoriumi, bet ir prodiuseriu. „Avinėlio vartai“ buvo sukurti be valstybės paramos, visus filmo pinigus buvo paaukojo tikintieji.

 

Pasak filmo autorių, pagrindinis „Avinėlio vartų“ tikslas ne tik papasakoti apie Krikšto sakramento kilmę, bet paskatinti žmonės susimąstyti, kalbėti, kelti klausimus ir ieškoti atsakymų, koks Krikšto vaidmuo jų gyvenime.

 

„Avinėlio vartai“
„Avinėlio vartai“