7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmai apie pasaulį, kuriame gyvename

Artėja festivalis „Nepatogus kinas“

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1097), 2014-10-17
Kinas
„Atvykstam su taika“
„Atvykstam su taika“
Spalio 22–30 d. su šūkiu „Filmai suaugusiems“ į kino ekranus sugrįžta „Nepatogus kinas“. Aštuntąjį kartą vyksiančio tarptautinio žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio programoje – pusšimtis filmų, susitikimai su vienuolika užsienio svečių ir staigmena patiems dokumentinio kino kūrėjams. Kaip ir kasmet – festivalio durys lieka plačiai atvertos visiems, nes pačiam žiūrovui palikta spręsti, kiek verta mokėti už bilietą.
„Šūkis „Filmai suaugusiems“ puikiai atspindi mūsų festivalio koncepciją. Būti suaugusiam visų pirma reiškia nebijoti pažvelgti realybei į akis, prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta aplink tave. Ir visiškai nesvarbu, ar tau trylika, ar šešiasdešimt penkeri. Tai asmeninės brandos, o ne metų klausimas“, – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.
 
Dėmesys aktualijoms
Būtent apie atsakomybę už tai, kas vyksta toli už mūsų namų sienų, pasakoja vienas ryškiausių festivalio programos filmų, atidarysiantis šių metų festivalį. Tai austrų režisieriaus Huberto Sauperio naujausias filmas „Atvykstam su taika“ („We Come As Friends“). Savadarbiu lėktuvėliu režisierius leidžiasi į kruvino konflikto draskomą vidurio Afrikos valstybę – Sudaną. Siurrealistinėje kelionėje tikrovė maišosi su mokslinės fantastikos filmais. Šis pasakojimas šiemet pelnė Sandanso (JAV) kino festivalio Specialųjį žiuri prizą, Berlyne filmui įteiktas Taikos apdovanojimas.
Asmeninės brandos galima pavydėti kito ryškaus festivalio filmo – „Belaukiant rugpjūčio“ („Waiting for August“, rež. Teodora Ana Mihai) herojams. Filmas jau yra pelnęs pagrindinius prizus šių metų Karlovi Varų ir Kanados „HotDocs“ festivaliuose, jis bus parodytas programoje „Panorama“. „Belaukiant rugpjūčio“ pasakoja apie mažo Rumunijos miestelio pakraštyje gyvenančią neįprastą šeimą – keturiolikmetė Georgiana, motinai išvykus dirbti į Italiją, turi atstoti abu tėvus savo šešiems broliukams ir sesutėms. Tai dramatiška, jautriai papasakota istorija apie per anksti pasibaigusią vaikystę.
Vienas labiausiai laukiamų festivalio svečių, kuris atvykęs pristatys filmą „Sugrįžimas į Homsą“ („Return to Homs“, rež. Talal Derki) – iš Sirijos kilęs prodiuseris ir režisierius Orwa Nyrabia. Filmas šiemet įvertintas Pagrindiniu Sandanso prizu. Nyrabia 2008 m. tapo vienu iš dokumentinių filmų festivalio „DOX BOX“ Sirijoje įkūrėjų. 2012 m. režisierių Sirijos režimas suėmė ir paleido tik įsikišus tarptautinei kino ir žmogaus teisių bendruomenei. Todėl pastaruoju metu prodiuseris dirba ir humanitarinę veiklą Sirijoje koordinuoja iš Berlyno.
Ukrainos tema – taip pat ryškus festivalio akcentas, jai skirta atskira filmų rubrika „Ukraina.Doc“. Vienas iš filmų – „Euromaidanas. Juodraštis“ („Euromaidan. The Rough Cut“) žiūrovus nukels į Maidano aikštės įvykių epicentrą ir atskleis įvykių chronologiją. Šio filmo pagrindą sudaro jaunų Ukrainos kino kūrėjų nufilmuota medžiaga, todėl tai kartu ir jaunosios ukrainiečių kartos žvilgsnis į istorinius įvykius. Į Vilnių pristatyti filmo atvyks viena filmo režisierių Kateryna Gornostai, vieną filmo seansų papildys diskusija su politologais ir politikais.
Kitas politikai skirtas filmas – norvegės Kari Anne Moe „Narsiosios širdys“ („Bravehearts“), kuris bus parodytas festivalio programoje „Šiaurės šalių filmai“. Filmas pasakoja apie keturis politiškai aktyvius jaunuolius Norvegijoje ir tai, kaip juos paveikė tragiški Utojos salos įvykiai, kurių liudininkais jie buvo.

Pirmą kartą festivalyje – konkursinė programa
Šiemet pirmą kartą festivalis pristatys konkursinę programą. Dėl geriausio festivalio filmo prizo varžysis septyni filmai. „Nepatogaus kino“ žiūrovų laukia europinė Izraelio režisierės Julie Shles filmo „Galutinė stotis“ („The Last Stop“) premjera. Tel Avivo autobusų stotyje ir jos prieigose kurtame filme rodomas sudėtingas Izraelio visuomenės paveikslas. Nuolatinė teroro aktų baimė, neapykanta imigrantams, socialinė atskirtis sunkiai dera su laisvamaniško ir atviro miesto įvaizdžiu, kurį apie Tel Avivą suformavo populiarioji žiniasklaida. Net tris Izraelio kino akademijos pagrindinius prizus praeityje pelniusi režisierė taip pat atvyks į festivalį.
Filmo „Egzekucijos belaukiant“ („Killing Time“) pristatyti atvyks režisierius iš Olandijos Jaapas van Hoewijkas. Jis gilinasi į praeities rekonstravimo aspektus, ypač domisi teisingumo vykdymo tema. „Egzekucijos belaukiant“ pasakoja apie Hantsvilio (JAV) griežto režimo kolonijoje vykdomą mirties bausmę. Filme rodomos paskutinės nuteistojo myriop gyvenimo valandos, stebimi jo giminės, aukų artimieji, žurnalistai ir kalėjimo darbuotojai.
Filmo „Skalbykla“ („La clé de la chambre à lessive“, rež. Floriane Devigne, Fred Florey) autoriai fiksuoja įvykius, vykstančius kelių kvadratinių metrų ploto skalbykloje, įrengtoje pirmame daugiabučio namo aukšte. Ginčuose dėl švaros aiškėja, kad dauguma šio Lozanos daugiabučio gyventojų yra migrantai, kuriuos čia įkėlė socialinės apsaugos tarnybos.
Geriausią konkursinį filmą išrinks tarptautinis žiuri, sudarytas iš Ukrainos žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Docudays UA“ meno vadovo Genadijaus Kofmano, Lenkijos žmogaus teisių dokumentinio kino festivalio „WATCH DOCS. Human Rights in Film“ direktoriaus Maciejaus Nowickio bei kino prodiuserės Dagnės Vildžiūnaitės.

Apie nykstančius miškus ir perpildytus miestus
Kasmet gamtos ir žmogaus santykiams skirtos „Žaliosios programos“ filmai skirtingu kampu pristato aplinkosaugos temas. Keturi šiųmetinės programos filmai nė iš tolo neprimena tradicinės „filmų apie gamtą“ kategorijos. Filmą „Miško daina“ („Song from the Forest“) pristatys operatorė Siri Klug. Pernai Amsterdamo dokumentinio kino festivalyje pagrindinį prizą pelnęs filmas pasakoja apie žmogų, prieš 30 metų apsigyvenusį džiunglėse su bajakų gentimi. Tačiau kadaise duotas pažadas sūnui parodyti miestą priverčia pagrindinį veikėją išsiruošti kelionėn į Niujorką.
Specialioji dokumentinių filmų programa „Urbanistinės istorijos“ leis žiūrovams pakeliauti po visą pasaulį – nuo skolose skęstančio Detroito miesto JAV („Detropija“) iki ekomiesto idėjų įgyvendinimo Kinijoje („Ekomiestas Kinijoje“, „Ecopolis China“). Juose bus bandoma atsakyti, koks turėtų būti miestas, kad jame būtų gera gyventi. Filmą „Griuvėsiai“ („Ruina“) pristatys režisierius Markus Lenzas. Tai pasakojimas apie Venesuelos sostinėje Karakase stovintį dangoraižį „Davido bokštas“, kuris turėjo tapti finansinio centro puošmena, tačiau dėl 1994 m. bankų finansinės krizės liko neužbaigtas ir tapo aukščiausiu pasaulyje skvotu.
Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22–30 d. kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent 1 centas).
Festivalio programa – svetainėje www.nepatoguskinas.lt

 

„Atvykstam su taika“
„Atvykstam su taika“
„Euromaidanas. Juodraštis“
„Euromaidanas. Juodraštis“