7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių televizijos utopija

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 29 (1090), 2014-07-25
Kinas Rodo TV
„Tai nutiko Jemene“
„Tai nutiko Jemene“
Rusai bijo kiekvieno rugpjūčio, nes paprastai vis kas nors atsitinka – perversmas, defoltas, milžiniški gaisrai... Šiemet ir laukti nereikia – kelių šimtų Malaizijos oro linijų lėktuvo keleivių žūtis virš rusų remiamos apsišaukėlių „respublikos“ jau savaitę yra svarbiausia naujiena. Sukrečiantys aukų kadrai tik pabrėžia politikų neryžtingumą, jokiais veiksmais neparemtą jų demagogiją. To pakanka, kad „žmonės iš gatvės“ (taip politikai vadina savo rinkėjus) pagaliau suprastų, kad politika išsigimė, ypač kai girdi, kad ES savo vadovus renka ne pagal profesinius sugebėjimus, o pagal lytinius ir partinius požymius. Man patiko Lenkijos premjero replika, esą vienas iš kandidatų į ES užsienio politikos vadovus Radosławas Sikorskis turi du didelius trūkumus – yra ne moteris ir ne socialistas. Bet demagogija labai galinga, taigi, bijau, niekas nepasikeis, kad ir kaip viltųsi pikti, bet naivūs mūsiškiai politikos komentatoriai.
 
Inercija visada didesnė. Net ir televizijos versle, kur šią vasarą kasdien skirtingos televizijos reklamuoja vieną tokį demagogą, galutinai sukompromitavusį Lietuvos politikus. Anonsuose jis žada ir stulbinamus dainų konkursus, ir kažkodėl į Valdovų rūmus perkeltą „žiniukų“ šou. Juokdariui reikia rūmų? Nejau Lietuvoje televizija neįmanoma be Artūro Valinsko? Sakote, utopija? Bet ar mažai pas mus utopijų, kuriomis nuoširdžiai tiki visi?
 
Matyt, panašiai svarstė ir Lasse’s Hallströmo filmo „Tai nutiko Jemene“ (TV3, 28 d. 23 val.) herojus – daktaras Alfredas Džounsas (Ewan McGregor) iš Londono žuvininkystės centro, gavęs iš vieno paslaptingo šeicho pasiūlymą surengti dykumų Jemene lašišų žūklės sportines žaidynes. Tačiau tai, kas Džounsui absurdas, britų politikams atrodo visai perspektyvu. Taip prasideda audringa veikla, kurios tikslas – nukreipti britų visuomenės dėmesį nuo daugybės rimtų problemų, pavyzdžiui, karo Irake. Todėl eksperto Džounso išvados nieko nedomina. Tačiau ir ekspertai kartais įsimyli. Taip atsitinka Džounsui. Nesuprasdamas, kad dalyvauti politikų žaidimuose reiškia tapti jų auka, vyras patiki nauja meile.
 
Apie šiek tiek kitokius meilės išbandymus pasakos Amy Heckerling 2007 m. romantinė komedija „Niekada nebūsiu tavo“ (BTV, 30 d. 21.30). Rouzė (Michelle Pfeiffer) yra televizijos prodiuserė. Keturiasdešimtmetę supančios jaunos gražuolės verčia ją skausmingai išgyventi ir savo amžių, ir nepavykusią santuoką. Tačiau būtent Rouzę pamilsta už ją daug jaunesnis Adamas (Paul Rudd). Viskas būtų gerai, jei ne keturiolikmetė Rouzės duktė (Saoirse Ronan), kuri taip pat įsimyli, tik pirmą kartą.
 
Kinematografininkai mėgsta rodyti moterims tenkančius išbandymus, mat moterų auditorija daug dėkingesnė ir, bijau, didesnė bei ištikimesnė. Štai Antti Jokkineno 2011 m. filmo „Gyventoja“ (TV3, 25 d. 23.05) herojė gydytoja Džuljeta (Hilary Swank) išsiskyrusi su vyru persikelia į Brukliną. Ji nori pradėti naują gyvenimą. Iš malonaus ir kultūringo Makso moteris išsinuomoja butą – jau ir pas mus madingą loftą. Tačiau laikui bėgant jos saugumo jausmas ir optimizmas pradeda tirpti. Džuljetai atrodo, kad savo namuose ji nėra viena, kad kažkas ją persekioja. Aš patarčiau herojei pakeisti spyną, bet gal tada neliktų ir filmo?
 
Lėktuvų bijanti Weso Craweno „Naktinio reiso“ (TV3, rugpjūčio 1 d. 22.50) veikėja Liza (Rachel McAdms) oro uoste atsitiktinai susipažįsta su simpatišku vyriškiu. Skrisdama ji sužino, kad turi atlikti jam paslaugą, jei nori išsaugoti savo tėvo gyvybę.
 
Stephane’o Rybojado filmo „Ypatingas būrys“ (TV3, 3 d. 22 val.) heroję – prancūzų žurnalistę (Diane Kruger) – Afganistane pagrobia talibai. Prancūzų vyriausybė atsisako pildyti pagrobėjų sąlygas, tada jie į internetą įdeda žiaurių vaizdų ir skaičiuoja iki bausmės vykdymo likusį laiką. Šito jau per daug, ir merginos gelbėti siunčiamas elitinis būrys.
 
LRT,nepaisant nieko, visą šį savaitgalį (25–28 d.) kvies džiaugtis kartu su Klaipėdos jūrų šventės dalyviais. Tiesioginės šventės koncertų ir kitokių žaidimų transliacijos puikiai užpildo vasaros televizijos tuštumas, apie tai, kiek ten pamatysime ir išgirsime lyg atsitiktinai ekrane pasirodžiusių politikų, geriau negalvoti. Nuoširdžiai nemylintiems ne tik lietuviško „popso“, bet ir jo bei televizijų išaugintų politikų, rekomenduoju 1996 m. sukurtą Miko Nicholso komediją „Narvelis“ (TV3, rugpjūčio 2 d. 00.55).
 
Idealų filmo herojų – naktinio Majamio klubo savininkų Armano (Robin Williams) ir Alberto (Nathan Lane) gyvenimą taip pat sudrumsčia politikas, mat Armano sūnus Valas (Dan Futterman) rengiasi vesti ultrakonservatyvaus senatoriaus Kilio (Gene Hackman) dukterį. Senatorius su žmona jau skuba susipažinti su jaunikio tėvais. Bėda ta, kad Armanas yra gėjus, o Valo mama – kažkur toli, bet ją pavyksta prisiprašyti suvaidinti idealios amerikietiškos šeimos motiną. Vis dėlto senatoriaus Kilio apsilankymas ne toks spontaniškas, kaip atrodo. Po to, kai jo bendradarbis buvo rastas negyvas lovoje su juodaode prostitute, susirūpinęs savo įvaizdžiu Kilis mano, kad apsilankymas dukters sužadėtinio šeimoje pademonstruos jo ištikimybę „tradicinėms vertybėms“. Politikai juk nieko nedaro šiaip sau.
 
1996 m. puritoniškoje Amerikoje šis homoseksualus rodęs prancūzų komedijos perdirbinys buvo tikra sensacija ir sulaukė didžiulio pasisekimo. Lietuvoje, kur visokio plauko šventeivos taip pat vis dar turi didelį pasisekimą, „Narvelis“ gal bus geras priešnuodis.
 
Viename filmo epizode Albertas sako senatoriui, kad užaugo Grovers Kornerse. Tokia vieta egzistuoja tik Thorntono Wilderio „Mūsų miestelyje“. Rašydamas šią apžvalgą vis žvilgčioju į knygų lentyną, kur sudėtos naujos knygos. Ateinantį mėnesį manęs laukia ne vienas toks tik knygose egzistuojantis miestas, žmogus ar nutikimas. Daug jų šią likusią vasarą linkiu ir Jums.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Tai nutiko Jemene“
„Tai nutiko Jemene“
„Niekada nebūsiu tavo“
„Niekada nebūsiu tavo“
„Gyventoja“
„Gyventoja“
„Ypatingas būrys“
„Ypatingas būrys“
„Narvelis“
„Narvelis“