7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 28 (1089), 2014-07-18
Kinas Trumpai
Tarptautinio Venecijos kino festivalio plakatas
Tarptautinio Venecijos kino festivalio plakatas
Venecijos kino festivalį atidarys Alejandro Gonzálezo Iñárritu filmas
71-ąjį Venecijos kino festivalį atidarys Alejandro Gonzálezo Iñárritu filmas „Berdmenas“ („Birdman“). Juodoji komedija apie pamirštą, kadaise kultinį superdidvyrį vaidinusį aktorių dalyvaus ir pagrindiniame festivalio konkurse. Pagrindinį veikėją, bandantį atgauti prarastą šlovę ir šeimą, sukūrė Michaelas Keatonas. Filme taip pat vaidina Amy Ryan, Mike’as Houstonas, Frankas Ridley’s, Emma Stone, Naomi Watts, Zachas Galifianakis, Edwardas Nortonas. Filmais „Meilė kalė“, „Babelis“, „Biutiful“ išgarsėjęs Iñárritu Venecijos kino festivalyje dalyvavo 2003-aisiais. Tada jis pristatė filmą „21 gramas“. 2007 m. režisierius buvo festivalio žiuri narys.
 
Šiemet festivalis vyks rugpjūčio 27 – rugsėjo 6 d. Jį uždarys Honkongo režisierės Ann Hui filmas „Aukso amžius“ („The Golden Era“) – kontroversiškos kinų rašytojos Xiao Hong kino biografija. Festivalio programa bus paskelbta liepos 24 d., tačiau jau dabar galima pasigrožėti šių metų plakatu. Jame prisimenamas François Truffaut šedevras „400 smūgių“ (1959).
 
Įteikti italų kino kritikų ir žurnalistų apdovanojimai
„Nastro d’argento“ („Sidabrinės juostos“) apdovanojimą jau 69 kartą skyrė italų kino kritikai ir žurnalistai. Šiemet geriausiu režisieriumi pripažintas Paolo Virzi, sukūręs filmą „Žmogiškasis kapitalas“ („Il capitale umano“, 2013), pasakojantį apie dvi šeimas, kurių keliai susikerta Kalėdų išvakarėse po to, kai visureigis kelyje partrenkė dviratininką. Šis filmas apdovanotas už geriausią scenarijų, pagrindinį vyro vaidmenį (apdovanojimą pasidalijo du aktoriai – Fabrizio Bentivoglio ir Fabrizio Gifuni), montažą, garsą. Geriausios aktorės apdovanojimas teko Italijoje gyvenančiai lenkų aktorei Kasiai Smutniak už su vėžiu kovojančios moters vaidmenį Ferzano Ozpeteko filme „Prisiriškite diržus“ („Allacciate le cinture“). Geriausia komedija tapo Manetti Bros „Neapolio daina“ („Song’e Napule“), geriausiu operatoriumi – Daniele Cipri už filmą „Salvo“, kurį pernai rodė „Scanorama“, geriausiu dokumentiniu filmu – Silvio Soldini ir Giorgio Garini „Kitomis akimis“ („Per altri occhi“). Specialiuoju žiuri prizu apdovanotas Gianfranco Rosi „Šventasis greitkelis“, kurį šiemet rodė „Kino pavasaris“.
 
Bus serialas apie Michailą Bulgakovą
Scenaristai Marina ir Sergejus Djačenkos rusų kino kompanijai „Mars Media“ rašo serialo apie rašytojo Michailo Bulgakovo (1891–1940) gyvenimą scenarijų. Seriale bus pasakojama apie rašytojo, kuris buvo baigęs mediciną, kūrybos pradžią, jo susižavėjimą morfijumi, sudėtingus santykius su sovietų valdžia ir diktatoriumi Josifu Stalinu. Kol kas dar neaišku, kaip vadinsis serialas apie romano „Meistras ir Margarita“ autorių. Djačenkos jau yra susidūrę su rašytojo kūryba – jie rašė serialo pagal Bulgakovo „Baltąją gvardiją“ scenarijų.
 
Romanas Polankis nori filmuoti Lenkijoje
Romanas Polanskis norėtų filmuoti Lenkijoje, bet pirma turi įsitikinti, ar nekils ekstradicijos į JAV grėsmė. Būsimas filmas – šnipų trileris pagal Roberto Harriso romaną „Karininkas ir šnipas“ („An Officer and a Spy“), pasakojantis apie garsiąją Dreyfuso bylą. Numatomas filmo biudžetas – 35 milijonai dolerių. Filmavimas prasidės ateinančių metų pavasarį, filmas bus kuriamas anglų kalba. Nuo „Pianisto“ visi Polanskio filmai buvo kuriami bendradarbiaujant su Lenkija, du paskutinius – „Kivirčą“ ir „Venerą kailiuose“ – finansiškai parėmė Lenkų kino institutas, tačiau Lenkija iki šiol nėra išsakiusi oficialaus požiūrio apie galimą Polanskio ekstradiciją į JAV, kur jis yra kaltinamas seksualiniais ryšiais su nepilnamete 1977 m., o Kalifornijos valstijoje šie kaltinimai prilygsta išprievartavimui. Polanskis reguliariai lankosi Lenkijoje ir net nusipirko butą Krokuvoje, tačiau būtinas oficialus patvirtinimas raštu, kad jam nekils ekstradicijos grėsmė. Be šio patvirtinimo bus neįmanoma filmuoti Lenkijoje, kur Krokuva ir Varšuva turėtų „vaidinti“ XIX a. Paryžių.
 
Dreyfuso byla prasidėjo XIX a. pabaigoje, kai prancūzų karininkas Alfredas Dreyfusas 1894 m. buvo apkaltintas šnipinėjimu Vokietijai. Jo procesas sukėlė politinę krizę ir išryškino Europoje vis didėjantį antisemitizmą, mat Dreyfusas buvo žydas. Karininkas buvo nuteistas iki gyvos galvos kalėti katorgoje. Po dvejų metų paaiškėjo, kad jis buvo neteisingai apkaltintas, o šnipinėjo kitas karininkas – prancūzų aristokratas. Filmas pasakos visą istoriją žmogaus, kuris pats išsiaiškina tiesą, požiūriu. Veiksmas vyksta tada, kai Dreyfusas sėdi kalėjime, tad jis pats negalėtų būti filmo herojus. Prodiuseris Robert’as Benmussa sako, kad Dreyfuso byla susijusi su daug platesniais ir iki šiol pasaulyje aktualiais neteisybės klausimais, filmą išprovokavo ir Edwardo Snowdeno istorija.

Fiodorą Bondarčiuką kviečia Holivudas
Holivudui, matyt, padarė įspūdį rusų „Oskarui“ pristatytas Fiodoro Bondarčiuko „Stalingradas“, nes studija „Warner Bros“ nusprendė jam patikėti naują Homero epo ekranizaciją. Prieš septyniolika metų „Odisėją“ JAV ekranizavo kitas rusų režisierius Andrejus Končialovskis, bet Bondarčiukas tvirtina, kad naujoji bus visai netradiciška. Kada ją pamatysime, dar neaišku, kol kas Bondarčiukas vaidina pagrindinį vaidmenį Aleksandro Votinskio mistinėje komedijoje „Vaiduoklis“ („Prizrak“). Bondarčiuko herojus yra lėktuvų konstruktorius, kuris po automobilio avarijos tapo vaiduokliu ir susidraugavo su nedrąsiu septintoku, nes šis vienintelis gali jį pamatyti.
Parengė Ž. P.

 

Tarptautinio Venecijos kino festivalio plakatas
Tarptautinio Venecijos kino festivalio plakatas
Kadras iš Venecijos festivalio atidarymo filmo „Berdmenas“
Kadras iš Venecijos festivalio atidarymo filmo „Berdmenas“
Kasia Smutniak
Kasia Smutniak
Rašytojas Michailas Bulgakovas
Rašytojas Michailas Bulgakovas
Fiodoras Bondarčiukas
Fiodoras Bondarčiukas
Roman Polanski
Roman Polanski