7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spindinčios akys

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 22 (1083), 2014-06-06
Kinas Rodo TV
„Paskutinis iš gyvųjų“
„Paskutinis iš gyvųjų“
1945-aisiais, išlaisvinus Aušvicą, netoli krematoriumo buvo rasti užkasti rankraščiai. Vieni išlikę geriau, kiti – beveik nebeįskaitomi. Jų autoriai buvo „Sonderkommando“ nariai – jauni stiprūs žydai, priversti dirbti krematoriume. Jie lydėdavo savo tėvynainius į dujų kameras, o paskui degindavo ten nužudytųjų palaikus. Rankraščiai iškart sukėlė šoką, jie išversti į daugelį kalbų, paskutiniais metais daug sužinota ir apie jų autorius. Tačiau, ko gero, niekas neprilygs dar gyvų liudininkų prisiminimams. Pirmadienį (9 d. 23.15) LRT parodys Pavelo Drazano dokumentinį filmą „Aušvico specialioji komanda – gyvieji numirėliai“ (2009), kuriame užfiksuoti Henryko Mandelbaumo liudijimai. Kažkada jis buvo Aušvico koncentracijos lagerio „Sonderkommando“ narys. Mandelbaumas vedžioja režisierių po muziejumi tapusį konclagerį, prisimena, kas ten vyko, bet kartu pasakoja ir savo istoriją. Tai – jo išpažintis. Mandelbaumui per stebuklą pavyko išlikti gyvam. Po karo jis liko Lenkijoje, nugyveno ilgą gyvenimą. Filmo pabaiga priverčia galvoti ne tik apie nacių nusikaltimus, bet ir apskritai apie gyvenimo prasmę. Nežinau, ar tokia buvo filmo autorių valia, bet iškart prisiminiau Voltaire’o Kandido žodžius apie tai, kad kiekvienas turi puoselėti savo sodą.
Vasara – sodų, daržų ir futbolo metas. Ketvirtadienį LRT pradės rodyti pasaulio futbolo čempionatą, bet naujų filmų vis mažiau lieka ir kituose kanaluose. Norėčiau paatostogauti nuo tų visų kartojimų, deja... Todėl trumpai apie tai, ką, matyt, dar verta prisiminti.
Walterio Hillo „Paskutinis iš gyvųjų“ (LNK, 10 d. 22.10) nukels į „sausojo įstatymo“ metus Amerikoje, paskatinusius nusikalstamų grupuočių suklestėjimą. Valkata Džonas Smitas pakeliui prie Meksikos sienos atsiduria Teksaso miestelyje, kurį valdo dvi alkoholio kontrabandininkų gaujos. Jos kariauja tarpusavyje ir netrukus paaiškėja, kad Džonas Smitas turi miestelyje savo planų. „Paskutinis iš gyvųjų“ – Akiros Kurosavos samurajų filmo „Yojimbo“ perdirbinys, jame vaidina Christopheris Walkenas, Bruce’as Dernas (tas iš šiemet „Kino pavasario“ rodytos „Nebraskos“) ir dar tik pradedančioji žvaigždė Bruce’as Willisas, kupinas jaunatviško žavesio, spindinčiomis akimis. Aktorių akys visada iškalbingos.
Žiūrėdamas naujausius Roberto De Niro darbus, kartais pagalvoju apie jaunus žiūrovus, kuriems aktorius, matyt, asocijuojasi tik su prastais gangsterių filmais ar komedijomis. Ko gero, jie sunkiai patikėtų, kad De Niro – vienas didžiausių XX a. amerikiečių aktorių. Kad tai ne tušti žodžiai, galite įsitikinti šįvakar pasižiūrėję Michaelo Manno „Karštį“ (TV1, 6 d. 22.50), kur vyksta pati tikriausia dviejų aktorių gigantų – De Niro ir Alo Pacino kova. Jie vaidina gudriausio nusikaltėlio ir geriausio detektyvo dvikovą. Nilas Makkolis ir Vincentas Hana turi daugiau panašumų nei skirtumų. Tačiau jie stovi skirtingose įstatymo pusėse. „Karštis“ – pirmasis filmas, kur aktoriai susitiko viename kadre, deja, vėlesni susitikimai jau ne tokie vykę.
Tiems, kurie šiemet nuvarvino ašarą žiūrėdami „Dalaso klubą“, bus įdomu prisiminti aktorių Matthew McConaughey Tomo Day’aus filme „Uždelsta meilė“ (TV3, 7 d. 21.30). Čia jo personažas – ne AIDS išsekintas žmogus, o žavus trisdešimt penkerių metų vyriškis, kuris nenori palikti gimtųjų namų. Tripo tėvai trokšta, kad sūnus pagaliau išsikraustytų, ir pasamdo specialistę: ideali Sarah Jessicos Parker herojė turi padėti Tripui pasijusti savarankiškam. Nors Tripas ir pardavinėja jachtas, kelionė į šeimyninį gyvenimą jo visai nedomina.
„Uždelsta meilė“ yra romantinė komedija, o šių skiriamasis ženklas – vyrų ir moterų kova. Prisipažinsiu, kad man tokia kova mielesnė už 22 vyrų, gainiojančių vieną kamuolį po didelį stadiono lauką, susidūrimus.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Paskutinis iš gyvųjų“
„Paskutinis iš gyvųjų“
„Karštis“
„Karštis“
„Uždelsta meilė“
„Uždelsta meilė“