7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rusų kino dienos

Birželio 11–15 d. „Multikino“

Santa Lingevičiūtė
Nr. 22 (1083), 2014-06-06
Kinas
„Žiemos kelias“
„Žiemos kelias“
„Kino pavasariui“ bendradarbiaujant su rusų kino teatru „Planeta kino“ rengiamos Rusų kino dienos. Birželio 11–15 d. „Multikino“ bus parodyti šeši filmai, juos žiūrovams pristatys kūrėjai, aktoriai, prodiuseriai.
Programą pradės „Išpirkimas“ („Iskuplenije“, 2012) – naujausias Aleksandro Proškino filmas, gana dviprasmiškai sutiktas Rusijoje. Tačiau gal ir neatsitiktinai filmo sukūrimo metais Tarptautinis Monrealio kino festivalis apdovanojo režisierių už indėlį į meną. Proškinas niekada nesistengė įtikti savo filmais valdžiai, todėl nestebina ir „Išpirkime“ vaizduojama nepagražinta ir nenutylėta pokario Rusijos realybė. Veiksmas nukelia į pirmą Naujametę naktį pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Žmonės čia gyvena susiskaldę, nuolat kenčia badą. Filme esama kelių siužetinių linijų, bet svarbiausia suvokti, kas, anot režisieriaus, yra išpirkimas ir visa atleidžianti meilė, kuri tampa vieninteliu dvasiniu išsigelbėjimu. Filmas kurtas Tulos priemiesčiuose, kur dar kojos neįkėlę statybininkai, tad dabartiniai miesto rajonai, rodos, liko tokie kaip ką tik pasibaigus karui: skurdus, nuniokotas peizažas, kurį gali rasti visai netoli Maskvos – už 193 kilometrų. „Išpirkimas“ – tai Fridricho Gorenšteino (dirbusio su Andrejumi Tarkovskiu) to paties pavadinimo romano ekranizacija. Proškinas stengėsi neiškraipyti nė vienos kūrinio detalės ar minties. Filmą pristatys jame debiutavęs aktorius Rinalis Muchametovas.
Sergejaus Taramajevo ir Liubovės Lvovos filmas „Žiemos kelias“ („Zimnij put“, 2013) sukurtas be valstybės finansavimo ir prieš išleidžiant naujus cenzūrinius apribojimus, draudžiančius kine nenormatyvinę leksiką, taip pat vaizduoti rūkymą, alkoholio vartojimą ir tos pačios lyties meilę. Filmo autorius įkvėpė per radiją išgirstas interviu su solistu Eriku Kurmangalijevu. Režisierius nustebino, kad pasaulinio garso dainininkas, turintis unikalų balsą, jaučiasi dvasiškai sutrikęs. Tačiau filmas ne biografinis. Pasiskolintas tik jo vardas, profesija, seksualinė orientacija. „Žiemos kelias“ pasakoja apie talentingo vokalo studento Eriko meilę valkataujančiam jaunuoliui Aleksejui. Erikas ruošiasi pirmajam konkursui, kuriame turės dainuoti F. Schuberto „Žiemos kelią“. Kaip ir kūrinyje, filme dominuoja šaltis (veiksmas vyksta žiemą), vienatvė. Tad bastymasis šaltomis gatvėmis ir neįmanoma meilė tampa siužeto pagrindu. Filmas buvo apdovanotas Rusijos kino festivalyje Londone. Jį pristatys Eriką įkūnijęs aktorius Aleksejus Frandetti, už šį vaidmenį apdovanotas Vyborgo kino festivalyje.
Pavelo Ruminovo drama „Aš būsiu šalia“ („Ja budu riadom“, 2012) apdovanota Rusijos nepriklausomo kino festivalio „Kinotavr“ Didžiuoju prizu. Tai pasakojimas apie mirštančią motiną, kuri ieško naujų tėvų savo šešerių metų sūnui. Ruminovas išgarsėjo siaubo filmu „Mirusios dukterys“ (2007), tačiau itin didelio populiarumo nesulaukė. Dalis kritikų teigia, kad būtent kurdamas „Aš būsiu šalia“ režisierius atrado ne tik savitą stilių, bet ir kelią į platesnės auditorijos širdis. Nors istorija gana liūdna, tai pakilus filmas, nes jame nugali ne mirtis, o meilė. Ši rusų drama buvo labai populiari tarptautiniuose kino festivaliuose, Vilniuje jį pristatys charizmatiškoji Marija Šalajeva, suvaidinusi vėžiu sergančią filmo heroję.
Tarptautiniame Monrealio kino festivalyje 2013 m. už geriausią scenarijų apdovanotą filmą „Ivanas – Amiro sūnus“ („Ivan, syn Amira“, 2013) Vilniuje pristatys pats režisierius Maksimas Panfilovas. Filme pasakojama apie moterį iš Sevastopolio, kuri su vaikais nuo karo bėga į Uzbekiją. Manydama, kad vyras žuvo kare, jauna motina tampa trečia uzbeko Amiro žmona ir pagimdo jam sūnų bei pavadina mirusio vyro vardu. Tačiau po kurio laiko ant namų slenksčio pasirodo gyvas Ivanas ir moteris grįžta pas jį. Filme plėtojamos susitaikymo ir atleidimo temos, vyro bandymas priimti jam svetimą vaiką, nešiojantį jo vardą. Nesutarimus tarp etninių ir religinių grupių bandoma vaizduoti su humoru, režisierius viliasi, kad slavai su uzbekais gali sugyventi draugiškai. Pagrindinius vaidmenis sukūrė lenkų aktorė Karolina Gruszka bei Dmitrijus Diuževas.
Dmitrijaus Tiurino drama „Troškulys“ („Žažda“, 2013) pasakoja apie vaikiną, kuris išvyko į karą ne iš patriotinių paskatų, o todėl, kad, būdamas talentingas, niekur neįtiko. Iš Čečėnijos jis grįžta sužalotas ir dar labiau nekenčia pasaulio, tad savo neviltį skandina alkoholyje. Tačiau akimirką, kai liaujasi nekentęs aplinkos, žmonės atsako tuo pačiu. Anot režisieriaus, tai universalus pasakojimas apie žmogų, trokštantį pradėti gyvenimą iš naujo, tad istorija turėtų būti artima ne tik rusams. Filmas paremtas pripažinto rašytojo Andrejaus Gelasimovo (jis ir scenarijaus autorius) romanu. Knygoje istorija pasakojama pirmuoju asmeniu, tad ir filme kamera tampa pagrindinio personažo Kostios akimis ir tik 15 veiksmo minutę parodomas jo veidas. Filmas taip pat rodytas ne viename tarptautiniame kino festivalyje.
Žymus rusų dramaturgas, teatro ir kino režisierius Ivanas Vyrypajevas 2012 m. Tarptautiniame Romos kino festivalyje pristatė savo filmą „Delės šokis“ („Tanec Deli“). Iki šiol nė vienas Lietuvos festivalis neparodė šio vieno stipriausių 2012 m. rusų filmų, tad žiūrovams bus galimybė pažiūrėti jį dabar. „Delės šokis“ – tai septynios novelės apie garsią šokėją ir kartu septyni savarankiški pasakojimai apie meilę, mirtį ir šokį. Jie vyksta vienoje vietoje – miesto ligoninėje, kur herojai susitinka, patiria meilę, artimųjų mirtį ir bando rasti ramybę. Anot režisieriaus, iš septynių novelių susidedantį filmą sukurs pats žiūrovas. Filmas pasakoja, kad norint išgyventi šiuolaikiniame pasaulyje būtina suvokti, jog tu ir pasaulis – viena visuma. Tu ir esi tas pasaulis, o ne tik jame gyveni. Režisieriaus nuomone, kai tik tai suprasime, iškart atsiversime vienas kitam ir sau. Vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė režisieriaus žmona, lenkų aktorė Karolina Gruszka. Filmą žiūrovams pristatys jo prodiuseris Konstantinas Panfilovas.

 

„Žiemos kelias“
„Žiemos kelias“
„Aš būsiu šalia“
„Aš būsiu šalia“
„Ivanas – Amiro sūnus“
„Ivanas – Amiro sūnus“
„Delės šokis“
„Delės šokis“