7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino teatre „Pasaka“ – naujausių švedų filmų retrospektyva

 

„Pasakos“ inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Kinas Anonsai
„Lakūno kabina“
„Lakūno kabina“

Gegužės 28 d. – birželio 2 d. Švedijos ambasada, Švedijos institutas ir kino teatras „Pasaka“ pristato švedų filmų retrospektyvą. „Švedų kino dienose“ bus parodyti  septyni filmai, sukurti 2011–2012 metais.

 
„Švedų kino dienas“ atidarė švedų kino žvaigždė, aktorius ir rašytojas Jonas Karlssonas. Jis pristatė 2012 m. režisieriaus Mårteno Klingbergo komediją „Lakūno kabina“, pasakojantį apie lėktuvo pilotą, kuris vieną dieną praranda ne tik darbą, bet ir žmoną, sūnų bei namus. Ilgai ieškojęs naujos veiklos, veikėjas priima radikalų sprendimą − užsidėjęs peruką ir pasivadinęs Marija, jis pretenduoja į lėktuvo pilotės vietą. Jam pasiseka, bet skrydžio metu lėktuvas tampa nevaldomas ir Marija sėkmingai jį nutupdo, taip tapdama žiniasklaidos numylėtine. Tačiau kas iš tiesų įvyko per lėktuvo avariją?
 
Drama „Rytinė Stokholmo dalis“ (rež. Simon Kaijser da Silva) pasakoja dviejų nepažįstamųjų meilės istoriją. Juos jungia anksčiau įvykusi tragedija. Kai Johanas ir Ana susitinka geležinkelio stotyje, jungiančioje Stokholmą su idilišku priemiesčiu, kur jie abu gyvena, prasideda pavojinga aistrų ir melo kelionė.
 
2012 m. Berlyno kino festivalyje „Krištoliniu lokiu“ kaip geriausias jaunimo ir vaikų filmas įvertinta drama „Karūnos brangakmeniai“ (rež. Ella Elisabet Lemhagen) nagrinėja meilės, draugystės, atskirties tarp turtingų ir vargšų temas. Jaunoji Fragancija kaltinama įtakingo pramoninko sūnaus Ričardo nužudymu. Tačiau ar tikrai nusikaltimą padarė ji? Per tardymą atsiskleidžia neįtikėtina merginos istorija. Ji augo skurdžioje, bet darnioje šeimoje, o Ričardas kentėjo nuo savo despotiško tėvo. Paguodą ir džiaugsmą jaunuoliai rado draugystėje, tačiau šią idilę aukštyn kojom apvertė vieną lemtingą naktį įsiplieskusi Fragancijos meilė ledo ritulininkui. „Karūnos brangakmeniai“ buvo filmuojami Lietuvoje.
 
Dokumentinis filmas „O. Palmė“ (rež. Kristina Lindström, Maud Nycander) pasakoja apie asmenybę, pakeitusią Švedijos istoriją. Nuo tos dienos, kai ministras pirmininkas Olofas Palme buvo nušautas Stokholmo gatvėje, praėjo 25 metai. Filme kalbama apie politiko gyvenimą ir tokią Švediją, kurią jis padėjo sukurti. Juostą gegužės 30 d. 19 val. pristatys prodiuseris Mattiasas Nohrborgas.
 
Anderso Grönros drama „Man tavęs trūksta“ pasakoja apie dvi paaugles, dvynes Tiną ir Cilą, kurios gyvena šiaurės Švedijos mieste. Merginos atrodo identiškai, tačiau elgiasi visiškai skirtingai. Per mamos gimimo dieną seserys skuba į mokyklos autobusą. Cila netikėtai pakliūna po automobilio ratais ir žūsta. Likusi gyva Tina turi atrasti savo gyvenime pusiausvyrą be dvynės sesers.
 
Filmas „Laiminga pabaiga“ (rež. Björn Runge) – tai pasaka suaugusiems. Joje kalbama apie slaptais meilės ryšiais susijusius žmones, kurie vengia pripažinti tiesą. Jie gyvena šešėlių pasaulyje, kupiname melo ir klastos, ir tik laukia, kol paaiškės tiesa. „Laiminga pabaiga“ – trečioji Björno Runge’s trilogijos apie išsilaisvinimą dalis, kurioje kaip ir dviejose pirmosiose dalyse „Aušra“ („Daybreak“) ir „Burna į burną“ („Mouth to Mouth“), kalbama apie žmones, kurie nori išsilaisvinti iš destrukcijos.
 
Komedija „Dar ketveri metai“ (rež. Tova Magnusson-Norling) nagrinėja meilės ir pasirinkimo temą. Ilgą laiką Deividas Holstas buvo realiausias kandidatas tapti naujuoju Švedijos ministru pirmininku. Tačiau po netikėtos nesėkmės rinkimuose jam tenka dar ketverius metus praleisti politikos užribyje. Sužlugdytas, jis eina iš vieno nuobodaus, beprasmio politinio susitikimo į kitą. Bet staiga gyvenimas pasikeičia. Jau kurį laiką vedęs Deividas įsimyli, o kas netikėčiausia – vyrą. Martinas – žavus, protingas, mėgstantis pasilinksminti, taip pat ministrui pirmininkui dirbantis valstybės sekretorius. Deividui tenka ne tik pažinti naujus jausmus, bet ir susigaudyti politinėje takoskyroje. Iškyla gausybė klausimų: ar jis turėtų atsisakyti karjeros, nutraukti santuoką, apleisti kolegas, šokiruoti religingus tėvus ir padaryti viską dėl politiko, kuris turėjo daugiau vienos nakties nuotykių nei Deividas balsų? Verčiamas atsakyti šiuos klausimus, Deividas nusigręžia nuo Martino ir tik tada supranta, kad padarė didžiausią klaidą gyvenime.
 
Gegužės 30 d. 17.30 „Pasaka“ surengs atvirą diskusiją apie kino pramonę, tarptautinį bendradarbiavimą, verslumą kine. Joje dalyvaus Švedijos prodiuserių kompanijos „B-reel“ prodiuseris Mattiasas Nohrborgas, UAB „Dansu“ direktorė Gabija Siurbytė, kurie dabar bendradarbiauja kurdami didelio biudžeto švedų filmą „Gangsteriai ir džentelmenai“, taip pat Lietuvos kino centro atstovai.
 
Visos filmų peržiūros nemokamos, filmai bus rodomi švedų kalba su angliškais subtitrais.
Daugiau informacijos internetinėje svetainėje www.kinopasaka.lt .

 

„Lakūno kabina“
„Lakūno kabina“