7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nebūtinai svetimi košmarai

Krėsle prie televizoriaus,


Jonas Ūbis
Nr. 15 (1029), 2013-04-12
Kinas Rodo TV
„Paskutinė Ritos pasaka“
„Paskutinė Ritos pasaka“

Esu per senas, kad pajusčiau visus naktinio gyvenimo malonumus, bet ir šią penktadienio naktį rekomenduosiu praleisti žiūrint Pirmą Baltijos kanalą (12 d. 0.45). Mano rekomendacijos sudomins ne visus, nes Renata Litvinova turi ne tik karštų gerbėjų, bet ir tokių pat priešininkų. Tad naujausias jos filmas „Paskutinė Ritos pasaka“ pirmiausia skirtas neabejingiems dekadentiškam Litvinovos ir jos keisto kino žavesiui. Dekadanso šiame pasakojime apie, anotacijos žodžiais tariant, „tris moteris, tris dvasios būsenas, tris amžinas temas: meilę, mirtį ir laimės paieškas“, turėtų būti daug. Dar filme bus mirties angelas, lydintis anapus sielas tų, kurie sugeba mylėti.

 
Litvinova – profesionali scenaristė, pagal jos scenarijus sukurtas ne vienas filmas. Ta Litvinova, kurią žino visi, dėkingų žiūrovų sąmonėje įsitvirtino, kai ją atrado Kira Muratova. Pagal Litvinovos scenarijų Muratova ne tik sukūrė filmą „Susižavėjimai“, bet ir padarė jo scenaristę filmo personažu. Litvinova filme įsiminė monologu apie Ritočką Gotjė, ši yra ir „Paskutinės Ritos pasakos“ herojė.
 
Rita (Olga Kuzina) miršta, bet turi svajonę, kad mirtis ateitų su šampano bokalu rankose ir vilkėdama geltoną suknelę. Kad ši svajonė išsipildytų, stengsis draugė gydytoja Nadia (Tatjana Drubič) ir lavoninės darbuotoja Tania Neubivko (Litvinova).Tikiuosi, kad su šiomis damomis praleista naktis bus kupina neišdildomų įspūdžių.
 
Lietuvos televizijos kanalai siūlo įprastas pramogas ir jų didvyrius. Pirmiausia – vilkolakius. Pastaraisiais metais jie tiesiog užvaldę paauglių fantazijas. Vilkolakius šįvakar primins Catherine Hardwicke ekranizuota pirmoji popsinės sagos dalis „Saulėlydis“ (TV3, 12 d. 21 val.) ir Sheldono Wilsono „Vilkolakių medžiotoja“ (LNK, 12 d. 23.55). Šiame filme pasakojama, kaip Virdžinija ir jos sužadėtinis Natanas atvyksta į provincijos miestelį susipažinti su merginos šeima. Ši turi paslaptį – ji ne vieną amžių kovoja su galingu vilkolakių klanu. Duoklė artėjančiam matriarchatui akivaizdi – anksčiau kine buvo tik vilkolakių medžiotojai.
 
Prie vilkolakių masinėje kultūroje dera ir keturi Apokalipsės pranašai. Jonaso Akelundo filmo „Apokalipsės pranašai“ (LNK, 13 d. 01.40) herojus – savo žmonos mirtį apverkiantis policininkas Eidanas (Dennis Quaid) – visa galva pasineria į Biblijos pranašystes imituojančių žmogžudysčių tyrimą. Netrukus Eidanas pradeda suprasti, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp žmogžudysčių ir jo paties.
 
Po pasąmonę dabar linkęs pasikapstyti ne vienas kino kūrėjas. Johno Harrisono filmo „Nauja pradžia“ (LRT, 12 d. 23.15) veikėja En (Lisa Brenner) nuteista už žmogžudystę, kurios negali prisiminti, nes prarado atmintį. FTB ją išleidžia į laisvę su sąlyga, kad mergina dalyvaus eksperimente: taps slaptąja agente, kuriai implantuos mirusių žmonių prisiminimus. Mergina sutinka, bet, vykstant eksperimentui, ją ima persekioti ne tik svetimi košmarai, bet ir nuosavos atminties nuotrupos.
 
Kaip atsikratyti svetimų košmarų ir tikrai viską pradėti iš naujo, geriausiai žino bestselerių kūrėjos. Pavyzdžiui, Anna Gavalda, jos romaną filmu „Tiesiog kartu“ (LRT, 13 d. 23 val.) pavertė prancūzų režisierius Claude‘as Berri (1934–2009 m.). Keturi filmo herojai: vakarais biurus valanti piešėja Kamilė (Audrey Tautou), jaunas nedrąsus aristokratas Filiberas (Laurent Stocker), gyvenantis milžiniškame šeimos bute, jo senelė Poletė (Francoise Bertin) – keista, trapi dama, moterų širdis užburiantis virėjas Frankas (Guillaume Canet) mokosi gyventi kartu, pažinti, prisitaikyti ir mylėti vienas kitą. Būdami kartu jie tampa stipresni. Pasirodo, atrasti save ir įgyvendinti svajones kartu yra daug smagiau.
 
Man regis, filmas išsiskiria tuo, kad jo kūrėjai pasižymi reta šių dienų kine empatija. Jie neieško juodulių, jautriai stebi pasaulį ir keturių tyros širdies personažų harmonijos paieškas.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis
 
 

 

„Paskutinė Ritos pasaka“
„Paskutinė Ritos pasaka“