7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 15 (1029), 2013-04-12
Kinas Trumpai
Juanas José Bigas Luna
Juanas José Bigas Luna

Mirė Bigas Luna

Balandžio 6 d. mirė garsus ispanų režisierius Juanas José Bigas Luna. Iki paskutinių dienų, jau sirgdamas jis kūrė savo naujausią filmą „Segon Origen“. 7-ąjį dešimtmetį šis ispanas išgarsėjo kaip tapytojas ir avangardinių baldų projektuotojas. 8-ojo dešimtmečio viduryje jis ėmė kurti autorinius filmus ir jie imti laikyti vienu ispanų kino laisvės eros ženklų. Juose Bigas Luna tyrinėjo ispanų mačizmą ir seksualines perversijas. Dėl to kai kurie jo filmai („Las Edades de Lulú“, 1990 m.,  „Jamón, jamón“, 1992 m., Venecijos festivalio prizas) yra pavojingai priartėję prie pornografijos ribų. Tarptautinės sėkmės Bigas Luna sulaukė, kai jo juosta „Bilbao“ (1978 m.) parodyta Kanų kino festivalyje. Jis taip pat laikomas aktorių Javiero Bardemo ir Penelopes Cruz atradėju.
 
Mia Wasikowska bus ponia Bovari
Klasikiniai romanai nuolat sulaukia vis naujų kino versijų. Mia Wasikowska prieš porą metų buvo Džeinė Eir naujausioje to paties pavadinimo Charlotte's Bronte romano ekranizacijoje (rež. Cary Fukunaga), netrukus ji ekrane įkūnys kito svarbaus XIX a. romano pagrindinę heroję. Šią 1991-aisiais suvaidino Isabelle Huppert (Claude‘o Chabrolio filme), 1949-aisiais – Jennifer Jones (Vincente‘s Minnelli filme), 1933-aisiais – Valentine Tessier (Jeano Renoiro filme), 1990-aisiais Aleksandro Sokurovo filme „Gelbėk ir išsaugok“ – aktorės išsilavinimo neturinti Cecile Zervoudaki.

Šįkart 1857 metais rašytą Gustave‘o Flaubert‘o romaną „Ponia Bovari“ ekranizuoja Sophie Barthes. Ši režisierė laikoma viena didžiųjų JAV nepriklausomo kino vilčių. Wasikowskos partneris bus Paulas Giamatti: šis aktorius kūrė ankstesnio S. Barthes filmo „Ašalusios sielos“, 2009-aisiais rodyto ir festivalyje „Kino pavasaris“, pagrindinį vaidmenį.

Įteiktos seniausios rusų kino premijos
Balandžio 2 d. Maskvoje jau 26 kartą įvyko iškilminga kino premijos „Nika“ įteikimo ceremonija. Geriausiu 2012 m. rusų filmu tapo Aleksandro Sokurovo „Faustas“. Į šį apdovanojimą taip pat pretendavo Andrejaus Proškino „Orda“, Kareno Šachnazarovo „Baltasis tigras“, Pavelo Lungino „Dirigentas“ ir Avdotjos Smirnovos „Kokoko“. A. Sokurovas apdovanotas ir „Nika“ už geriausią režisūrą, o filmo scenaristas Jurijus Arabovas – už geriausią scenarijų.
 
Geriausiu nevaidybiniu filmu pripažintas Liubovės Arkus „Antonas čia, šalia“, animaciniu – Michailo Aldašino „Nemirtingasis“. Kiros Muratovos „Amžinas sugrįžimas“ apdovanotas „Nika“ kaip geriausias NVS ir Baltijos šalių filmas. Metų atradimu tapo Aleksejus Andrianovas, „Šnipo“ (pagal Boriso Akunino romaną) režisierius.
 
Geriausia metų aktore pripažinta Roza Chairulina už apakusios chanės vaidmenį filme „Orda“. „Nika“ už geriausią vyro vaidmenį ex-equo atiteko Maksimui Suchanovui (Maskvos metropolitas Aleksijus filme „Orda“) ir Antonui Adasinskiui (filmo „Faustas“ Mefistofelis). Už geriausią antrojo plano vyro vaidmenį po mirties apdovanotas Andrejus Paninas (Aleksandro Proškino filme „Atpirkimas“). „Nika“ už geriausią antrojo plano moters vaidmenį įteikta Tatjanai Drubič, suvaidinusiai Renatos Litvinovos filme „Paskutinė Ritos pasaka“.
 
Specialusis prizas už reikšmingą indėlį į kinematografą skirtas režisieriui Vadimui Abdrašitovui ir scenaristui Aleksandrui Mindadzei. Nuo šiol šis prizas vadinsis vasarį mirusio režisieriaus Aleksejaus Germano vardu. Dar vienas garbės prizas – „Už garbę ir orumą“ atiteko taip pat kūrybiniam tandemui – aktorei Inai Čiurikovai ir režisieriui Glebui Panfilovui. Apdovanojimas už indėlį į kinotyros mokslą, kritiką ir švietimą įteiktas kino istorikui ir „Belyje stolby“ archyvininkui Vladimirui Dmitrijevui, o specialusis prizas už kūrybinius televizijos kino meno pasiekimus – režisieriui Sergejui Ursuliakui už serialą „Gyvenimas ir likimas“.
 
Ryanas Goslingas vaidins Pistoriusą?
Vienas populiariausių jaunosios kartos Holivudo aktorių Ryanas Goslingas neseniai paskelbė norįs pailsėti nuo kino. Jo noras atrodo suprantamas – paskutiniais metais aktorius daug filmavosi, suvaidino pagrindinius vaidmenis filmuose „Važiuok“, „Purvini žaidimai“ „Gangsterių medžiotojai“, netrukus ir pas mus pasirodysiančiame „Niujorko šešėlyje“, naujuose Nicolaso Windingo Refno, Terrence‘o Malicko kūriniuose, taip pat ir savo režisūriniame debiute „Kaip pagauti monstrą“. Pasak Goslingo, jis vaidina per daug, todėl jaučia, kad nebegali pažvelgti iš šalies į viską, ką daro. Atostogos turėtų jam padėti atsakyti į susikaupusius klausimus, leisti pailsėti nuo savęs. Žiniasklaida praneša, kad būtent Goslingas vaidins paraolimpinio čempiono Oscaro Pistoriuso iš Pietų Afrikos, apkaltinto nužudžius savo merginą, gyvenimo įvykiais pagrįstame filme. Sakoma, kad Goslingo partnerė čia bus iš Pietų Afrikos kilusi Charlize Theron.

Citata
Kovo 27 d. pažangioji žmonija minėjo Quentino Tarantino penkiasdešimtmetį. Paskelbta daug proginių straipsnių ir interviu. Bene trumpiausiai režisierių apibrėžė anoniminiu likęs žurnalo „Ogoniok“ autorius: „Pagrindinis šiuolaikinio kino postmodernistas, žmogus, sugebėjęs sujungti teisingas kičo ir art house proporcijas, jis suprato pagrindinę epochos kryptį – reikia būti labai primityviam, neįtikėtinai žiauriam, begaliniai kvailam, kad tai paskelbtų menu. Kraštutinis netalentingumo variantas atrodo kaip genialumas. Už pečių – daug kultinių darbų, o prieš akis – tik 10 metų, kad jis sugebėtų pagerinti savo rekordus ir kaip reikiant pasilinksmintų. Sulaukęs 60-ies, Tarantino pažadėjo liautis kurti filmus, vesti ir persikvalifikuoti į Amerikos mieščionį.“

Parengė Ž. P.
 
 

 

 

Juanas José Bigas Luna
Juanas José Bigas Luna
Mia Wasikowska
Mia Wasikowska
„Faustas“
„Faustas“
„Niujorko šešėlyje“
„Niujorko šešėlyje“
Quentinas Tarantino
Quentinas Tarantino