7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaryje“ – aštuoni filmai, pretenduojantys į „Oskarą“

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 4 (1018), 2013-01-25
Kinas
„Pabaisos iš laukinių Pietų“
„Pabaisos iš laukinių Pietų“

Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovai šiemet turės progą pamatyti ne vieną filmą, nominuotą JAV Kino meno ir mokslo akademijos teikiamam apdovanojimui „Oskarui“. Kovo 14–28 d. „Kino pavasaris“ savo gerbėjams pristatys aštuonias juostas, pelniusias net 11 „Oskaro“ nominacijų.
 

Net keturias nominacijas gavo režisieriaus Behno Zeitlino drama „Pabaisos iš laukinių Pietų“ („Beasts of Southern Wild“). Filmas pretenduoja į geriausio filmo, režisieriaus, scenarijaus bei pagrindinės aktorės „Oskarus“. Pagrindinį vaidmenį suvaidinusi Quvenzhane Wallis, dabar jau devynerių, tapo jauniausia visų laikų pretendente į „Oskarą“. Ji vaidina uragano nusiaubtoje vietovėje gyvenančią mergaitę, kuri vaikiškomis fantazijomis spalvina niūrią kasdienybę.
Du „Kino pavasario“ filmai varžosi dėl „Oskaro“ geriausio užsienio šalies filmo kategorijoje. Kanadiečių drama „Karo ragana“ („War witch“, rež. Kim Nguyen), kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė Rachel Mwanza, už debiutą kine pernai buvo apdovanota Berlinalės „Sidabriniu lokiu“. Net dešimt metų kurtas filmas nukels į Kongo Respubliką ir pasakos į karą įtrauktos keturiolikmetės istoriją.
 
„Kino pavasario“ žiūrovams jau pažįstamo Čilės režisieriaus Pablo Larraino tikrais įvykiais paremta drama „Ne“ („No“) užbaigia režisieriaus trilogiją apie Augusto Pinocheto diktatūrą. 2008 m. ją pradėjo „Tonis Manero“, 2010 m. pratęsė „Kino pavasaryje“ rodytas „Post Mortem“. „Ne“ pasakojama apie Luchą (Gael Garcia Bernal), anksčiau kovojusį prieš Pinocheto režimą, o paskui perėjusį į kitą barikadų pusę.
 
„Muzikinių filmų“ programoje „Kino pavasaris“ parodys geriausio dokumentinio filmo „Oskarui“ nominuotą „Sugar man“ („Searching for Sugar Man“, rež. Malik Bendjelloul). Švedų režisierius atskleidžia fenomenalaus populiarumo dainininko Rodriguezo, Pietų Afrikoje vertinto labiau nei Bobas Dylanas ar „The Rolling Stones“, istoriją. Filmas taip pat pelnė Sandanso kino festivalio ir Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio publikos simpatijų prizus.
 
Trumpametražių filmų gerbėjai „Kino pavasaryje“ pamatys net keturis iš penkių šioje kategorijoje nominuotų „Oskarui“ filmų. „Asadas“ („Asad“, rež. Bryan Buckley) – istorija apie karo sudarkytame Somalyje gyvenantį berniuką, kuriam tenka rinktis – tapti piratu ar sąžiningu žveju. „Šešėlio mirtis“ („Death of a Shadow, rež. Tom Van Avermaet“) – apie mirusį karį, kuris renka mirštančių žmonių sielas, tikėdamasis susigrąžinti gyvybę. „Buzkaši žaidžiantys berniukai“ („Buzkashi Boys“, rež. Sam French) nukels į Afganistaną. „Komendanto valanda“ („Curfew“, rež. Shawn Christensen) pasakos apie gyvenimo duobėje įstrigusį vyrą.

 

„Pabaisos iš laukinių Pietų“
„Pabaisos iš laukinių Pietų“
„Karo ragana“,
„Karo ragana“,
Buzkaši žaidžiantys berniukai“
Buzkaši žaidžiantys berniukai“