7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

 Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Kinas Trumpai
Antoni Krauze
Antoni Krauze

 

Filmas apie Smolensko katastrofą
 
Neseniai Varšuvoje įvyko spaudos konferencija, kurioje režisierius Antoni Krauze („Juodasis ketvirtadienis. Janekas Višnevskis krito“) pranešė, kad rengiasi kurti filmą apie Smolensko katastrofą. Lėktuvo katastrofoje žuvo Lenkijos Respublikos prezidentas Lechas Kaczyńskis ir kartu su juo į Katynę skridę lenkų politikai bei visuomenės veikėjai.
 
Pagrindiniu Krauze’s filmo veikėju bus Lechas Kaczyńskis. Veiksmas prasidės 2005-aisiais, kai Kaczyńskis buvo išrinktas Prezidentu, o baigsis tragišku balandžio 10-osios skrydžiu. Darbinis filmo pavadinimas – „Smolenskas“, nors režisierius neslepia, kad norėtų „Sąmokslo teorijos“, juolab kad pagal kitus šaltinius pagrindine filmo heroje turėtų tapti katastrofą tirianti žurnalistė. Krauze neslepia, kad traktuodamas Lenkijos visuomenę padalijusią Smolensko katastrofą jis yra dešiniųjų jėgų, įžvelgiančių Rusijos sąmokslą, pusėje.
 
Tai bus ne pirmas filmas apie Smolensko katastrofą. Prieš metus įvyko Piotro Matwiejczyko „Tiesiog iš dangaus“ („Prosto z nieba“) premjera. Spauda iškart pavadino šį filmą pačia didžiausia pastarųjų metų lenkų kino nesėkme.
 
Diskusijos apie būsimą Krauze’s filmą netyla, nors jo premjera turėtų įvykti tik 2014-ųjų balandį. Filmas nebus kuriamas už valstybės lėšas – to nenori patys kūrėjai, o surinkti reikia per 10 milijonų zlotų. Tikimasi, kad pati visuomenė finansuos „Smolenską“, kad jį taip pat parems lenkų išeiviai JAV ir gruzinų verslininkai.

Didelio atgarsio sulaukė aktoriaus Mariano Opanios atsisakymas vaidinti Lechą Kaczyńskį. Aktorius sakė, kad būdamas „mąstantis žmogus“, jis nenori dalyvauti filme, kuris teigtų, kad Smolenske buvo surengtas pasikėsinimas.
 
Žudikas Bostone
 
Aktorius Casey Affleckas susidomėjo „Bostono smaugiko“ („The Boston Strangler“) projektu. Jis ketina ne tik suvaidinti vieną pagrindinių vaidmenų, bet ir būti vykdomuoju filmo prodiuseriu. „Bostono smaugiku“ vadinamas serijinis žudikas, 7-ajame dešimtmetyje Bostone pasmaugęs per dešimt moterų. Iki šiol jo mįslė neįminta iki galo, nors policijos suimtas Albertas De Salvo ir prisipažino. Vis dėlto abejojama, ar jis buvo tikrasis žudikas. Affleckas nori vaidinti ambicingą detektyvą, sekantį maniako pėdsakais ir rizikuojantį gyvybe. Detektyvas priešinasi ir korumpuotiems policijos valdininkams, kurie visais būdais stengiasi išsaugoti savo reputaciją. 1968 m. filmą apie „Bostono smaugiką“ sukūrė Robertas Fleischeris, De Salvą jame suvaidino Tony Curtis, o detektyvą – Henry Fonda.

Filmas apie dirbtinio intelekto teorijos kūrėją
 
Režisierius Mortenas Tyldumas („Galvų medžiotojai“) kurs biografinį filmą „Netikras žaidimas“ („The Imitation Game“). Jo herojus matematikas Alanas Turingas (1912–1954) laikomas vienu informatikos, taip pat dirbtinio intelekto teorijos kūrėjų. 1936 m. jis pagamino vadinamąją Turingo mašiną, kuri leido formalizuoti algoritmo sąvoką. Antrojo pasaulinio karo metais dirbo britų kriptologijos centre ir vadovavo grupei, kuri šifravo vokiečių pranešimus. Turingą visą gyvenimą persekiojo už homoseksualizmą, po karo jam buvo kliudoma dirbti. Nepakėlęs persekiojimų, Turingas nusižudė. Paskutiniais metais pasirodė ne vienas tekstas, kuriame ta savižudybe abejojama. Norą suvaidinti Turingą jau anksčiau išreiškė Leonardo DiCaprio.

„Geriausias egzotiškas „Marigold“ viešbutis“ sulauks tęsinio
 
Filmo „Geriausias egzotiškas „Marigold“ viešbutis“ kūrėjai paskelbė, kad kurs filmo tęsinį. Antroje filmo dalyje prie garsių aktorių Judi Dench, Billo Nighy, Maggie Smith, Tomo Wilkinsono, Penelope Wilton, Devo Patelio prisijungs dar du – Helen Mirren ir Colinas Firthas.
 
Šiemet Europos kino akademijos prizu už gyvenimo indėlį apdovanota Mirren dabar filmuojasi kitame tęsinyje – filme „RED“ (lietuviškai pirmosios dalies pavadinimas skambėjo „Rizikinga erzinti diedukus“) kartu su Bruce’u Willisu ir Johnu Malkovichium. Netrukus ją pamatysime ir biografiniame filme „Hitchcockas“. Čia aktorė suvaidino didžiojo režisieriaus žmoną Almą.

 

 

Antoni Krauze
Antoni Krauze
Casey Affleckas
Casey Affleckas
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
„Geriausias egzotiškas „Marigold“ viešbutis“
„Geriausias egzotiškas „Marigold“ viešbutis“