7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kruvina pasaka

Nauji filmai – „Virš įstatymo“

Živilė Pipinytė
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Kinas
„Virš įstatymo“
„Virš įstatymo“
Gyveno kartą Virdžinijos valstijoje trys broliai. Vyriausiąjį Forestą (Tom Hardy) visi laikė nepažeidžiamu, vidurinysis Hovardas (Jason Clarke) buvo girtuoklis, o jaunėlį Džeką (Shia LaBeouf) broliai vadino jautriu ir minkštaširdžiu. JAV veikė prohibicijos įstatymas, todėl 1931-aisiais, kai prasideda filmo veiksmas, labiausiai klestėjo tie, kurie varė naminę ar pardavinėjo kontrabandinį spiritą, taip pat nusikaltėliai, kurie pelnėsi iš visų suinteresuotųjų. Broliai buvo garsiausi savo apylinkės degtindariai. Jie gerai sugyveno ir su savo klientais, ir su vietos policininkais, kol apygardoje pasirodė iš Čikagos atsiųstas šerifo pavaduotojas Čarlis Reikas. Kaimiečius niekinantis Reikas (Guy Pearce) kartu su prokuroru nusprendė, kad broliai turi jiems mokėti už teisę verstis nelegalia alkoholio gamyba. Broliai buvo įsitikinę, kad jie niekam neskolingi, ir nusprendė vieni ginti savo teises ir laisvę. Taip prasidėjo žiaurus ir negailestingas karas, į kurį buvo įtraukti visi, bent kiek susiję su broliais Bondurantais.
 
Johno Hilicoato filmas „Virš įstatymo“ („Lawless“, JAV, 2012) sukurtas pagal tikrais faktais ir šeimos legendomis grįstą Matto Bonduranto romaną „Girčiausia apygarda pasaulyje“, kuriame jis aprašė savo senelio gyvenimą. Bet autentiška istorija apie tai, kaip trys broliai pasipriešino valstybės pareigūnų korupcijai – tik pasakojimo išeities taškas. Filmo kūrėjai – režisierius, scenarijaus autorius Nickas Cave’as (taip, tas pats muzikantas) ir operatorius Benoit Delhomme’as su meile atkuria Didžiosios depresijos laikų atmosferą, skurdžią kaimiečių buitį ir tiksliai personažus apibūdinančius kostiumus, šiek tiek stilizuoja filmą, kad šis primintų senas fotografijas. Kuo toliau, tuo labiau broliai primena vesterno personažus. Jų užeiga – tarsi tvirtovė, kurią nuolat atakuoja ir išsikvėpinęs Reikas, ir jo pasamdyti galvažudžiai. Įvykiai keičiasi kaip kaleidoskope, bet personažai, regis, lieka tokie pat. Masyvus ir šiek tiek nerangus Forestas žadina pasitikėjimą, emocionalus Hovardas iki pat paskutinių kadrų liks nenuspėjamas. Tik mažylis Džekas, kurį filmo pradžioje pakeri garsaus gangsterio (epizodinis, bet įsimintinas Gary Oldmano vaidmuo) susidorojimas su valstybės pareigūnu vidury baltos dienos, stengsis pakilti vis aukščiau, užsidirbti daugiau ir užkariauti pastoriaus dukters Bertos (Mia Wasikowska) širdį. Bet Džeko brendimas – akivaizdžiai ne pagrindinė filmo tema.
 
Nei Hilicoatas, nei Cave’as nesirengia nuosekliai pasakoti istorijos, nors chronologinė įvykių seka filme ir išsaugoma. „Virš įstatymo“ iliustruoja tai, ką medijų istorikai (pavyzdžiui, Thomas Elsaesseris) yra pavadinę šiuolaikinio kino grįžimu prie ankstyvojo „atrakcijų kino“. Tada svarbiausia buvo ne papasakoti istoriją, bet parodyti kuo daugiau „ekscesų“ ir šiaip eiliniam žiūrovui neįtikėtinų dalykų. „Virš įstatymo“ įdomūs kruvini „ekscesai“, nes visa kita – arba jau ne kartą matyta, arba psichologiniu požiūriu pernelyg seklu. Todėl filmo ritmas monotoniškas: buities vaizdus keičia muštynės, žiaurus susidorojimas, prievarta (Forestui perpjaunama gerklė, šis keršydamas nupjauna niekšams jų vyriškus organus), Džekui iškylanti mirties nuo gangsterių kulkos grėsmė, susidorojimas su vieninteliu Džeko draugu. Abi filmo moterys – ir Džeko mylimoji Berta, ir į brolių smuklę užklydusi Čikagos šokėja Megė (Jessica Chastain) – lieka tik dekoratyviniais filmo elementais. Kitaip nei buitinės ar lyrinės scenos, prievartos vaizdai emocionaliai itin paveikūs. „Virš įstatymo“ ritmas paklūsta tam bangavimui nuo aukščiausios emocinės įtampos prie trumpo atsipalaidavimo, bet filmui įpusėjus pradedi laukti nuspėjamos pabaigos ir nekantrauti, kada broliai pagaliau susidoros su puošeiva sadistu Reiku.
 
„Virš įstatymo“ – savaip nostalgiškas filmas. Tai pabrėžia ir garso takelis, kuris man pasirodė kartais net pernelyg įkyrus, ir filmo veikėjai. Jie gyvena pasaulyje, kuris priklauso vyrams. Regis, ne vienas potencialus „Virš įstatymo“ žiūrovas taip pat ilgisi tokio pasaulio, kur kraujas ir viskis liejasi laisvai, o ginčai sprendžiami kumščiais, kastetais, šautuvais ir peiliais.
„Virš įstatymo“
„Virš įstatymo“