7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 41 (1009), 2012-11-16
Kinas Trumpai
„Kaip mes žaidėme revoliuciją“
„Kaip mes žaidėme revoliuciją“

 

„Kaip mes žaidėme revoliuciją“ keliauja po festivalius
Giedrės Žickytės filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ spalį dalyvavo Tarptautinio Varšuvos kino festivalio dokumentinių filmų konkurse. Pirmomis lapkričio dienomis filmas buvo rodomas Liubeke (Vokietija), kur dalyvavo konkursinėje Šiaurės šalių kino festivalio programoje. Šį savaitgalį filmas atstovaus Lietuvai Budapešte (Vengrija), 9-ajame tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje.
 
Andrejaus Tarkovskio dokumentai „Sotheby’s“ aukcione
Lapkričio 28 d. Londone vyksiančiame „Sotheby’s“ aukcione bus parduodami rusų režisieriaus Andrejaus Tarkovskio laiškai, audioįrašai, fotografijos ir scenarijai. Jie įvertinti 80–100 tūkstančių svarų sterlingų. Rinkinį parduoda kinotyrininkė ir Tarkovskio knygos „Įamžintas laikas“ bendraautorė Olga Surkova. Dokumentai susiję ir su asmeniniu režisieriaus gyvenimu, ir su jo kūryba.Vienas įdomiausių lotų – Leonidui Brežnevui adresuotas laiškas, kuriame Tarkovskis prašo leidimo dirbti SSSR ir leisti rodyti tėvynėje uždraustus jo filmus. Taip pat aukcione bus užrašų knygelės, kuriose pakadriui aprašyti filmai, scenarijų mašinraščiai, kurių dauguma iš esmės skiriasi nuo galutinių variantų, 32 audiojuostos su režisieriaus apmąstymais. Asmeniniuose albumuose – Tarkovskio ir šeimos nuotraukos, taip pat nuotraukos, kuriuose režisierius fotografavosi su kitais žymiais žmonėmis.
 
Naujas Berlinalės prizas
Nuo 2013-ųjų Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje bus teikiamas naujas prizas. Jį įsteigė 1998 m. įkurtas ir Berlyne reziduojantis DEFA fondas (DEFA Foundation). Fondas saugo DEFA studijoje sukurtus filmus, kurie yra Vokietijos kultūrinio palikimo dalis, rūpinasi jų sklaida. Prizas pavadintas DEFA studijoje Babelsberge (taip vadinosi Rytų Vokietijos vaidybinių filmų studija) kūrusio režisieriaus Heinerio Carowo (1929–1997) vardu. Jis sukūrė populiarius filmus „Legenda apie Paulį ir Paulę“ („Legende von Paul und Paula“, 1973), „Iki kol mirtis mus išskirs“ („Bis dass der Tod Euch scheidet“, 1979), pirmąjį DEFA studijoje filmą apie gėjus „Coming Out“ (1989). Pastarasis 1990 m. buvo rodytas Berlinalės konkursinėje programoje ir apdovanotas „Sidabriniu lokiu“.

Heinerio Carowo prizas bus skiriamas geriausiam vokiečių vaidybiniam, dokumentiniam arba esė filmui, parodytam pagrindinėje festivalio programoje „Panorama“. Trijų žiuri narių išrinktas laureatas gaus 5 tūkstančius eurų.
 
Meilė Los Andžele
Vis daugiau filmų kuriama apie pagyvenusių žmonių jausmus. Netrukus jų lentyną papildys garsaus prancūzų teatro režisieriaus ir aktoriaus Robert’o Cantarellos melodrama, kurioje pagrindinius vaidmenis kurs Catherine Deneuve ir Harvey Keitelis. Kol kas ji dar be pavadinimo. Deneuve teks išsiskyrusios pensininkės iš Briuselio vaidmuo. Moteris nusprendžia pradėti naują gyvenimą Los Andžele kartu su trisdešimtmečiu mylimuoju. Bet įvyksta tragedija – mylimasis nužudomas. Deneuve herojė Los Andžele įsidarbina oficiante ir sutinka Harvey Keitelio personažą, su kuriuo užmezga romantiškus santykius. Filmavimas numatytas ateinančių metų rudenį, filmo biudžetas – 5 milijonai eurų.
 
Holivudiška Europa Vokietijoje
 „Mėnesienos karalystės“ režisierius Wesas Andersonas pagaliau apsisprendė, kas atliks moters vaidmenį naujame jo filme „The Grand Hotel Budapest“. Prie Jude’o Law, Ralpho Fienneso ir Billo Murray’aus prisijungė Saoirse Ronan. Apie filmą, kuris pasirodys ekranuose kitais metais, kol kas žinoma tik tiek, kad jis remsis Europos literatūra ir Holivudo vaizduojama Europa. Andersonas sako, kad Europa, kuri buvo filmuojama ne Europoje, o Holivudo studijose, ir taps pagrindine filmo heroje. Tačiau filmas bus kuriamas Vokietijoje.

 

„Kaip mes žaidėme revoliuciją“
„Kaip mes žaidėme revoliuciją“
Andrejus Tarkovskis
Andrejus Tarkovskis
„Legenda apie Paulį ir Paulę“
„Legenda apie Paulį ir Paulę“
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
Saoirse Ronan
Saoirse Ronan