7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Astos Baltijos Petrauskaitės tapybos paroda „Intymūs laiškai“

MJŠM inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Dailė Anonsai
Tuščiomis rankomis
Tuščiomis rankomis

Kviečiame rugpjūčio 3 d., 18 val. į Astos Baltijos Petrauskaitės tapybos parodos „Intymūs laiškai“ atidarymą, kuris vyks Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus galerijoje (Pilies g. 40).
Paroda vyks iki rugpjūčio 31 d.
 

Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus administracija
Pilies g. 40, LT-01123 Vilnius
Tel. ir faksas 2610 771
[email protected]


Astos Baltijos Petrauskaitės tapybos darbų paroda „Intymūs laiškai“
 
Populiarioji intymumo sąvoka formuluojama kaip visiškas dvasinis ir fizinis susiliejimas su KITU. Tik vargu ar įmanomas tikrasis intymumo potyris pirmiausia nepernėrus per savąjį unikalumą, kurio, beje, taip pat neįmanoma apibūdinti jokiu griežtu apibrėžimu, nes tai ne mažesnė lygtis su begale kintamųjų kaip pats pasaulis, kaip pats gyvenimas.


Intymiam atsivėrimui pagrindinė prielaida yra drąsa pasitikėti. Savimi ir KITU. Drąsa prisiliesti iki tų vidinių turinių, kurie dažniausiai nėra nei labai estetiški, nei labai sterilūs ar atitinkantys griežtus moralinius stereotipus.


Neabejotinai kiekvienam dailininkui stojant prieš dar tuščią plokštumos paviršių intymumo patyrimas yra neatsiejama ir esminė kūrybinio proceso dalis. Kūrybai visada reikalingas tam tikras nuolankumas: savojo pažeidžiamumo, silpnybių ir ribotumo pripažinimas, kuris nelabai patogus, bet yra pirminė žaliava, šiuo atveju tapybai. Tas jausmas dažnai primena merginą iš „Mėlynbarzdžio“, rankoje laikančią užgintojo kambario raktą.


Šis darbų ciklas labiausiai ir perteikia sutelktumą į būtent tokį intymumo jausmo potyrį, kuris kūrybos procese virsta savotiškais alcheminiais eksperimentais, o kartais ir metafiziniais savęs išbandymais. Pastangomis peržengti savisaugos slenksčius ir parnešti žinią vizualiuoju pavidalu.
Savita tapybos technika, simbolinių pavidalų gausa, pasirinktas koloritas ir yra pagrindinės priemonės, kurios drobėje aktyvuoja tas jausenas, jog riba tarp didžiųjų priešybių – gyvenimo ir mirties, gėrio ir blogio, šviesos ir tamsos, meilės ir išdavystės, rimties ir žaismo, moralės ir nuopuolio – išties labai trapi.


Taigi „Intymūs laiškai“ yra tam tikras vidinio ir išorinio pasaulių lydinys, tarsi bandymas jam suteikti vaizdinį aprašą, o stebėtojui kvietimas įsiklausyti-įsižiūrėti, patirti ar tiesiog pabūti subtiliame nuojautos lygmenyje.
 
Asta Baltija Petrauskaitė
 

 

Žymos:
MJŠM inf.,
Tuščiomis rankomis
Tuščiomis rankomis