7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Juozo Lebednyko jubiliejinė skulptūros darbų paroda „Laiko erdvė“

LDS inf.
Nr. 22 (1216), 2017-06-02
Dailė Anonsai
Baltas debesis, 2011
Baltas debesis, 2011

Birželio 1 d., ketvirtadienį, 17 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma Juozo Lebednyko jubiliejinė skulptūros darbų paroda „Laiko erdvė“. Retrospektyvioje ekspozicijoje pristatomi kūriniai iš bronzos, akmens, medžio, metalo, keramikos. Paroda veiks iki birželio 22 d.
J. Lebednykas savo kūriniuose siekia atskleisti laiko ir erdvės dimensijoje išryškėjančią formą: „Stebėdamas gamtą, kurioje egzistuoja daugybė pavidalų, susiformavusių per milijonus metų ir prisitaikiusių egzistavimui su kitomis augalijos, gyvūnijos formomis, jas transformuoju į tam tinkamą medžiagą – akmenį, bronzą, šamotą, medį. Bandau konkrečioje medžiagoje atskleisti tai, kas jai būdingiausia, kas yra didžioji šios medžiagos potencija, jos galimybė augti ir stiebtis, transformuotis ir daugintis, o po to sugrįžti į pradinę formą“.


Menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis teigia, kad šio menininko skulptūrinė plastika niekada nebuvo vienos medžiagos ar formos įkaitė. Nuo monumentalių viešų erdvių kompozicijų iki kamerinės plastikos, nuo metalo ir akmens link keramikos, nuo bronzos link atviromis spalvomis raibuliuojančių piešinių dėliojasi šio menininko siekis maksimaliai išraiškingai perkurti supančio pasaulio materiją ir taip perteikti savąjį grožio suvokimą.


J. Lebednykas gimė 1947 m. rugpjūčio 20 d. Dusmenų kaime. Nuo 1973 m. gyvena ir kuria Panevėžyje. Nuo 1975 m. – Dailininkų sąjungos narys. Surengė 26 personalines parodas, dalyvavo daugiau nei 90 grupinių parodų, 7 simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje, yra pelnęs ne vieną apdovanojimą. Sukūrė vario reljefų, skulptūrų visuomeninių ir privačių pastatų interjerams, eksterjerams, mažosios plastikos bei skulptūrinės keramikos kompozicijų, objektų. Kūrinių yra įsigijęs Lietuvos dailės muziejus, Panevėžio kraštotyros muziejus, Panevėžio miesto dailės galerija, JAV Baltieji rūmai, Europos parlamentas, privatūs kolekcininkai.


Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.
Parodos laikas: 2017 06 01 – 2017 06 22. Atidarymas: 2017 birželio 1 d. 17 val. Galerijos darbo laikas: I-V 10-18, VI 10-16. Parodos lankymas – nemokamas.

Žymos:
LDS inf.,
Baltas debesis, 2011
Baltas debesis, 2011