7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Konstantino Gaitanži paroda „Terramorphis“

Meno nišos inf.
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Dailė Anonsai

Gegužės 25 d. 18 val. galerijoje „Meno niša“ atidaroma Konstantino Gaitanži tapybos paroda „Terramorphis“.  Naujausioje parodoje menininkas tęsia utopinio pasaulio temą.  Galerijoje „Meno niša“ 2012 m. parodoje „Dead Rock Star“ buvo pristatyta neegzistuojančios roko grupės istorija, 2014 m. parodoje „Sala“ pasakota apie kiekvieno kuriamą savo negyvenamą salą. K. Gaitanži kuria ateities pasaulio personažus, keisdamas jų gyvenamą laiką ir vietą, nevengdamas ironijos ir populiariosios kultūros kritikos naujausioje parodoje „Terramorphis“ pristato pesimistinį komiksą.

Pasak menininko, „Terramorphis“ yra hibridinis neologizmas, susidedantis iš dviejų skirtingų kalbų šaknų. „Terra“ (lot.) – „Žemė“ bei „morph“ (šiuolaikinė anglų kalba) – „laipsniškas vizualios formos keitimas“. „Artimas žodis yra „terraforming“ – dangaus kūno pavertimas Žemės analogu, tinkamu žmonėms gyventi. Paveikslų ciklo pagrindinis leitmotyvas yra metodinė abejonė dėl savo vietos Visatoje. Dangus neatitinka peizažo, personažai neatitinka situacijos. Panaudojamos realių lokacijų nuotraukos arba vaizdai, atsitiktinai rasti internete, kurie keičiami, transformuojami, naikinami. Ar aš privalau būti ten kur esu? Ar privalau taikytis su tuo, ko negaliu pakeisti? Ar galiu paprašyti kitos planetos? Tai savotiškas pesimistinis komiksas apie utopinių iliuzijų griuvimą ir pasmerktumą suktis uždaruose istorijos ir kasdienybės siaubo ratuose. Tai tapybinis „keistasis realizmas“ (weird realism), pagal analogiją su literatūros „weird fiction“. Tai savigynos įrankis. Tai linkėjimai iš Koiperio juostos“, – apie naujos parodos idėją pasakoja K. Gaitanži.

K. Gaitanži (g. 1977 m.) 2006 metais baigė tapybos magistrą Vilniaus dailės akademijoje. 2010 m. menininkas VDA įgijo meno aspiranto laipsnį, tapo Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos nariu. K. Gaitanži yra surengęs 6 personalines, dalyvavęs daugelyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, jo kūriniai buvo pristatyti meno mugėse „ArtVilnius“.

K. Gaitanži  parodos „Terramorphis“ atidarymas gegužės 25 d. 18 val., paroda veiks iki birželio 23 d. Galerija „Meno niša“ dirba II – V 12 – 18 val. VI 12 – 16 val.

 

Žymos:
Meno nišos inf.,