7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Algio Griškevičiaus tapybos, fotografijos bei objektų paroda „Iliuzijos“

NMKČDM inf.
Nr. 18 (1212), 2017-05-05
Dailė Anonsai

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune gegužės 11 d., ketvirtadienį, 17 val. atidaroma šešiasdešimt penktoji Algio Griškevičiaus tapybos, fotografijos bei objektų paroda „Iliuzijos“. Renginio metu vyks Algirdo Martinaičio garsinė instaliacija „Aukštu balsu“. Dalyvaus autorius, sopranas V. Kartušas ir Kauno styginių kvartetas.

Ekspozicijoje bus galima pamatyti darbus, kurtus dar 2002 metais, taip pat vos prieš kelias savaites nuo molberto nuimtas drobes. Tai iki šiol didžiausias ir išsamiausias menininko pristatymas Kaune. A. Griškevičiaus kūrybai būdingas kritinis dabarties vertinimas, visuomenės būsenų ir nuostatų aktualizacija, nevengiant ironijos ir tragikomiško pasaulio suvokimo.

Parodos pavadinime „Iliuzijos“ užkoduoti vieni kertinių autoriaus kūrybos principų – tai paveikslai, fotografijos ir objektai, kupini neišsipildžiusių svajonių, vilties ir kiekvienam savos jutimų paklaidos, sukeliančios iškreiptą (?) tikrovės suvokimą. Kurdamas A. Griškevičius meistriškai manipuliuoja realybe, nes, pavyzdžiui, tapybos darbuose nėra neegzistuojančių objektų, vyrauja visai šalia, didmiesčių ir apleistų kraštovaizdžių aplinkoje užfiksuoti motyvai, tačiau spalva ir šviesos žaismu sukuriama atmosfera – visiškai neadekvati tai tikrovei. Tai tarsi vienas ant kito uždėti du pasauliai, iš kurių vienas – konkretus ir atpažįstamas, o kitas – lyg iš paralelinės tikrovės ar sapnų bei fantazijų pasaulio. Susiliedami į vieną vaizdinį, šie du pasauliai ir sukuria tą magišką atmosferą arba, kitaip tariant, jutimų paklaidą, sukurtą meninėmis priemonėmis.

„Gal ir klystu, o tai galbūt ir dar viena iliuzija, žvelgdamas iš meno istorijos perspektyvos, pastebiu, kad romantizmas mene suklestėdavo po didžiųjų imperijų žlugimo ar tam tikrų esminių santvarkos lūžių. Buvusių pilių ir kitų didingų statinių griuvėsiai menininkams sukeldavo nepaaiškinamą ekstazę, ir jie su didžiausiu entuziazmu ir pasišventimu puldavo tapyti tuos griuvėsius, juos romantizuodami. Žlugus Sovietų Sąjungai ir praėjus visai nedaug laiko, atsirado nemažai žmonių, romantizuojančių tą „imperiją“, o tai man, kaip menininkui, suteikė puikią galimybę į tai pasižiūrėti per ironijos prizmę. Taigi, romantiškoje šviesoje nutapęs buvusios imperijos apgriuvusias fermas ar siloso bei vandens bokštus, aš bandau padėti susikurti naujajai postsocrealistinei romantizmo krypčiai Lietuvoje“, – sako A. Griškevičius.

Akivaizdu, kad ironija ir humoras lydi autorių ir jo kūrybą visose jos sferose, o tai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje pelno visuomenės simpatiją ir kritikų įvertinimą. Paroda Kaune papildyta pačiais naujausiais ir dar nerodytais A. Griškevičiaus darbais, tad kauniečiai ir miesto svečiai turės galimybę pamatyti pačią iki šiol išsamiausią autoriaus kūrybos retrospektyvą.


Paroda veiks: 2017 05 11–2017 06 18

Papildomą informaciją teikia: Algis Griškevičius tel. 8 688 42 532

 

Žymos:
NMKČDM inf.,