7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Audronės Petrašiūnaitės paroda „Aš ir Frida Kahlo“

LDM inf.
Nr. 16 (1210), 2017-04-21
Dailė Anonsai
Audronė Petrašiūnaitė, Frida Kahlo grįžta į pradžią. 2016 m.
Audronė Petrašiūnaitė, Frida Kahlo grįžta į pradžią. 2016 m.

Balandžio 28 d., penktadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma Audronės Petrašiūnaitės tapybos ir grafikos darbų paroda „Aš ir Frida Kahlo“. Paroda vyks iki gegužės 18 d.


Parodos tema atsirado iš autorės noro kitaip, asmeniškiau, pažvelgti į žmogaus kūną. Naujajai kolekcijai dailininkę įkvėpė meksikiečių tapytojos Fridos Kahlo gyvenimas ir kūryba. A. Petrašiūnaitei moters kūnas – ne geismo objektas (kaip dažnai esti vyrų tapytojų kūryboje). Autorė tiria luošumo, nesaugumo būsenas, tapo kūno portretą, jo žaizdas, kaulų struktūras. Svarbus ne kūno materialumas, bet tai, kas slepiasi po oda. Netobulas kūnas – motyvas paveikslui ir priežastis spalvai.


„Kai pradėjau tapyti, neturėjau išankstinių nuostatų, jaučiau tik kryptį ir pasitikėjau intuicija. Ilgai nežinojau kaip vaizduoti kūną, pasąmonės noras slėptis trukdė tapyti. Tyrinėjau Fridos paveikslus, kol supratau, kad kai moters kūnas tampa skausmu, nesvarbu, ar jis pridengtas. Tai yra išsilaisvinimas, bet ne iš kūno būties, o iš savo ribotumo, baimių ir patriarchalinės visuomenės prietarų, jog moteris turi būti jauna, graži, geidžiama, švelni, paklusni, o šiais laikais turi atitikti aprangos kodą ir avėti aukštakulnius, ir taip iki begalybės. Toks galvojimas nėra būdingas tik vyrams, jis kaip nakties tamsa giliai įsiskverbęs į moterų sąmonę. Kai seku save, randu viduje tų „šungrybių“ ir raunu jas su šaknimis. Taip artėju prie savęs. Tada nesijaučiu taikiniu ir galiu tapyti kūną be baimės ar drovumo“, - pasakoja autorė.


Audronės Petrašiūnaitės paroda „Aš ir Frida Kahlo“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki gegužės 18 d. Parodos lankymas – nemokamas.
Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Žymos:
LDM inf.,
Audronė Petrašiūnaitė, Frida Kahlo grįžta į pradžią. 2016 m.
Audronė Petrašiūnaitė, Frida Kahlo grįžta į pradžią. 2016 m.