7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lewben Art Foundation“ kolekcijoje sukauptų peizažų paroda

NMKČDM inf.
Nr. 11 (1205), 2017-03-17
Dailė Anonsai
Vitas Luckus. Be pavadinimo. Iš ciklo „Saldi nuotaika“
Vitas Luckus. Be pavadinimo. Iš ciklo „Saldi nuotaika“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12, Kaune kovo 23 d., ketvirtadienį, 18 val. atidaroma „Lewben Art Foundation“ kolekcijoje sukauptų peizažų paroda. Paroda „Kelionėje, namie ir svajonėse: peizažai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos“ yra teminė, joje eksponuojami nuo XIX a. pabaigos iki XXI a. pirmojo dešimtmečio sukurti peizažo žanro kūriniai – ir panoraminiai vaizdai, ir darbai, atskleidžiantys, kad peizažai – ne tik gamta. Parodoje pristatoma arti 70 kūrinių ir per 40 lietuvių arba su Lietuva artimai susijusių autorių.
Parodos dėmesio centre – peizažas. Šis žanras nuo seno mėgstamas Lietuvos dailėje. Pasak parodos kuratorės Ramutės Rachlevičiūtės, tarpukariu tikras tapytojas tapė peizažus ir portretus – taip sutapo dailininko ir žiūrovo, vertintojo siekiai. Toks kūrinys galėjo pasiekti privačius namus, o ypač meniški darbai atsidurdavo ir muziejų fonduose. „Alegorinis, mitologinis, buitinis žanras traukė tikrai ne kiekvieną menininką. Ne kiekvienas menininkas ir sugebėjo įveikti figūrinės kompozicijos uždavinius. Susidarė dviprasmiška situacija: atrodytų, peizažą nutapyti lyg ir lengviau nei figūrinį paveikslą, bet reikia pripažinti, kad dailininkas, tapantis peizažus, turi turėti ne tik tapytojo, bet ir ypatingą peizažininko talentą“, – pasakoja R. Rachlevičiūtė.


Tarp daugiau nei 40 pristatomų menininkų yra ir panoraminių vaizdų kūrėjai Mstislavas Dobužinskis, Antanas Žmuidzinavičius, Adomas Galdikas, ir urbanistinių bei pramoninių vaizdų tapytojai Igoris Piekuras, Jonas Švažas ir Kostas Dereškevičius, galų gale postmodernistiniai menininkai Artūras Raila, Ugnius Gelguda ar Linas Jusionis. Žiūrovai taip pat turės galimybę įvertinti, kaip skirtingai tapydami ar fotografuodami menininkai suvokia peizažo žanrą, nes parodoje – Vito Luckaus fotografijos, Algio Griškevičiaus tapyba, Lino Leono Katino, Antano Martinaičio, Vyganto Paukštės, Audriaus Puipos, Algio Skačkausko, Povilo Ričardo Vaitiekūno, Justino Vienožinskio, Viktoro Vizgirdos ir daugelio kitų darbai.


Parodos organizatoriai: „Lewben Art Foundation“, Lietuvos išeivijos dailės fondas
Parodos partneris – Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus
Parodos kuratorė – dr. Ramutė Rachlevičiūtė
Parodos koordinatorės: Ugnė Bužinskaitė, Giedrė Marčiulaitė
Parodos grafinis dizainas – Viliaus Dringelio
Rėmėjai: „Lewben Group“, „Enercom Capital“, „Strategy Labs“, „Nordgain“, Živilė ir Jonas Garbaravičiai


Informaciniai rėmėjai: artnews.lt, „Echo Gone Wrong“
Daugiau informacijos – www.lewbenart.com


Paroda veiks: 2017 03 23–2017 04 30

Papildomą informaciją teikia: Ugnė Bužinskaitė, tel. +370 621 84256, el. paštas [email protected]

 

Žymos:
NMKČDM inf.,
Vitas Luckus. Be pavadinimo. Iš ciklo „Saldi nuotaika“
Vitas Luckus. Be pavadinimo. Iš ciklo „Saldi nuotaika“