7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ekskursija po parodą „Nepakenčiamas būties lengvumas“

Nr. 11 (1205), 2017-03-17
Dailė Anonsai
Parodos plakatas
Parodos plakatas

Šių metų kovo 25 d. 14 val. bei balandžio 7 d. 18 val. GRAFO galerijoje vyks ekskursijos po parodą „Unbearable Simplicity of Being | Nepakenčiamas būties lengvumas“ kartu su menininkėmis Egle Pilkauskaite ir Živile Minkute bei parodos kuratore Aiste Marija Grajauskaite. 

Ekskursijų metu parodos kuratorė Aistė Marija Grajauskaitė atskleis, kaip gimė ir vystėsi pagrindinė parodos idėja, o menininkės Živilė Minkutė bei Eglė Pilkauskaitė pasidalins savo kūrybinio proceso paslaptimis – sužinosime, kas įkvepia menininkes, kaip tas įkvėpimas virsta meno kūriniu bei kokiomis technikomis ir raiškos būdais menininkės realizuoja savo idėjas. 

Eglės Pilkauskaitės (g. 1989) kūryboje itin svarbus yra paties kūrinio procesas. Menininkė neatskiria meno kūrinio kūrybos proceso nuo paties kūrinio galutinės išraiškos formos, o atvirkščiai – sureikšmina procesą jam suteikdama pirmenybę. Organiškose ir natūraliose meno kūriniuose randamose formose autorė pasakoja apie supančią dekonstrukciją, griūties bei irimo procesus, kuriuos ji siūlo pažinti per meno pojūtį. Nors Eglės Pilkauskaitės darbuose yra įmanoma rasti savirefleksijos bruožų, greičiau tai yra tiesiog jai būdingas filosofiškos ir daugiasluoksnės kūrybos plėtojimas. Autorei būdinga balansuoti ant plonytės estetinės grožio ir bjaurumo ribos bei leisti ir tuo pačiu stebėti, kiek kūryboje autonomiškai naudojamos medžiagos pasiduoda procesui.

Živilės Minkutės (g. 1990) kūrinius galima tyrinėti iš dviejų žvilgsnio perspektyvų, t. y. arba, kaip į jausmines pačios autorės būsenas, arba kaip į bandymą sukelti emocines žiūrovų būsenas. Rodos, tvarkingame meno kūrinio atsitiktinume (kuris išties preciziškai apgalvotas) Živilė Minkutė sąmoningai, nors ir trumpam, siekia sutrikdyti visų žiūrovų santykį su kasdienybe, priverčiant pagalvoti apie apimančius išgyvenimus, būsenas, situacijas. Menininkės kūriniuose galima apčiuopti savirefleksijos bruožų, nuorodų į tapatybės paieškas, būties ir santykio su aplinka apmąstymus. Autorei būdinga kalbėti nuorodomis, konstruoti menamą naratyvą bei transformuoti kasdienį gyvenimą į meno formą. 
 

Ekskursijos vyks:

Kovo 25 d. 14 val.

Balandžio 7 d. 18 val.


Paroda GRAFO galerijoje, Trakų g. 14, Vilnius, veiks iki 2017 balandžio 21 d.

Parodos plakatas
Parodos plakatas
Eglė Pilkauskaitė ir Živilė Minkutė
Eglė Pilkauskaitė ir Živilė Minkutė