7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meno espreso

Trumpa parodų Vilniuje apžvalga

Aistė Paulina Virbickaitė
Nr. 9 (1203), 2017-03-03
Dailė
Dainius Liškevičius, retrospektyvos fragmentas. A. Narušytės nuotr.
Dainius Liškevičius, retrospektyvos fragmentas. A. Narušytės nuotr.

Tik pasibaigus knygų savaitgaliui, vilniečiai pradeda ruoštis dar vienai šventei – Kaziuko mugei. Vieni su panieka ir keiksnodami nepatogumus, kiti – džiaugsmingai planuodami susitikimus ir pirkinius. Tiek vieniems, tiek kitiems skubu priminti, kad galerijos – puiki vieta pailsėti nuo šurmulio. Praeitą savaitę mieste atsidarė trys nedidelės, bet dėmesio vertos parodos.

 

Dainius Liškevičius, 1: ∞

Sutinku, kad galerija Aistės Kisarauskaitės namuose „Trivium“ nėra pats patogiausias taškas užsukti trumpam – ji kiek toliau nuo centro, trikdo ir privačios erdvės jausmas. Bet kartu tai ir jos privalumai, nes jei jau čia atvykai, parodai skirsi daugiau nei tris minutes. Be to, namų aplinka laisviau jaustis leidžia ir menininkams. Štai Dainius Liškevičius sakė, jog tokia paroda kaip ši galėjo įvykti tik namų aplinkoje. Turbūt dėl to, kad įprastinėje galerijoje gimimo dienos progai skirta kūrybos retrospektyva sunkiai išvengtų oficialaus sunkumo.

 

Ant vienos kambario sienos menininkas apgalvotai ir elegantiškai suformavo ekspoziciją iš seniau sukurtų atskirų kūrinių ar jų segmentų. Čia – „Labirintas“ ir „Muziejus“, „Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas“, sakantis „Ciao!“, ir „Pasaulio centrai“, ir net performansus atliekant avėti D. Liškevičiaus batai. Naudojantis fragmentiškumo strategija, sukuriamas chaotiškas žemėlapis-visuma. Menkai žinantiems šio menininko kūrybą prieš parodą vertėtų susipažinti su tinklalapio www.liskevicius.lt turiniu, labiau įsigilinusiems tai bus gera proga prisiminti atskirus kūrinius ir pažvelgti į iš jų sukurtą naują visumą. 

 

Paroda galerijoje „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7–105, lankoma iš anksto susitarus telefonu 8 693 58318) veikia iki kovo 14 d.

 

Vygintas Orlovas, dar prieš ištariant žodį, prasmė jau buvo pakitusi

Vygintas Orlovas – jaunas menininkas, VDA doktorantas, dirbantis su vaizdu ir garsu. Pirmojoje savo personalinėje parodoje galerijoje „Artifex“ jis klausia, kaip pakinta prasmė garsą išvertus į vaizdą ar bandant mintis paversti žodžiais. Tokius poetiškus klausimus galerijos erdvėje lydi raizgalynė laidų, instaliuoti mikrofonai, garsiakalbiai, projektoriai ir ekranai. Visa technika sujungta taip, kad į galeriją užėjusių lankytojų keliami garsai būtų akimirksniu paversti vaizdine informacija ekranuose. Taigi užėjus nereiktų tik tyliai stoviniuoti – reiktų kalbėtis, ploti rankomis ar bent garsiau treptelti koja ir stebėti, kaip ekrane pasirodo ir ima bėgioti spalviniai laukai. Parodos anotacijoje rašoma, kad „kaip Babelio bibliotekoje nėra vienodų knygų, taip gal šioje parodoje nebus ir pasikartojančių garso-vaizdo kombinacijų“.

 

Kovo 4 d. (šeštadienį) 15 val. galerijoje vyks autoriaus performansas ir paskaita. Jo paties teigimu, „interaktyvumo aspektas gali įtraukti įvairius tarpdisciplininio ir šiuolaikinio meno mėgėjus, tačiau planuojamas performansas gali būti aktualesnis meno mylėtojams, besidomintiems garso meno lauku, eksperimentine bei konkrečiąja muzika.“

Paroda galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1) veikia iki kovo 9 d. 

 

Eglė Ganda Bogdanienė ir Jolanta Vazalinskienė, Lengvai 2

Dviejų garsių tekstilininkių, VDA profesorių eksperimentinės mados ir aksesuarų kolekcija vargu ar patiks puošeivoms. Tačiau leis filosofiškai pažiūrėti ir pafantazuoti rūbo tema. Šioje parodoje įdomiausia ne siluetai ar faktūros. Žiūrint į demonstruojamus objektus reiktų prisiminti, kad juos kuriant naudotos naujos medžiagos ir galimybės, atėjusios tarsi iš pasakų: vandenyje tirpstantys arba nuo šilumos tūrį ir formą keičiantys siūlai, sveikatinimo savybių turintys polimeriniai gintaro pluošto siūlai, odos priežiūros funkciją atliekantys polimeriniai pieno pluošto siūlai ir dažai, kurie keičia spalvą priklausomai nuo kūno ir aplinkos temperatūros.

 

Antrame galerijos aukšte rodoma filmuota medžiaga, kurioje pasakojama apie kuriant kolekciją panaudotas medžiagas, demonstruojama, kaip jos veikia. Atrodo, jog tuo metu, kai masinė gamyba siūlo mums vis daugiau vis pigesnių prekių, kuriamos ir tobulinamos technologijos, netolimoje ateityje tapsiančios mūsų kasdienybe, kurią kol kas nelengva įsivaizduoti. Gal jau greitai puošimės vienadieniais drabužiais, kuriuos kursime patys ir spausdinsime 3D spausdintuvu? Gal dienai pasibaigus mesime savo rūbus į vandenį, kad jie ištirptų? Ir jau tikrai – išėjus iš parodos apie ant slenksčio lūkuriuojančią ateitį, Kaziuko mugės gėrybės įgaus naujų atspalvių.

Paroda galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44) veikia iki kovo 4 d.

Dainius Liškevičius, retrospektyvos fragmentas. A. Narušytės nuotr.
Dainius Liškevičius, retrospektyvos fragmentas. A. Narušytės nuotr.
Vygintas Orlovas, vaizdas iš parodos „dar prieš ištariant žodį, prasmė jau buvo pakitusi“
Vygintas Orlovas, vaizdas iš parodos „dar prieš ištariant žodį, prasmė jau buvo pakitusi“
Eglė Ganda Bogdanienė,  Jolanta Vazalinskienė, kolekcijos „Lengvai 2“ fragmentas
Eglė Ganda Bogdanienė, Jolanta Vazalinskienė, kolekcijos „Lengvai 2“ fragmentas