7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasišventęs knygrišystės menui

In memoriam Rimantui Dūdai (1953 07 26 – 2017 01 18)

Rimantas Dūda
Rimantas Dūda

Rimantas Dūda – profesionalus meninės odininkystės kūrėjas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, Vilniaus knygrišių gildijos narys. Mokėsi M.K. Čiurlionio menų mokykloje, 1977 m. baigė Estijos dailės institutą, meninį odos apdirbimą. 1977–1997 m. dirbo Vilniaus kombinate „Dailė“, nuo 1997 m. vadovavo įmonei „Rimanto Dūdos PĮ“. Dalyvavo visose odininkų ir knygrišių parodose Lietuvoje, taip pat kai kuriose tarptautinėse parodose užsienyje (Estijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Rusijoje), apdovanojimais įvertintas Rusijoje, Lietuvoje, Estijoje. 1997 m. „Baltų lankų“ leidyklos organizuotoje knygrišystės parodoje-konkurse Jeano-François Lyotard’o knygai „Postmodernus būvis“ Rimantui Dūdai buvo skirta pirmoji vieta. 1998 m. LDS organizuotoje parodoje buvo apdovanotas dailininko kūrinys „Puodelis“. 2000 m. Taline, II tarptautinėje meninio knygų įrišimo ir kaligrafijos parodoje „Scripta manent II“, diplomu įvertintos dvi autorinio rišimo knygos: Doris Kareva „Armuaeg“ ir Jaan Kaplinski „If I Must Be At All“.

 

Jis kūrė net kelis dešimtmečius ir visą šį laiką savo srityje buvo geriausias. Kaip puikus menininkas išryškėjo tuoj pat po studijų Taline – savitas braižas, nauji meniniai ir techniniai sprendimai, netikėtas požiūris ir tematika smarkiai išsiskyrė šalto neutralumo ar nomenklatūrinio ideologinio patoso kontekste. Jo darbų forma pasižymėjo grakštumu ir lakoniškumu, o turinys – pozityvumu, žmogiškumu, humoru, iškalbingumu, emociniu lengvumu. Jo kūrybai būdingi keli skirtingi, bet tolygiai geri raidos etapai, kurių kiekvienas savaip vertingas, įdomus ir įtaigus. Iš pradžių naudojęs grafiką, vėliau išgryninęs medžiagos grožį, dar vėliau pasitelkęs tipografiją ir visada visur kur šmaikštaudamas, jis nuolat stebino ir žavėjo. Tačiau nepaisant kintančių meninių priemonių ar tematikos, jo darbai lengvai atpažįstami, nes turėjo ryškų individualų braižą, o jo šmaikštumas ir sąmojis niekada nebuvo nei kandus, nei pašaipus, jis buvo žaismingas ir jaukus. Rimanto Dūdos kūrybinis palikimas – milžiniškas, nes jis ne vien gausiai kūrė parodoms ar reprezentaciniams užsakymams, bet taip pat savo dirbtuvėse atlikdavo įvairius tiražinius gaminius, nuolat tobulindamas ir savo meistriškumą. Nevengė ir konceptualių meninių sprendimų. Tai buvo nepaprastai kūrybingas ir produktyvus odininkas, dažnam kolegai tapęs autoritetingu pavyzdžiu, teikęs įkvėpimo ir paveikęs nemažai jaunesnių kūrėjų. Rimantas Dūda neabejotinai įeis į lietuvių meninės odininkystės ir knygrišystės istoriją kaip viena svarbiausių ir solidžiausių laiko figūrų.

 

Rimantas Dūda buvo visų draugų ir kolegų labai mylimas ir gerbiamas, ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje. Jis daug nekalbėjo, tačiau mėgo kolegas, draugus, bendražygius ar tiesiog pašnekovus apiberti mielais odiniais suvenyrais, be žodžių išreikšdamas savo prielankumą, dėkingumą ar draugystę. Kaip ir viską gyvenime, tai darydavęs nuoširdžiai, be jokios pozos, nesitikėdamas atpildo. Visi, kas jį pažinojo ar bent susidūrė, netrukdavo pastebėti, koks šiltas, nesavanaudiškas ir dėmesingas šis žmogus, niekada neatsisakantis padėti, o jo žvilgsnis, ilga barzda bei taiki kalbėsena užkrėsdavo ramybe ir kėlė pasitikėjimą.

 

Lietuvių meninė odininkystė ir knygrišystė neteko svarbios, ryškios ir kūrybingos asmenybės, o artimieji, kolegos ir draugai – puikaus žmogaus. Dėkojame likimui, kad buvome ir dirbome kartu.

Rimantas Dūda
Rimantas Dūda