7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lėktuvai, vėliava ir neįprastas tiltas

Iš dailės pasaulio

„7md“ inf.
Nr. 26 (1132), 2015-07-03
Dailė Trumpai
Keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Kerštas savo fobijai?
Britų menininkas Rogeris Hiornsas pranešė ketinąs po žeme užkasti keleivinį lėktuvą „Boeing 737“ savo gimtajame Birmingamo mieste. Anot autoriaus, jis siekia „išpūsti dabarties nerimą, kylantį dėl lėktuvų. Nors žmonės negalės nieko pamatyti iš išorės, aš siūlau gerai pažįstamą aplinką, tik prisotintą nerimo ir apčiuopiamo slėgio.“ Visai nekeista, kad Hiornsas nemėgsta skristi ir vengia to, kiek tik įmanoma. Po ketverių metų paieškų menininkas pagaliau aptiko lėktuvo laidotuvėms tinkamą vietą: pramoniniame rajone, netoli kanalo. Pagal projektą žiūrovai galės vaikščioti virš lėktuvo ir užeiti į vidų, pasėdėti salono kėdėse. Sumanymo kaina siekia 250 000 svarų sterlingų. Rogeris Hiornsas yra buvęs Turnerio prizo nominantu.
 
„Moma“ įsigijo vaivorykštės vėliavą
Pirmiausia todėl, kad ji puiki. Ne tik graži, bet ir kalba apie išdidumą, jėgą ir yra 1978 metais sukurta menininko Gilberto Bakerio. Be jokios abejonės, vaivorykštės vėliava pirmiausia asocijuojasi su lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų teisėmis, paradais ir kitais reikalais. „Tai ne tik atpažįstamas ženklas, tai veikia ir daugybe kitų būdų“, – teigia Bakeris. Jo nuomone, „reikėjo ko nors, ką iškart visi pažintų, o vėliavos juk skelbia galią“. Pirmą vėliavą menininkas sukūrė kartu su draugais. „Vaivorykštė yra tobula, nes idealiai atitinka mūsų vertinamą įvairovę: rasės, lyties, amžiaus ir visų kitų dalykų. O be to, tai natūrali vėliava – ji iš dangaus!“ Pirmąkart tokia vėliava iškelta Jungtinių Tautų aikštėje San Fransiske 1978 m. liepos 25 dieną. Muziejaus dizaino departamentui, įsigijusiam vėliavą, priklauso ir @ (eta), antrinio rūšiavimo simboliai.
 
Sodo tiltas Londone
Londoniečių „pamišimas“ dėl sodininkavimo įgijo naują formą. Negana to, kad bene kiekvienas miesto gyventojas nori ką nors užsiauginti kad ir palangės lovelyje, ką jau kalbėti apie balkonus ir vidinius kiemelius, žaliosios zonos ilgesys, regis, vis didesnis. Thomas Heatherwickas parengė tilto-sodo, jungiančio Temzės krantus, projektą, kuris šiame kontekste atrodo labai natūralus. Mintis sukurti tokį naują miesto darinį 1998 m. kilo aktorei Joannai Lumley. Mieste, kur didelis eismas, nauja oazė skamba labai viliojančiai: augmenija, takeliai pėstiesiems – tarsi iš niekur atsiradęs dar vienas parkas. Didelę dalį projekto dengs privačios aukos, šiek tiek lėšų skirs ir miestas. Planuojama, kad tiltas bus 367 metrų ilgio, 30 metrų pločio. Jo lankymas bus kiek ribojamas, pavyzdžiui, jis bus, kaip ir visi parkai, uždaromas nakčiai. Kadangi idėja ir derybos dėl įgyvendinimo vyksta jau gana ilgai, buvo laiko sukurti ir detaliai projektą pristatyti „Wikipedijos“, atviros enciklopedijos, aprašymu: https://en.wikipedia.org/wiki/Garden_Bridge
 
Pagal užsienio žiniasklaidą parengė M. K.

 

Keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Gilberto Bakerio sukurta vaivorykštės vėliava. P. Mag nuotr.
Gilberto Bakerio sukurta vaivorykštės vėliava. P. Mag nuotr.
Kompiuteriu sukurtas tilto per Temzę Londone projektas
Kompiuteriu sukurtas tilto per Temzę Londone projektas