7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Uždarytas paviljonas, Fridos augalai ir pretendentai į prizą

Iš dailės pasaulio

„7md“ inf.
Nr. 21 (1127), 2015-05-29
Dailė Trumpai
Islandijos paviljonas, Venecija
Islandijos paviljonas, Venecija
Uždarytas Islandijos paviljonas
Tarptautinėje Venecijos meno bienalėje Islandijai atstovaujantis projektas „Mečetė“, įkurtas buvusioje Gailestingosios Mergelės Marijos bažnyčioje (Santa Maria della Misericordia, Campo de l’Abazia), buvo uždarytas gegužės 22 dieną, paveikęs vos porą savaičių. Bažnyčią laikinai veikiančia mečete pasiūlė paversti šveicarų menininkas Christophas Büchelis kartu su Islandijos ir Venecijos musulmonų bendruomenėmis. Kūrėjų tikslas buvo „atkreipti dėmesį į poveikį, kurį sukelia pažeidžiamos visuomenės dalies politinis atskyrimas ir institucionalizavimas. Taip pat sukurti platformą dialogui apie skirtingas kultūrines pozicijas.“
 
Miesto valdžia oficialia uždarymo priežastimi įvardina saugumo reikalavimų nesilaikymą, neva į patalpą sueina gerokai daugiau žmonių, nei numatyta pastato plane. Taip pat teigiama, kad leidimas buvo išduotas tik parodos instaliacijai, o ne mečetei. Projekto rengėjai turi teisę per 60 dienų kreiptis į Veneto regiono aukščiausią teismą.
 
„Mečetės“ organizatoriai išreiškė ne tik nusivylimą tuo, jog bienalė, regis, nebėra laisvos minties raiškos vieta, bet ir pasigedo palaikymo. Bienalė nesiėmė jokių priemonių, kad projektas būtų išsaugotas, neišreiškė pozicijos, todėl sulaukė daug kritikos kaip institucija, kuri leidžia Venecijos miestui spręsti, kas yra menas.
 
Augalai iš Fridos Kahlo tapybos
Niujorko botanikos sodas pristato parodą „Frida Kahlo: menas, sodas, gyvenimas“ („Frida Kahlo: Art, Garden, Life“), kur šalia tapybos, laiškų, gyvenimo aplinkos inscenizavimo rodomi augalai, kuriuos ji tapė, augino savo namuose, kurių raštais puošėsi ir puošė namus. Šiuo pasakojimu norima atskleisti augalų reikšmę žmogaus gyvenime, pristatomo asmens gamtos matymą, o žiūrovą apčiuopiamai supažindinti su Meksikos augmenija. Kaip teigia organizatoriai, „apžiūrėti kaktusą ir žinoti, kad tokį turėjo Frida, yra ne tas pats.“ Prieš tai Botanikos sode buvo surengtos parodos, skirtos Charles’ui Darwinui, Emily Dickinson ir Claude’ui Monet. Paroda veikia iki lapkričio mėnesio.
 
Paskelbti Turnerio prizo pretendentai
Kasmetinio svarbiausio britų arba Britanijoje gyvenančio, vizualų meną kuriančio menininko (iki 50 metų amžiaus) apdovanojimo – Turnerio prizo – nominantais tapo: Bonnie Camplin, Janice Kerbel, Nicole Wermers ir grupė „Assemble“. Menininkai siūlomi už įsimintiną parodą ar kitokio pobūdžio ryškų pasirodymą per dvylika mėnesių. Laimėtojas gaus 25 000 svarų (nominantai 5000) ir bus paskelbtas gruodžio 7 dieną. Žiuri sudaro Alistair Hudson (Midlsbro šiuolaikinio meno instituto direktorė), Kyla McDonald (Glasgo Skulptūros studijos meno vadovė), Joanna Mytkowska (Varšuvos šiuolaikinio meno muziejaus direktorė) ir dailės kritikas Janas Verwoertas. O Penelope Curtis – dabartinė „Tate Britain“ vadovė, žiuri vadovaus paskutinį kartą. 
 
Daugiau informacijos: http://www.tate.org.uk/whats-on/tramway/exhibition/turner-prize-2015
 
Pagal užsienio žiniasklaidą parengė M. K.
 

 

Islandijos paviljonas, Venecija
Islandijos paviljonas, Venecija
Frida Kahlo, Autoportretas su dygliu ir kolibriu
Frida Kahlo, Autoportretas su dygliu ir kolibriu
Nicole Wermers, instaliacijos „Infrastruktur“ vaizdas. 2015 m.
Nicole Wermers, instaliacijos „Infrastruktur“ vaizdas. 2015 m.