7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Iš dailės pasaulio

Parengta pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 19 (1125), 2015-05-15
Dailė Trumpai
Protestas Solomono R. Guggenheimo muziejuje Niujorke
Protestas Solomono R. Guggenheimo muziejuje Niujorke
Protestai Guggenheimo muziejaus filialuose
Menininkai ir meno aktyvistai, dalyvaujant ir grupei „Gulf Ultra Luxury Faction“ (GULF), gegužės 2 d. iš išorės ir vidaus užėmė Solomono R. Guggenheimo muziejų Niujorke reikalaudami susitikimo su muziejaus vadovybe, kad aptartų apgailėtinas Abu Dabyje (Jungtiniai Arabų Emyratai) statomo muziejaus užsakymo vykdytojų darbo sąlygas. Protestuotojai iš viršutinių aukštų mėtė proklamacijas, savo kūnais ir balsais kūrė improvizuotus performansus. Muziejus buvo dienai uždarytas, reikalavimai nepatenkinti, protestuotojai įspėti.
Kadangi didžioji meno profesionalų ir biurokratų dalis atvyko į Veneciją dalyvauti tarptautinės meno bienalės atidarymo renginiuose, tai numatydami protestuotojai užėmė Peggy Guggenheim kolekcijai skirtą muziejų Venecijoje. Paskutinėmis žiniomis, Guggenheimo vadovybė sutiko susitikti su protesto dalyviais. Išsamiau http://gulflabor.org
 
Išdalinti 56-osios Venecijos meno bienalės liūtai
Pagrindinis – „Auksinis liūtas“ skirtas Adrianai Piper, amerikiečių menininkei, dabar gyvenančiai Berlyne. Jos kūriniai įtraukti į Okwui Enwezoro kuruojamą pagrindinę bienalės parodą „Visos pasaulio ateitys“ („All the World’s Futures“). Prizas skirtas už nuoseklią asmeninę atsakomybę kūryboje, kur daug dėmesio skiriama rasinių ir visokių kitokių skirtumų suvokimui.
„Sidabrinis liūtas“, kuris būna skiriamas daug žadančiam jaunam menininkui, atiteko Im Heung-soonui už „Fabrikų kompleksą“ („Factory Complex“, 2014–2015) – videodarbą, kur pasakojama apie Azijos moterų vargus. Už geriausią nacionalinį paviljoną „Auksiniu liūtu“ apdovanotas Armėnijos paviljonas su projektu „Armėniškumas: šiuolaikiniai menininkai iš armėnų diasporos“ („Armenity: Contemporary Artists from the Armenian Diaspora“).
Joan Jonas išskirta Specialiu paminėjimu už instaliaciją „Jie atėjo pas mus be žodžių“ („They Come to Us Without a Word“), pristatytą JAV paviljone.Papildomas Specialus paminėjimas skirtas menininkams Harunui Farocki, Massinissa Selmani ir „Abounaddara collective“.
 
„British Airways“ bendradarbiauja su „Tate“
Pradedant nuo gegužės 1 d., „British Airways“ avialinijų lėktuvuose skrydžio televizijos kanalai papildyti nauju, vien menui skirtu kanalu. Juo bus rodomi filmai, pristatantys tokius menininkus kaip Graysonas Perry, Edas Rucha, Ai Weiwei. Kanalo turiniu rūpinasi „Tate“ muziejus Londone. „British Airways“ didžiuojasi tapęs pirmu skrydžių operatoriumi, galinčiu pasiūlyti daugiau rafinuotam ir norinčiam tokiu tapti keleiviui.
 
Parengė M. K.

 

Protestas Solomono R. Guggenheimo muziejuje Niujorke
Protestas Solomono R. Guggenheimo muziejuje Niujorke
Adrian Piper, „Autoportretas su išryškintais mano negroidiniais bruožais“. 1981 m.
Adrian Piper, „Autoportretas su išryškintais mano negroidiniais bruožais“. 1981 m.
Grayson Perry, gobelenas
Grayson Perry, gobelenas