7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XVIII tarptautinė Vilniaus ekslibrisų bienalė

Šv. Jono gatvės galerijoje

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1054), 2013-11-01
Dailė Anonsai
Łukasz Cywicki.
Łukasz Cywicki.

2013 11 06–2013 11 30

Šv. Jono gatvės galerijoje 2013 m. lapkričio 6 d., 17 val. atidaroma XVIII tarptautinė Vilniaus ekslibrisų bienalė.

 

Jau aštuonioliktą kartą lankytojus kviečia tarptautinės Vilniaus ekslibrisų bienalės ekspozicija. Žiūrovai pamatys 263 ekslibrisus, kuriuos sukūrė 53 autoriai iš 19 pasaulio šalių.

 

Džiugina tai, kad Bienalės horizontai plečiasi. Šį kartą galėsime susipažinti ir su rečiau mūsų šalyje eksponuojamų Brazilijos, Indijos, kitų tolimų kraštų dailininkų kūryba, įvertinti, kaip jų darbuose persipina nacionalinio meno tradicijos ir autorių individualybės išraiška.

 

Na, o ištikimi ekslibrisų parodų lankytojai vėl galės pasimėgauti argentiniečių, belgų, estų, bulgarų, italų, latvių, lenkų, rumunų, serbų ir kitų šalių dailininkų darbais. Anot dailėtyrininkės Reginos Urbonienės, meistriška raižysena ir itin talpios prasminės metaforos pasirinkimu išsiskiria estų dailininko Lembito Lõhmuso bei lietuvių grafikės Tatjanos Diščenko ekslibrisai. Originalų ir raiškų linoraižinio ažūrą ekslibrisuose demonstruoja Rasa Janulevičiūtė. Dekoratyvūs, daugybe mažų smulkmenų apipinti, vingraus piešinio Aušros Čapskytės ekslibrisai. Jiems kontrastuoja lakoniški Povilo Šiaučiūno knygos ženklai. Taupia ir švaria medžio raižymo maniera, skambia juodų ir baltų linijų harmonija patraukia lenkų dailininko Łukaszo Cywickio ekslibrisai. Raiškaus piešinio, nepriekaištingo atlikimo ukrainiečio Kirilo Skačkovo kūriniai. Dekoratyvūs, spalvingi, egzotiškų pietų kraštų motyvų prisodrinti Indijos menininko Rakesho Bani, argentiniečių Iris Degregorio ir Mauricio Schvarzmano ekslibrisai, erotiškumu dvelkia belgo Franko Ivo van Damme ofortai ir medžio raižiniai. Moderniai interpretuotos klasikinės dailės parafrazės ar istorinių stilių atgarsiai sklinda iš baltarusių menininko Aleksandro Ulybino, ruso Jurijaus Moliboženko, latvės Natalijos Černecovos ir kitų kūrinių.

 

Bienalė yra konkursinė. Žiuri (pirmininkas – dailininkas, Nacionalinės premijos laureatas Valentinas Antanavičius) trims dalyviams skyrė laureatų medalius, dar dešimt geriausių ekslibrisų autorių bus apdovanota diplomais.

                     

Parodos kuratorius – dailininkas

Valerijonas Vytautas Jucys

+370 699 96709

 

Paroda veiks iki 2013 m. lapkričio 30 d.

 

 

Parodos organizatoriai:

85 212 41 54

8610 74869

 

Łukasz Cywicki.
Łukasz Cywicki.