7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Autentiškumo sertifikatai mene“

Šiuolaikinio meno centre

 

ŠMC inf.
Nr. 25 (1039), 2013-06-21
Dailė Anonsai

2013 06 19 – 2013 08 18

Atidarymas: 18 val., trečiadienis, birželio 19 d.

 

Autentiškumo sertifikatai šiandien yra vienas iš svarbiausių meno kūrinio aspektų. Dažnai jie įkūnija patį meno kūrinį, nurodydami į jį, būdami jo dokumentu, juridiniu patvirtinimu ir fiskaliniu čekiu. Menininkų pasirašyti sertifikatai patvirtina meno kūrinio autorystę bei originalumą ir leidžia meno kūriniui atsirasti rinkoje kaip firminiam produktui, nesvarbu, koks nematerialus ar laikinas jis būtų. Nors bet kurio kūrinio meninė vertė tarsi turėtų būti akivaizdi žinovo akiai, sertifikatai nukreipia mūsų dėmesį kitur ir įrodo, kad fizinių ar estetinių objekto savybių kartais nepakanka meno kūriniui įsteigti. Globalizuotoje, kapitalistinėje dabartyje sertifikatai ir jų dalyvavimas meninio mąstymo procesuose tapo verslo įmonių instrumentu, o taip pat ir filosofiniu teiginiu apie meno kūrinio prigimtį. Sertifikatai turi teisinių ir ontologinių implikacijų, kurios paverčia juos įdomiais dokumentais, liudijančiais besikeičiantį požiūrį į meną ir menininko vaidmenį.

 

Pastarųjų penkiasdešimties metų sertifikatų pavyzdžiai šioje parodoje atskleidžia, kaip keitėsi menininko vaidmens suvokimas ir meno kūrinio medžiaga bei turinys. Išsamūs tekstai padės žiūrovams suvokti kiekvieno parodos objekto reikšmę. Tarp eksponatų – platus spektras sertifikatų nuo visiškai oficialiai atrodančių dokumentų su institucinio patvirtinimo ženklais iki greitomis brūkštelėtų raštelių, kurie atlieka ne mažiau lemiamą vaidmenį įsteigiant meno kūrinį ir nustatant jo parametrus.

 

 

 

Parodos menininkai:
Ruben Aubrecht, Judith Barry, Robert Barry/Stefan Brüggemann, Hemali Bhuta ir Shreyas Karle, Pierre Bismuth, Marinus Boezem, George Brecht, Daniel Buren, André Cadere, Marcel Duchamp, Maria Eichhorn, Urs Fischer, Dan Flavin, Andrea Fraser, Liam Gillick, The Felix Gonzalez-Torres Foundation, Hans Haacke, Edward Kienholz, Yves Klein, Joseph Kosuth, Sol LeWitt, Ken Lum, Piero Manzoni, Gordon Matta-Clark, Josiah McElheny ir Allan Kaprow, Jonathan Monk, Robert Morris, Antoni Muntadas, Yoko Ono, Cesare Pietroiusti, Adrian Piper, Emilio Prini, Robert Projansky ir Seth Siegelaub, Raqs Media Collective, Robert Rauschenberg, Sharmila Samant, Joe Scanlan, David Shrigley, Daniel Spoerri, Haim Steinbach, Superflex, Rirkrit Tiravanija, Ben Vautier, Lawrence Weiner, Franz West, Ian Wilson, Cerith Wyn Evans, Carey Young, Andrea Zittel, Heimo Zobernig

 

Parodos kuratorės: Susan Hapgood ir Cornelia Lauf.

 

Rėmėjas: Kultūros rėmimo fondas