7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas apie Baltijos šalių dokumentininkus

NBB inf.
Nr. 16 (1210), 2017-04-21
Anonsai
Uldis Brauns
Uldis Brauns

Audrius Stonys pelnė ne tik du svarbius šiųmečio „Kino pavasario“ apdovanojimus – jo „Moteris ir ledynas“ pripažintas geriausiu programos „Baltijos žvilgsnis“ ir žiūroviškiausiu lietuvių filmu. Kartu su latvių režisiere Kristine Briede Stonio kuriamas dokumentinis filmas „Naujoji Baltijos banga“ konferencijoje „Meeting Point – Vilnius“ įvertintas tarptautinės žiuri – jam suteikta galimybė dalyvauti Kanų kino festivalyje vykstančios kino mugės „Marché du Film“ specialiojoje programoje „Vilnius Goes to Cannes“. Šis apdovanojimas – projekto potencialo pripažinimas. Kanuose filmas bus pristatytas kino profesionalams iš viso pasaulio. Tai atvers daugiau galimybių rasti galimų finansuotojų, agentų, platintojų ir pan.

 

„Naujoji Baltijos banga“ pasakos apie poetinės dokumentikos Baltijos šalyse fenomeną. Tai bus pasakojimas apie kūrėjus ir kartu istorija apie kovą su režimu bei laisvės troškimą. 7-ajame dešimtmetyje kino studijose Rygoje, Vilniuje ir Taline atsirado kino kūrėjai, pradėję kurti dokumentinius filmus, kupinus metaforų, pasižyminčius novatoriška vaizdo kalba ir asociatyviu montažu.

 

Pasak Stonio, projektas „Naujoji Baltijos banga“ jam labai asmeniška kino kelionė: „Prisiliesime prie kūrybos režisierių, kurie suformavo mano kartos kino kalbą. Manau, kad atėjo laikas atsigręžti į Baltijos dokumentinio kino meistrų Henriko Šablevičiaus, Roberto Verbos, Uldžio Brauno, Herco Franko, Marko Soosaro kūrybą ir pamatyti, kaip jie sovietinio režimo sąlygomis sugebėjo kalbėti apie laisvą žmogų ir kelti egzistencinius žmogaus santykių su žeme ir amžinybe klausimus.“

 

„Naujoji Baltijos banga“ – bendros gamybos filmas. Jo prodiuseriai – Arūnas Matelis („Studija Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrikas („Vesilind“, Estija), dalyvauja Latvijos, Estijos ir Lenkijos nacionalinės televizijos, projektu susidomėjo ir kelios Lietuvos televizijos, gamybą parėmė trijų Baltijos šalių kino institucijos.

 

Premjera numatoma 2018 m. pavasarį, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Žymos:
NBB inf.,
Uldis Brauns
Uldis Brauns