7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Partita žavėjo užsienio publiką

 

Evelina Kislych
Nr. 10 (1116), 2015-03-13
LT menininkai užsienyje
Vytautas Barkauskas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Vytautas Barkauskas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Turbūt nedaugelis iš klasikinės muzikos koncerto išeina tarsi iš roko grupės pasirodymo – gavę gerą energijos „dozę“. Yra tokių kompozitorių, kurių muzika taip „užkabina“ klausytoją, jog šis vietomis net pakyla iš vietos – apsižvalgyti, ar visi girdi tą patį.
Vienas tokių kompozitorių – šių metų pavasarį aštuoniasdešimt ketverių metų gimtadienį švęsiantis Vytautas Barkauskas,  ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, nuolat stebinantis įdomiais savo kūrybos vaisiais.
Kaip teigia pats kompozitorius, jo kūrybos kelias yra išties platus – nuo operos iki muzikos kino filmams. O kur dar septynios simfonijos ir gausybė muzikos vaikams. Pasak kompozitoriaus V. Barkausko, jo kūrybos kelias buvo ir labai nelengvas – tuo metu reikėjo ne tik prasimušti į pasaulį per sovietinę „geležinę uždangą“, bet ir kovoti su tuo laikmečiu įsivyravusia sovietine rutina Lietuvoje. Visa tai buvo įvertinta – 2003 m. kompozitorius pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2004 m. – Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžių. Kompozitorius sako, jog jam svarbiausia, kad muzika būtų išraiškinga, emocionali ir koncertiška – tai priežastis, kodėl kai kurie V. Barkausko kūrybos „siužetai“ klausytojų nuomone yra dramatiški.
V. Barkauskas yra vienas iš žinomiausių lietuvių kompozitorių užsienyje – jo kūriniai vertinami kaip neįprasti, bet labai įdomūs. Šio kompozitoriaus kūrinius drąsiai atlieka Hamburgo muzikos ir teatro akademijos (vok. Hochschule für Musik und Theater) smuiko specialybės studentas Algirdas Šochas, M.K. Čiurlionio menų mokyklos absolventas. V. Barkausko Partitą smuikui solo, op. 12 (1967) jis pasirinko kaip šiuolaikinį kūrinį, reikalingą savo baigiamojo egzamino programoje. Neatsitiktinai: V. Barkausko Partita smuikui solo, op. 12 – retas šiuolaikinio kūrinio intensyvaus ir ilgo gyvavimo scenoje pavyzdys.
Pasak smuikininko, „publika su nuostaba klausosi V. Barkausko, o ir man pačiam kompozitoriaus muzika yra įdomi, artima širdžiai. Žinoma, atlikimo prasme Partita, op. 12 yra pakankamai sudėtinga – reikalaujanti daug pastangų ir laiko, daug energijos. Tačiau rezultatas – džiugina. Žmonės lieka nustebę, bet patenkinti tuo, ką girdėjo“. Tokios yra paskutinio koncerto, kuriame smuikininkas atliko V. Barkausko Partitą, nuotaikos. Koncertas vyko vasario 21 d. Jesteburge (Vokietija). A. Šochas koncertavo drauge su jaunuoju pianistu Fabianu Gehringu. Į jaunųjų atlikėjų koncertą atvykę klausytojai ilgai linksniavo V. Barkausko pavardę – kompozitoriaus kūryba jiems išties paliko neišdildomą įspūdį.

 

Žymos:
Evelina Kislych,
Vytautas Barkauskas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Vytautas Barkauskas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.