7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Projekto „Antiidealas“ pristatymas

Artifex inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Dailė Anonsai

 Maloniai kviečiame į projekto „Antiidealas“ pristatymą, kuris galerijoje „Artifex“ vyks  liepos 12d. 18 val. Jaunosios kartos kūrėjai pristatys išskirtinę drabužių kolekciją,  kurioje bandomas vizualiai atskleisti dizainerio ir jo modelio tarpusavio ryšys. Šis projektas jau pristatytas aštuoniuose Lietuvos miestuose, yra apdovanotas specialiu prizu šiuolaikinio meno ir mados festivalyje VIRUS 2016, dalyvavo „Dizaino savaitėje 2017“.  Galerijoje "Artifex" iki liepos 29d. bus galima pamatyti šio projekto dokumentaciją (fotografijas ir filmą).

Projektas „Antiidealas“ prasidėjo 2015 metų rugpjūčio mėnesį Vilniaus „Markučių dienos veiklos centre“. Projekto metu drabužių dizainerės, menininkės Vidmina Stasiulytė, Modesta Kremerytė KREMER, Rūta Lendraitytė UTALLA, Aleksandra Glušinaitė, Elzė Sakalinskaitė ir Milita Balčaitytė (dizaino ir meno studija INDIGO TEXTILE) lankėsi centre bei bendravo su jo klientais - proto negalią turinčiais žmonėmis. Užsimezgusi draugystė bei įgyta unikali patirtis įkvėpė menininkes sukurti vienetinius originalius rūbus, skirtus jų modeliams ir atspindinčius juos kaip asmenybes.  Parodoje bus pristatytos Raimondos Vyšnios fotografijos, kuriose užfiksuoti kolekciją pristatantys, patys ją įkvėpę modeliai: Ramūnas Nausėdas, Indraja Kalnikaitė, Petras Liutkevičius, Aliona Zborovskaja,  Marius Mikoliūnas, Oksana Tulko, Giedrius Supranavičius ir Jolanta Dobralovič. Taip pat sukurtas dokumentinis filmas, atskleidžiantis kolekcijos kūrimo procesus ir dizainerių  bei modelių bendravimą.

"Neįgaliojo esame įpratę „nepastebėti“ arba žiūrėti į jį su gailesčiu, baime, o kartais – ir su pasibjaurėjimu. Tai, deja, per ilgus metus susiformavęs požiūris į "kitokius" žmones – ir šis požiūris trukdo iš tiesų pažinti ir suvokti, kad kitoniškumas - labai sąlyginis, kad jis egzistuoja tik mūsų galvose, mūsų požiūryje. „Antiidealas“ suteikia progą pamatyti modelį su negalia menininkių akimis, lyg per tarpininką, vertėją, interpretatorių. Menininko ir modelio kontaktas, jo forma, spalva, intensyvumas, jų besikeičiantys vaidmenys "Antiideale" tapo tiesiogine inspiracija meno kūriniams. Tai ne tik socialinius klausimus liečiantis projektas. Pirmiausiai "Antiidealas" tai judantis meno kūrinys, alternatyvus, spalvingas pasaulis, atvirai ir su džiaugsmu pasakojantis apie žmogų tokį, koks jis yra," -  sako projekto sumanytoja ir kuratorė menininkė Irma Bogdanovičiūtė.


Daugiau informacijos apie projektą - socialiniame tinkle Facebook:
https://www.facebook.com/antiidealas/

Taip pat internete:
http://www.madeinvilnius.com/lt/gyvenimas/dizaino-meno-projektas-antiidealas-madinga-ir-laisva-netobulybe/i/
http://stilius.lrytas.lt/karamele/fotografiju-modeliais-tapo-proto-negalia-turintys-lietuviai.htm
http://www.alfa.lt/straipsnis/50106248/siuolaikinio-meno-festivalyje-isskirtine-mados-kolekcija?ref=astromanija-web

 

Žymos:
Artifex inf.,