7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Keramikos menas – žmogaus gerovei

LDS inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Anonsai Kronika

Paroda atidaroma š.m. liepos 7 d., penktadienį, 12 val., Dailininkų sąjungos galerijoje, adresu Vokiečių g. 2, Vilnius
 
Socialinio projekto „Keramikos menas – žmogaus gerovei“ parodoje pristatomi Adakavo ir Dūseikių socialinės globos namų gyventojų keramikos darbai.
Nuo 2016 m. tęsiamas socialinis meno projektas šiemet brėžė naujus maršrutus Šiaurės Lietuvoje: Adakavo ir Dūseikių socialinės globos namuose buvo surengtos keramikos dirbtuvės, skirtos likimo nuskriaustiems jaunuoliams ir suaugusiems.
Talentingi Lietuvos keramikos kūrėjai, žinomi pedagogai Gvidas Raudonius ir Rimantas Inokaitis įgyvendino bendrą kūrybinę programą kartu su globos namų rezidentais. Pastarieji buvo įtraukti į visus keraminės kūrybos procesus: nuo molio ir dažų paruošimo iki dirbinių sukūrimo, glazūravimo ir pristatymo visuomenei.
Kūrybinių dirbtuvių dalyviai turėjo galimybę naudotis naujausia keramikos įranga – žiedimo staklėmis ir raku degimo krosnele. Plačiai pasaulyje žinoma raku degimo technologija leidžia nulipdytus kūrinius čia pat išdegti specialioje lauko krosnyje. Pasiekus 980 laipsnių karštį, dar žaižaruojantys kaitra, glazūromis padengti molinukai metami į specialią degiomis medžiagomis užpildytą talpą. Uždengus indą, jie toliau smilksta, sudarydami taip vadinamą redukcinę aplinką. Netekę deguonies glazūrų, komponentai savo sudėtyje smarkiai transformuojasi ir pakeičia spalvas, o glazūromis nepadengtas molis pajuoduoja. Raku degimo ypatybės suteikia procesui netikėtumo ir įspūdingumo elementų, idealiai tinka keramikos edukacijai.
Projektą vainikuojančioje parodoje žiūrovai išvys pačius įdomiausius kūrybinių dirbtuvių rezultatus – nuo spalvomis žėrinčių indelių iki žaismingų keraminių skulptūrų.
Projekto partnerių – Adakavo ir Dūseikių socialinės globos namų paskirtis – užtikrinti socialinę globą asmenims su negalia, dėl kurios jie negali gyventi savarankiškai, naudotis kitomis bendruomenės paslaugomis ir kuriems būtina nuolatinė specialistų priežiūra. Globos namų misija – skatinti ir saugoti socialinę gerovę, paremiant silpnuosius bendruomenės narius, teikiant atvirą ir rūpestingą paramą, kuri padėtų jiems jaustis pilnaverčiais ir lygiateisiais visuomenės nariais.

Projekto „Keramikos menas – žmogaus gerovei“ tikslas – didinti profesionalios kultūros prieinamumą socialinės atskirties grupėse, ugdyti visuomenės pakantumą ir atvirumą socialiai pažeidžiamų grupių atžvilgiu, kurti inovatyvius socialinių santykių ir bendradarbiavimo modelius tarp menininkų ir asmenų, kuriems nustatytas nuolatinės slaugos poreikis.

Projekto kuratorius – Gvidas Raudonius.
Partneriai: Dailininkų sąjungos galerija, Adakavo socialinės globos namai, Dūseikių socialinės globos namai.
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga, UAB „Baltaxia“, UAB „Suvena“.
 
Paroda vyks iki liepos 22 d., šeštadienio

Žymos:
LDS inf.,