7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XVII a. surašytas ilgaamžiškumo eleksyras bus atskleistas VU bibliotekoje

Nr. 22 (1216), 2017-06-02

Vilniaus universiteto biblioteka gegužės 31 d. kviečia visus neįtikėtinų istorijų mėgėjus į unikalią ir šiek tiek šokiruojančią parodą „O tempora! O mores!“ („O laikai! O papročiai!“). Parodoje bus eksponuojami visuomenei dar nematyti dokumentai, saugomi VU bibliotekoje. Atidarymo metu lankytojai galės dalyvauti ir intriguojančioje diskusijoje apie žmogaus nuodėmes ir prigimtį. Bus pristatyta neseniai pasirodžiusi bibliotekos įdomybių knyga „Bibliotheca curiosa“.

 

Kas ir kaip lemia mūsų elgesį vienoje ar kitoje situacijoje? Kaip žmogaus elgesys keitėsi istoriškai ir kur glūdi mūsų papročių šaknys? Surasti atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų bandoma pasitelkiant VU bibliotekoje saugomus XVI–XX a. pradžios dokumentus – knygas, grafikos darbus ir rankraščius, o parodos atidarymo metu į kai kuriuos klausimus atsakys ir apie žmogaus prigimtį diskutuos Bernardinai.lt redaktorius Donatas Puslys, psichologė, VU dėstytoja prof. Laima Bulotaitė, VU Orientalistikos centro direktorius dr. Vytis Silius ir teisininkas, kriminologas, VU Teisės fakulteto dėstytojas doc. Gintautas Sakalauskas.

 

Paroda „O tempora! O mores!“ yra tarsi tęsinys jau plėtojamos „Bibliotheca curiosa“ temos, kurią savaip pristato ir naujausia bibliotekos išleista knyga. Parodoje eksponuojamos intriguojančios istorijos apie skirtingų tautų tikėjimo, santuokinio ir kasdienio gyvenimo papročius. Išskirtinis dėmesys – netinkamam žmonių elgesiui ir įpročiams: girtavimui, blogam auklėjimui, nedorybėms ir amoralumui, įvairioms bausmėms, taikytoms skirtinguose pasaulio kraštuose.

 

Parodos lankytojai galės susipažinti su reta XVII a. rankraštine knyga, kurioje aprašytas Ostrovno dominikonų bažnyčios Švč. Mergelės Marijos paveikslas ir pateikiami keli šimtai liudijimų apie įvykusius stebuklingus išgijimus jo dėka. Čia pat bus atskleisti XIX a. Anykščių krašte užfiksuoti būrimai, prietarai ir gydymo būdai. Pirmą kartą bus eksponuojamas retas XVII a. surašytas ilgaamžiškumo eleksyras, o XIX a. arako (stiprus alkoholinis gėrimas) gamybos receptas, ko gero, patiks senosios virtuvės mėgėjams.

 

Neabejotinai dėmesį patrauks įspūdinga 4,5 m ilgio Švedijos karaliaus Karolio Gustavo X laidotuvių ceremonijos iliustracija, XVII–XIX a. Europos visuomenėje plitę humoristiniai įvairias ydas pašiepiantys „komiksai“. Parodos lankytojai galės pasinaudoti XVI a. utėlių naikinimo patarimais ar XVIII a. pateiktu kavos gydomųjų savybių aprašymu, išsiaiškinti eskimų vyrų ir moterų išvaizdos skirtumus ir iššifruoti, ką jų kalba reiškia kavfiliorniarumagaluarpunga.

 

Parodos atidarymas – 2017 m. gegužės 31 d. 16.30 val. Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3, I a.). Paroda veiks iki 2017 m. lapkričio 17 d.

Žymos: