7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

J. Vienožinskio dailės mokyklos Suaugusiųjų skyriaus absolventų baigiamųjų darbų paroda „Baigiamieji“

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Anonsai Kultūra

Gegužės 24 d., trečiadienį, 17.30 val. Vilniuje, Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2), atidaroma Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos Suaugusiųjų skyriaus absolventų baigiamųjų darbų paroda „Baigiamieji“. Parodą bus galima apžiūrėti gegužės 22-27 d.


Parodoje iš ciklo „Baigiamieji“ eksponuojami Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos suaugusiųjų skyriaus absolventų darbai. Tokios parodos įvairiose viešosiose sostinės erdvėse rengiamos jau šeštą kartą. 2016 m. baigiamųjų darbų paroda buvo surengta Dailininkų sąjungos galerijoje. Ji sulaukė ne tik dailės mokyklos bendruomenės, galerijos lankytojų dėmesio, bet buvo pastebėta ir dailės kolekcininkų, panorusių įsigyti čia eksponuotų kūrinių.


Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos Suaugusiųjų skyrius, anksčiau vadintas tiesiog „vakariniu“ – neatsiejama mokyklos istorijos ir dabarties dalis. Nuo seno greta mokykloje besimokančių vaikų vakarais čia susirinkdavo ir įvairaus amžiaus bei profesijų žmonės, vieni – norėdami pagilinti savarankiškai sukauptą kūrybinę patirtį, kiti – siekdami susipažinti su svarbiausių dailės dalykų pagrindais. Kasmet šį mokyklos skyrių paprastai baigia apie 20 absolventų, pristatydami daug savitų tapybos, grafikos, taip pat – skulptūros bei kitų kūrinių. Tačiau svarbiausia, kad mokykloje susikuria jauki ir draugiška besidominčiųjų daile bendruomenė, kurią dar labiau suvienija vasaros praktikos-plenerai, galimybė savarankiškai padirbėti mokykloje savaitgaliais, ypač – „šturmuojant“ diplominius darbus.


Šios mokyklos mokytojų teigimu, suaugusiųjų dailės edukacijos svarbos seniai nebereikia įrodinėti. Štai ką apie patirtį, sukauptą mokykloje, kalba patys suaugusiųjų skyriaus absolventai. Pasak komunikacijos specialistės Eglės Bagdonaitės, didžiausiu gyvenimo atradimu šioje mokykloje jai tapo grafika. „Lida Dubauskienė pirmaisiais mokslo metais ne tik supažindino su grafikos technikomis, bet svarbiausia - davė laisvę kurti be rėmų ir griežtų taisyklių. Be „galima – negalima“. Supratau, kad grafika yra toks beribis, nuolat stebinantis reiškinys“, sako absolventė.
Baigiamąjį tapybos darbą parodoje pristatanti Kristina Boičukė, dirbanti mokesčių srityje, taip pat gražiai atsiliepia apie VJVDM praleistus metus: „Esu labai dėkinga dailės mokyklos dėstytojams už jų kantrybę ir patarimus, už nuostabias dailės teorijos pamokas Vilniaus parodų erdvėse, už nenupasakojamus įspūdžius ir nuotykius per praktikas, pvz. kai dažus „užpuolė“ skruzdėlės, piešinį „pašventino“ paukštis...“


Dalia Motiejūnienė, „realiame“ gyvenime taip pat dirbanti mokesčių sistemoje, į mokyklą atėjo jau pasimokiusi dailės. Absolventė pasakoja: „Keletą metų laisvalaikiu tapiau, lankiau privačias tapybos pamokas, tačiau atėjo laikas, kai vien tik pabirų žinių nebeužteko. Norėjosi atskirti gotiką nuo baroko, sužinoti kas ta akvatinta, ofortas, kuo gi ypatingi grafikos darbai, išmokti taisyklingai piešti žmogų, „pagauti“ esminius portretuojamojo bruožus, perteikti nuotaiką. Visa tai ir dar daugiau radau pamokose mokykloje. Įvairių parodų, kurias yra privaloma lankyti, metu, susipažinau su daugybe talentingų menininkų, meno teorijos paskaitose išgirdau daug įdomių dalykų apie senąją (prieškario, tarpukario, o ir vėlesnio taip dažnai kitų nemėgstamo sovietinio laikotarpio) lietuvių tapybą. Išbandžiau įvairias piešimo ir tapybos priemones, atradau aliejinę tapybą. Dabar lankydama parodas jau galiu atskirti kokia tai grafikos rūšis – spalvotas linoraižinys, sausa adata ar kokia kita grafikos rūšis. Pasikeitė ir mano požiūris į dailę, abstrakcija man – tai jau ne vaiko teplionė...“


Malonūs absolventų atsiliepimai neabejotinai skatina skirti dar daugiau dėmesio suaugusiųjų ugdymui mokykloje. Tačiau, žvelgiant plačiau, valstybės politika suaugusiųjų dailės švietimui nėra tokia palanki, kaip norėtųsi. Nors garsiai deklaruojama, kad mokymasis visą gyvenimą, t. y. nuolatinis patirties įgijimas ir galimybė nuolat mokytis ir tobulintis yra svarbiausia vertybė ateičiai, realybė yra kitokia. Neformalusis dailės ugdymas vis dėl to nėra prieinamas visiems norintiems, kai tuo tarpu ne vienam brandesnio amžiaus žmogui tokia patirtis praverstų kaip profesinių žinių papildymas, galbūt – kaip naujos veiklos pradžia ar gyvenimo būdo kaitos paskata, o papuolusiems į krizines situacijas – ir kaip psichologinė bei socialinė reabilitacija. Tad ir vienas svarbiausių šios parodos tikslų – atkreipti dėmesį į suaugusiųjų meninį ugdymą, juolab, kad jis neretai kompensuoja skurdžias ir fragmentiškas dailės žinias, kurias gauname bendrojo lavinimo mokyklose.


Šiųmečių absolventų kūrybinių darbų vadovai – žinomi menininkai ir pedagogai Birutė Zokaitytė ir Linas Liandzbergis. Tapybos ir grafikos kūrinių ekspoziciją paįvairins ir vienas animacijos technika atliktas darbas (vadovė – Sandra Vydmontė). Absolventų darbus vertins ne tik jų vadovai, bet ir kiti J. Vienožinskio dailės mokyklos pedagogai – tapytojai, Vygantas Paukštė, Linas Jusionis, Rasa Noreikaitė–Miliūnienė, Vida Sevrukienė, grafikė Raminta Šumskytė–Sum, vitražo dailininkė Ieva Paltanavičiūtė, keramikas Valdas Aničas, dailėtyrininkė Kristina Stančienė.


Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos suaugusiųjų skyriaus baigiamųjų darbų paroda Dailininkų sąjungos galerijoje veiks gegužės 22-27 d. Viešas baigiamųjų darbų gynimas vyks gegužės 24 d. 17.30 val. Į jį kviečiami visi besidomintys dailės edukacija, galimybėmis laisvalaikiu studijuoti dailę.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,