7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ribas tirpdantis šokio spektaklis „Išoriniai pojūčiai”

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1212), 2017-05-05
Šokis Anonsai
„Išoriniai pojūčiai”
„Išoriniai pojūčiai”

Nuo gegužės 6 d. per Lietuvą keliaus naujas Austėjos Vilkaitytės šiuolaikinio šokio spektaklis – „Išoriniai pojūčiai”. Gegužės 6 d. premjera įvyks Marijampolės dramos teatre, 20 d. Klaipėdos dramos teatre, 24 d. „Menų spaustuvėje” Vilniuje. Ilgai brandinto kūrinio, kurio eskizas buvo pristatytas 2015 m. Šiuolaikinio meno centre, choreografija kurta ne tik režisierės, bet ir atlikėjų – Eglės Nešukaitytės, Juditos Stundžytės, Kristinos Marijos Kulinič, Ievos Jackevičiūtės.

 

Austėjos Vilkaitytės šiuolaikinio šokio spektaklis „Išoriniai pojūčiai“ Lietuvos šokio lauko kontekste pasirodo kaip kūrybinis veiksmas, jungiantis ir ieškantis ribų, kuriose tirpsta žanrai, profesionalus ir megėjišku laikomas šokis. Choreografija veikia kaip laiko, erdvės, kūnų ir objektų kompozicija, kurioje skamba autorės klausimas apie paties šokio esybę. Šis klausimas tiriamas spektaklio kūrimo ir pristatymo procesuose, kurių metu kūrinys jo dalyvėms yra tapęs terapiniu veiksmu.

 

Šokėjos glaudžiai komunikuoja tarp savo judesio žodynų, kūrybiniai sentimentai, frazės ir jų nuotrupos yra iškraustomi iš asmeninių šokio archyvų ir naudojami kaip kūrinio medžiaga.  Atlikėjos šneka nuo 90-ųjų iki dabar populiarių pop muzikos grupių („MAN-GO“, „Mango“, „Kitokios“, „Atlanta“, „Sirenos“, „Taja“, „Faina“, „Geltona“ ir kt.) dainų žodžiais, kurie tampa lyg naiviai švelnus repas.

 

Kultūros ministerijos teikiamos Jaunojo kūrėjo premijos sulaukusios Austėjos Vilkaitytės kūryba veikia šiuolaikinio šokio ir performanso laukuose. Šokėja išsilavinimą įgijo Islandijoje, Suomijoje, Austrijoje. Dalyvauja Lietuvos ir užsienio rezidencijose, mokymuose. Lietuvos Šiuolaikinio šokio asociacijos narė. Lietuvoje žinomi A. Vilkaitytės kūriniai „Violeta Salonen. Išoriniai pojūčiai“, „Kriste Blet. Vidiniai pojūčiai“, „CC_AUDI“, „CC_DVASIA“, „Lietuva brangi“. Dirba plačioje geografinėje aprėptyje, bendradarbiauja su kitais kūrėjais. 2012 metais subūrė tarptautinį šokio kolektyvą „Foreign Mountain“. Jos kūryboje galima atpažinti posovietinio laikotarpio miesto gyvenamųjų rajonų kultūros detales, reklamos, interneto, popkultūros išraiškas, taip pat moters tapatybės, seksualumo tematiką.

 

Bilietai į spektaklį platinami „Tiketoje”. 

„Išoriniai pojūčiai”
„Išoriniai pojūčiai”