7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vėtrės Antanavičiūtės fotografijų paroda „Lietaus vaikas“

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1207), 2017-03-31
Anonsai Kultūra

Balandžio 3–14 d., Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerija

Lietaus vaikas. Šis berniukas išoriškai niekuo nesiskiria nuo kitų bendraamžių. Jis gyvena savo pasaulyje, kuris daugumai žmonių sunkiai suvokiamas. Kasmet vis didesniam vaikų skaičiui nustatomas autizmas, kuris taip sparčiai plinta, kad greitai gali pasiekti epideminį lygį. Anksčiau autizmas buvo diagnozuojamas vos vienam iš 10 000, o dabar vienam iš 88, kai kuriose šalyse net vienam iš 60 ar 50 vaikų. Nebepastebėti, kad jie čia, šalia mūsų, neįmanoma. Tėvai, auginantys tokius vaikus, susiduria su didžiule žmonių netolerancija kitoniškumui ir nesuvokimu, kad autistų elgesys – negalios padarinys. Jų intelektas dažnai būna aukštesnis nei vidutinis ir jie gali turėti išskirtinių gebėjimų kurioje nors srityje, bet taip pat dažnai jie negali atlikti elementarių buitinių dalykų.  


Prieš kelerius metus buvo įkurta Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“, vienijanti šimtus šeimų, auginančių vaikus autistus. Šis berniukas – vienas iš „Lietaus vaikų“.


*  * *
Vėtrė Antanavičiūtė-Meškauskienė gimė 1970 m. Vilniuje. Vilniaus dailės akademijoje baigė fotografijos studijas. Dirba reklamos srityje.  Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė ir tarptautinės fotomeninkų sąjungos AFIAP fotomenininkė.  2001 m. suteikta jaunojo menininko Valstybinė stipendija. 2014 m. Kinijoje įvertinta humanistinės fotografijos apdovanojimu (HPA, Humanity Photo Awards) už seriją „Pavasario lygiadienis“, o 2015 m. – už serijas „Užgavėnių kaukės“, „Pavasario lygiadienis“ ir „Jorė“. 2015 m. kaip Lietuvos spaudos fotografė gavo „Auksinio kadro“ apdovanojimą (tema Reportažas). 2015 m. Tarptautiniame fotomenininkų konkurse Rusijoje įvertinta 2 aukso, 1 sidabro ir 1 bronzos apdovanojimais už serijas „Natiurmortas“ , „Akmenys“, „Lietaus vaikas“.

Žymos:
Rengėjų inf.,