7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasario“ atsakymas dėl filmo „Voluinė“

Išgirdome ir vertiname visus argumentus, kritikuojančius vieno labiausiai vertinamų šiuolaikinio lenkų kino režisierių Wojciecho Smarzowskio filmą „Voluinė“ ir festivalį, kad jį rodo. Norime pabrėžti, kad sudarinėdami festivalio programą, esame nepriklausomi nuo jokių politinių institucijų – tai būtina, norint, kad „Kino pavasaris“ išliktų laisvas ir atviras kultūros įvykis.

Mes nusprendėme rodyti „Voluinę“, visų pirma, dėl jo meninės vertės: Lenkijos kino apdovanojimuose „Voluinė“ nominuota 14-oje kategorijų ir 9-iose apdovanota, tarp jų – ir geriausio filmo.

W. Smarzowskio kūrybą sekame nuo pirmojo jo filmo. „Kino pavasaryje“ buvo galima išvysti jo darbus „Vestuvės“ (2004) ir „Blogi namai“ (2009). „Voluine“ susidomėjome dar 2014 m., kai ji dar buvo kūrybinėje stadijoje, nes visuomet įdomu, ką sukurs šis kino meistras. Dabar filmą planuojama rodyti JAV, Airijos, Didžiosios Britanijos kino teatrų repertuaruose.

„Kino pavasario“ tikslas – pristatyti Lietuvos žiūrovams geriausią naują tarptautinį kiną, ypač kreipiant dėmesį į mūsų kaimynines šalis. Tikime, kad Lietuvos žiūrovams svarbu susipažinti su svarbiausiais Vidurio, Rytų ir Šiaurės Europos kino kūriniais, kurie kitaip sunkiai patektų į Lietuvos kino teatrų ekranus. „Voluinė“ neabejotinai yra tarp svarbiausių šių metų filmų iš mūsų regiono.

Filmo nešamą žinutę norime leisti žiūrovams įvertinti patiems. Vykdamas jau 22-us metus, „Kino pavasaris“ užaugino kritišką ir intelektualią žiūrovų kartą – labai jais didžiuojamės ir jais visiškai pasitikime.

Be to, suprasdami filmo politinį ir istorinį krūvį, prieš pirmąją filmo peržiūrą (kovo 25 d. 17 val. „Forum Cinemas Vingis“ 5 aukšte) organizuojame atvirą diskusiją su Lenkijos Mokslų Akademijos Politikos studijų instituto direktoriumi profesoriumi Grzegorzu Motyka, Ukrainos Tautos atminties instituto direktoriumi Volodymyru Viatrovychu ir Lietuvos istorijos instituto profesoriumi Alvydu Nikžentaičiu. Diskusiją moderuos publicistas Rimvydas Valatka. Tikime, kad joje bus išgirstos visos Voluinės tragedijos pusės.

Norime priminti, kad Ukrainos tema bene kasmet reflektuojama „Kino pavasario“ filmuose. 2015 m. festivalis rodė Sergejaus Loznitsos filmą „Maidanas“, dokumentavusį Maidano revoliuciją Ukrainoje. 2016 m. festivalyje įvyko Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis“, apie karo sugriautą Ukrainos miestą Mariupolį, premjera.

Šiemet į festivalį atvyks režisierius Vitalijus Manskis – įkvėptas revoliucijos Maidane jis sukūrė dokumentininį filmą „Giminaičiai“. Intymiai, nukreipdamas kamerą į savo susiskaldžiusią Ukrainoje gyvenančią giminę, režisierius nagrinėja šalies istoriją.

Reaguodami į „Kino pavasario“ draugo Jonu Ohmano viešą laišką, norime priminti, kad drauge su juo organizavome specialų platinamo filmo „Nematomas frontas“ seansą, kurio metu buvo renkamos lėšos paramos grupei „Blue/Yellow“, remiančiai Ukrainos karius ir nukentėjusius gyventojus.

Tad negalime sutikti, kad Ukrainos tema „Kino pavasariui“ nerūpi ar atskleidžiama vienpusiškai – priešingai.

Siekiame, kad „Kino pavasaris“ išliktų nepriklausomas kultūros įvykis, platforma pamatyti geriausią pasaulio kiną Lietuvoje. Tikimės, kad pasirinkimas rodyti „Voluinę“ neprivers jūsų nusisukti nuo festivalio. Ir dar kartą dėkojame už išsakytą kritiką, ji mums yra labai svarbi.


Pabaigai norėtųsi pacituoti festivalį drauge su filmo aktoriumi Arkadiusz Jakubik aplankysiantį režisierių W. Smarzowskį: „Filmą kurti pradėjau 2012-aisiais, taigi dar prieš Maidaną Ukrainoje ir prieš akimirką, kai pasaulis radikaliai pasuko į dešinę. Jei ir galiu ko bijoti, tai reakcijos tam tikrų grupių, kurios gali suvokti filmą tiesmukai ir nuspręsti, kad jis nukreiptas prieš ukrainiečius. Tai netiesa – „Voluinė“ pasisako prieš nacionalizmą apskritai, rodo, prie ko gali atvesti kraštutinės jo formos. Degikliu gali tapti viskas – metinės, nuotrauka, tarptautinės futbolo rungtynės arba filmas. Tačiau aš tikiu žiūrovais ir viliuosi, visi supras, kad filme kalbama ne apie kerštą, o tik apie atmintį. („7 meno dienos“)“.

Pagarbiai

„Kino pavasario“ organizatoriai

(Kalba netaisyta)