7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

DR. ŽYGIMANTAS AUGUST(IN)AS „IN.550“

VDA inf.
Nr. 11 (1205), 2017-03-17
Dailė Anonsai

Atidarymas kuris kovo 20 d. 18 val. galerijoje "Akademija"

Dalyvaus didžėjus Jurijus Dobriakovas

Nuo vaikystės parodos autorių Žygimantą Augustiną persekiojantis gretinimas su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Augustu (1520-1572) negalėjo nepaveikti jo savivertės ir požiūrio į pasaulį. Todėl 2017 m. kovo 20-ąją dieną, per Žygimanto vardadienį, bus paminėtos jo didenybės Žygimanto Augusto tėvo Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo (1467-1548) 550-osios gimimo metinės. Šia proga kartu su architektu Vaidu  Grinčelaičiu atlikta utopinė Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovų rūmų rekonstrukcija, kurios tikslas – atnaujinti 2002-2009 m. atstatytą pastatą pritaikant jį šiuolaikinėms reikmėms, t.y.  iškilmingiems pokyliams ir valstybės prestižo kėlimui. Taip pat  (remiantis antropometrija ir Luko Cranacho  jaun. tapytais  Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos atvaizdais) sukurti nauji tariamųjų autoriaus tėvų ir jų nuolankaus sūnaus portretai.
Parodos atidarymo metu kovo 20 d. 18 val. dalyvaus didžėjus Jurijus Dobriakovas, o kovo mėn. 28 d. 17 val. menotyrininkė dr. prof. Giedrė Mickūnaitė, Oksforde  tyrinėjusi Jogailaičių dinastiją, skaitys paskaitą „Ankšti rūmai Jogailaičiams“. Graveris Augustas Bidlauskas  nustebins nauju Žygimanto Augusto portretu.


Paroda yra projekto „ŽYGIMANTAS AUGUST(IN)AS  (1520-1572) IR JO APLINKA. Istorinių asmenybių tyrinėjimas per asmeninius potyrius“ dalis. Projektas išbando alternatyvius istorinių datų aktualizavimo būdus ir humoro  bei ironijos panaudojimo galimybes visuomeniniame  kontekste. Taip pat siekia atkeipti dėmesį į istorijos subjektyvizavimo, bei paralelinių realybių konstravimo reiškinius. Projektą remia Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos  kultūros taryba.

 

Paroda veiks kovo 22 - balandžio 1 d.

 

Žymos:
VDA inf.,